Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Δύο γάτες που τρώνε από ένα κόκκινο μπολ

Το Πεπτικό Σύστημα της γάτας

3 λεπτού διάβασμα
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan

Η καλή πέψη είναι βασικός παράγοντας για την άριστη υγεία. Με την πέψη και την απορρόφηση  των βασικών συστατικών της τροφής, η γάτα σας μπορεί να λάβει όλα τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να παραμείνει σε άριστη κατάσταση. Δεδομένου ότι η υγεία του κατοικιδίου σας είναι υψίστης σημασίας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το πεπτικό σύστημα της γάτας προκειμένου να αντιμετωπίσετε σωστά τυχόν προβλήματα - διαβάστε περισσότερα παρακάτω.

Πόσο διαρκεί η πέψη στις γάτες

Οι γάτες είναι σχετικά μικρά ζώα, επομένως χρειάζονται από 10 έως 24 ώρες για να αφομοιώσουν σωστά την τροφή. Είναι επίσης σαρκοφάγα, που σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε κρέας. Αυτό δικαιολογεί το γεγονός ότι τα δόντια τους είναι σχεδιασμένα για να κόβουν και όχι για να μασάνε. Ως αποτέλεσμα, όταν οι γάτες τρώνε, καταπίνουν το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστούν.

Τι προκαλεί προβλήματα στην πέψη μιας γάτας

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι που προκαλούν προβλήματα στην πέψη μίας γάτας, αλλά οι πιο συνηθισμένοι σχετίζονται με την κατά λάθος κατάποση σκληρών αντικειμένων. Όταν καταπίνει κάτι που δεν είναι τροφή, όπως ξυλάκια, πλαστικά ή ακόμα και μικρές πέτρες, η εσωτερική μεταφορά πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο όσο η γάτα σας προσπαθεί να το χωνέψει. Εάν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατό, επειδή αυτό το πρόβλημα μπορεί να βλάψει σοβαρά την πέψη της γάτας σας εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τα φυτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μπλοκαρίσματα καθώς το πεπτικό σύστημα της γάτας δεν μπορεί να επεξεργαστεί πολύ καλά το φυτικό υλικό. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη και αυτόν τον παράγοντα, ειδικά εάν έχετε διακοσμητικά φυτά γύρω από το σπίτι.

Μια άλλη πιθανή αιτία για προβλήματα πέψης στις γάτες είναι μια παρασιτική μόλυνση. Τα κοινά συμπτώματα αυτών των λοιμώξεων κυμαίνονται από αφυδάτωση και απώλεια βάρους έως κοιλιακή δυσφορία. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, να είστε σίγουροι, αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γάτες να καταπίνουν τρίχες κατά τη διαδικασία περιποίησης, εάν καταπίνουν περισσότερο από το κανονικό, αυτό θα επηρεάσει επίσης την πέψη τους. Η υπερβολική περιποίηση που οδηγεί σε τριχόμπαλες μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή ακόμα και βαρεμάρας. Επομένως, πρέπει να προσέχετε για αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε τη γάτα σας

Η δημιουργία μιας ρουτίνας στη διατροφή της γάτας σας, που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της θα εξασφαλίσει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά την κατάλληλη στιγμή και θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο προβλημάτων πέψης. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό, ανάλογα με την προσαρμοστικότητα της γάτας.

Ένα πρόγραμμα σίτισης που επικεντρώνεται σε 2 γεύματα την ημέρα (πρωί και βράδυ) έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εάν ο στόχος σας είναι να παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφής και να είστε σε επιφυλακή για τυχόν αλλαγές συμπεριφοράς. Εάν, ωστόσο, το πρόγραμμά σας δεν επιτρέπει προγραμματισμένη σίτιση, μπορείτε επίσης να έχετε πάντα διαθέσιμη τροφή για να καταναλώνει η γάτα σας όποτε πεινάει.

Ενώ η πρώτη επιλογή διατρέχει τον κίνδυνο να πεινάει η γάτα σας μεταξύ των γευμάτων, η δεύτερη μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία. Επομένως, ο συνδυασμός των δύο σχεδίων θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή. Θα μπορούσατε να ταΐζετε τη γάτα σας υγρή τροφή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας αλλά και να αφήνετε τριγύρω ξηρή τροφή για μεταξύ των γευμάτων. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια επιλογή να επιλέξετε, δοκιμάστε και τις τρεις και δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τη γάτα σας.

Σημάδια που φανερώνουν προβλήματα στην πέψη

Εάν η γάτα σας δεν χωνεύει σωστά την τροφή, ένα από τα πιο κοινά σημάδια είναι τα κακοσχηματισμένα κόπρανα ή ακόμα και η διάρροια. Η γάτα σας μπορεί να κάνει εμετό, να χάσει βάρος, να έχει θαμπό τρίχωμα ή να φαίνεται άτονη. Επιπλέον, εάν υπάρχει μια αλλαγή στις συνήθειες περιποίησης της γάτας σας ή αν ξαφνικά δεν έχει όρεξη ή ενέργεια, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι μια ένδειξη ότι δυσκολεύεται να αφομοιώσει το φαγητό της. Κάθε φορά που βλέπετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και ανησυχείτε για την πέψη της γάτας σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Τι πρέπει να τρώνε οι γάτες

Όντας σαρκοφάγα, όλη η ανατομία των γατιών είναι σχεδιασμένη ώστε να τους επιτρέπει να καταναλώνουν και να επεξεργάζονται τροφές με βάση το κρέας. Με τα δόντια τους που τις βοηθάνε να αρπάζουν και να σχίζουν τη λεία, το πεπτικό τους σύστημα και τον μεταβολισμό τους να είναι προσανατολισμένα να υποστηρίζουν και να επεξεργάζονται υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και λίπους από ζωικούς ιστούς.

Η υγιής πέψη στις γάτες απαιτεί ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται μόνο στους ζωικούς ιστούς, όπως η ταυρίνη και το αραχιδονικό οξύ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες δεν μπορούν να τραφούν με χορτοφαγική διατροφή. Η καλής ποιότητας πρωτεΐνη βοηθά τις γάτες να διατηρούν τους άπαχους μυς, βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς δέρματος και τριχώματος και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μια ισορροπημένη διατροφή για γάτες πρέπει επίσης να περιέχει βέλτιστα επίπεδα λιπαρών υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, καθώς και επιλεγμένες ίνες για να βοηθήσουν την πέψη, βιταμίνες και μέταλλα για συνολική υγεία. Οι εξαιρετικά εύπεπτοι υδατάνθρακες είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή ενέργειας.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις της γάτας σας, μπορείτε να τη ταΐσετε είτε με ξηρή είτε υγρή τροφή, είτε με συνδυασμό και των δύο. Εάν υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν προβλήματα στην πέψη, θα ήταν καλύτερο να προτιμάτε κυρίως υγρή τροφή που είναι πλούσια σε υγρασία που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Πώς θα υποστηρίξω το πεπτικό σύστημα της γάτας μου

Δίνοντας στη γάτα σας τροφή υψηλής ποιότητας θα βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού της συστήματος. Αλλά αν η γάτα σας έχει ευαίσθητο στομάχι - ή ακόμα και μια ήπια πεπτική διαταραχή - μπορείτε να τη βοηθήσετε δίνοντάς της μια δίαιτα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Υψηλής ποιότητας εύπεπτα συστατικά για να μην επιβαρύνετε παραπάνω την εντερική λειτουργία.
  • Επιλεγμένες πηγές πρωτεΐνης για τη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων γαστρεντερικών αντιδράσεων.
  • Ιδιαίτερα εύπεπτες πρωτεΐνες που βοηθούν στη βελτίωση της τροφικής ανοχής.
  • Πρεβιοτικά που βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου.
  • Ίνες που υποστηρίζουν τα κύτταρα του εντέρου και διευκολύνουν την κίνηση μέσω αυτού.

Ανακαλύψτε τα οφέλη των φιλικών βακτηρίων

Τα προβιοτικά (ζωντανά ευεργετικά βακτήρια) μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα βοηθήματα για την πέψη στις γάτες. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline FortiFlora®, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία του εντέρου και την ισορροπία της μικροχλωρίδας στις γάτες (ειδικά σε καταστάσεις στρες). Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα των κοπράνων στα γατάκια.

Τώρα που μάθατε πώς να βελτιώσετε τη βοήθεια της πέψης της γάτας σας, διαβάστε στη συνέχεια τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που η γατούλα σας είναι επίσης πολύ επιλεκτική με το φαγητό της.