Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Έχετε υπέρβαρο σκύλο;
Chocolate Labrador running around the garden.

Κρατήστε τον σκύλο σας υγιή και σε φόρμα

8 λεπτού διάβασμα

Όλοι οι κτηνίατροι θα σας πουν πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Επομένως, για να είναι καλά το κουτάβι σας δεν αρκεί μόνο μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή, αλλά χρειάζεται επίσης τακτική άσκηση, τακτικά τσεκ-απ στον κτηνίατρο και αποτελεσματική οδοντική φροντίδα.

 

Άσκηση

Η καλή σωματική κατάσταση είναι τόσο σημαντική για το κουτάβι σας όσο και για εσάς. Ένα καλό πρόγραμμα άσκησης θα βοηθήσει τα κουτάβια να παραμείνουν γεμάτα ενέργεια, σε καλή φόρμα, και να χτίσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει ποτέ να ασκούνται υπερβολικά. Αν δεν ξέρετε πόση άσκηση χρειάζεται το κουτάβι σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν ανήκει σε κάποια ράτσα που είναι γνωστό ότι παρουσιάζει ορθοπαιδικά προβλήματα (π.χ. Λαμπραντόρ Ριτρίβερ) ή αν ανήκει σε μεγαλόσωμη ή γιγαντόσωμη ράτσα, αφού οι απαιτήσεις του ενδέχεται να διαφέρουν από εκείνες των πιο μικρόσωμων σκύλων ή των σκύλων παιχνιδιού (toy).

Σε πρώτη φάση, το μόνο που χρειάζεται ένα κουτάβι είναι να μπορεί να παίζει ελεύθερο στον κήπο ή στο πάρκο (σιγουρευτείτε ότι έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια πριν το αφήσετε σε περιοχές όπου κυκλοφορούν άλλοι σκύλοι). Ο εκτροφέας σας μπορεί να σας δώσει ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης. Αν δεν το κάνει, ζητήστε το ή συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή τον/τη βοηθό του. Η άσκηση κρατά το κουτάβι σας σε άριστη κατάσταση και αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι του με άλλους σκύλους και ανθρώπους, καθώς και μια ευκαιρία να αρχίσετε να το εκπαιδεύετε. Αποφύγετε το πολύ άγριο παιχνίδι, ιδίως με τις πιο μεγαλόσωμες ράτσες, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις του.

Αρχίστε να μαθαίνετε στο κουτάβι σας να περπατάει σωστά με λουρί, χωρίς να τραβάει, ακόμη και αν δεν πρόκειται να βγαίνει βόλτα με λουρί παρά μόνο σπάνια. Ένα κολάρο που εφαρμόζει γύρω από τη μουσούδα του μπορεί να σας βοηθήσει να το εκπαιδεύσετε με ήπιο τρόπο, αλλά ποτέ μη χρησιμοποιείτε πνίχτη: το εργαλείο αυτό έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται εδώ και καιρό και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, ιδίως για τα κουτάβια. Μιλήστε με τον κτηνίατρο ή τον/τη βοηθό του ή έναν εκπαιδευτή σκύλων σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους εκπαίδευσης του σκύλου στο λουρί. Τα μαθήματα εκπαίδευσης σκύλων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθει κανείς τεχνικές αυτού του είδους, αλλά και ευκαιρία συνάντησης με άλλα κουτάβια και τους ιδιοκτήτες τους. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας παραπέμψει κάπου κοντά: υπάρχει η πιθανότητα να κάνει και οι ίδιος τέτοια μαθήματα.

Να θυμάστε ότι η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής, οπότε κάντε την άσκηση να έχει ενδιαφέρον. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο τρεις φορές κάθε πρωί και βράδυ είναι βαρετή για το κουτάβι σας και πολύ περισσότερο για εσάς. Το να παίζετε μαζί του ρίχνοντάς του ένα μπαλάκι και χρησιμοποιώντας παιχνιδάκια μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον του. Μη ρίχνετε ποτέ ξύλα γιατί μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρού τραυματισμού. Αν ζείτε στην εξοχή, εντάξτε στο πρόγραμμα λίγο περπάτημα σε δρόμο για να λειαίνονται τα νύχια του κουταβιού σας και να βελτιωθεί η συμπεριφορά του στο λουρί.

Αν η ράτσα του σκύλου σας που είναι συνηθισμένη σε πολλή άσκηση, σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε ειδικά μαθήματα ή να ακολουθήσετε ειδικό τύπο εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, τα Μπόρντερ Κόλι είναι άριστα στην υπακοή και στην ευκινησία, καθώς και στα συναρπαστικά παιχνίδια, όπως το πέταγμα μιας μικρής μπάλας, ενώ τα Λαμπραντόρ και τα Σπανιέλ είναι εξαιρετικά ριτρίβερ. Ακόμη και τα τεριέ μπορούν να εξελιχθούν σε εξαιρετικά ευκίνητους σκύλους. Ρωτήστε σχετικά τον εκτροφέα σας ή αναζητήστε κάποιο κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή σας. Αυτός είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσετε άλλους ιδιοκτήτες σκύλων.

Επίσης, σκεφτείτε να δοκιμάσετε άλλες μορφές άσκησης. Για παράδειγμα, υπάρχει πισίνα για σκύλους κοντά σας; Ορισμένες ράτσες, όπως τα Νιουφάουντλαντ και τα Ριτρίβερ, τρελαίνονται για κολύμπι. Να θυμάστε ότι οι σκύλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το κολύμπι σε λιμνούλες/λίμνες/ποτάμια/στη θάλασσα λόγω των αλλαγών στο βάθος και των ρευμάτων, οπότε αρκεστείτε σε μια πισίνα υδροθεραπείας.