Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
καφέ Σκύλος που κάθεται κοιτάζοντας ψηλά τη γάτα στην αγκαλιά του ατόμου

Εντοπίζοντας τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης στο σκύλο

4 λεπτού διάβασμα

Καλωσορίζοντας ανάλαφρα πατουσάκια στο σπίτι είναι μια συναρπαστική στιγμή για εσάς και το σκύλο σας. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείτε πότε το κατοικίδιό σας είναι σε ενδιαφέρουσα.

Ένας θηλυκός σκύλος μπορεί να γονιμοποιηθεί όταν είναι στην εποχή του, το οποίο συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε οχτώ μήνες. Αυτή η γόνιμη περίοδος είναι επίσης γνωστή ως «οίστρος», και διαρκεί έως τρεις εβδομάδες. Εκτός από το ότι μπορεί να γονιμοποιηθεί αυτή την περίοδο, ο σκύλος σας μπορεί να εμπλακεί σε καυγάδες αν δε νιώθει έτοιμος να ζευγαρώσει. Βγάζοντάς το βόλτα με το λουρί κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συμπλοκών και των ερωτικών προθέσεων των αρσενικών, αν δε θέλετε να ζευγαρώσει.

Καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια διαδικασία δαπανηρή, και συναισθηματικά φορτισμένη για εσάς και το σκύλο σας, η εκτροφή είναι συχνά καλύτερο να αφήνεται στους ειδικούς. Αν προτιμάτε να αποφύγετε τη γονιμοποίηση του σκύλου σας, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε τη στείρωσή του. Δείτε τη σελίδα μας Στείρωση Σκύλου για περισσότερες πληροφορίες.

Η εγκυμοσύνη ενός σκύλου διαρκεί μεταξύ 61 και 65 ημερών, αλλά ενδέχεται να μην παρατηρήσετε εμφανείς αλλαγές στο σκύλο σας μέχρι να φτάσει η ώρα του τοκετού . Δεν υπάρχει κάποιο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, οπότε πώς απαντάτε στην ερώτηση «βρίσκεται ο σκύλος μου σε κατάσταση εγκυμοσύνης»;

Υπάρχουν πολλά σημάδια που υποδεικνύουν πως μπορεί να περιμένει κουτάβια.

"Η αναμονή των κουταβιών είναι συναρπαστική, αλλά μπορεί να είναι και πιεστική για το σκύλο σας. Η Ομάδα Pet Care φροντίζει να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να διατηρηθεί η μαμά υγιής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου."

Πώς να διαπιστώσετε αν ένας σκύλος εγκυμονεί

  • Μια ελαφρά αποβολή βλέννας μπορεί να παρατηρηθεί ένα μήνα μετά το ζευγάρωμα.
  • Οι μαστοί της μπορεί να είναι πιο έντονοι σε χρώμα και μέγεθος περίπου 30 ημέρες μετά το ζευγάρωμα, και μπορεί επίσης να δείτε την παραγωγή ημιδιαφανούς υγρού.
  • Παρόμοια με την ανθρώπινη «πρωινή ναυτία», ο σκύλος σας μπορεί να κάνει λίγο εμετό στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Εάν αυτό συνεχιστεί ή αν ανησυχήσετε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
  • Θα ξεκινήσει να παίρνει βάρος γύρω στην 35η ημέρα της εγκυμοσύνης, το οποίο σταδιακά θα αυξηθεί μέχρι και πάνω από το 50% του κανονικού βάρους.
  • Θα πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε την πρησμένη της κοιλιά περίπου από την 40η ημέρα, αν και όπως στις μαμάδες την πρώτη φορά, έτσι και στους σκύλους που εγκυμονούν που έχουν λίγα κουτάβια, αυτή δεν είναι πολύ εμφανής.
  • Ενδέχεται να είναι πιο ήσυχη απ’ ότι συνήθως, ή να μειωθεί η όρεξή της. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα, οπότε αν ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
  • Η όρεξη του εγκυμονούντος σκύλου σας θα αυξηθεί κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε αναλόγως το διαιτολόγιό του.
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί να βεβαιώσει την εγκυμοσύνη είτε με «τεστ εγκυμοσύνης σκύλων» , το οποίο μετράει τα επίπεδα ορμονών από την 21-25 ημέρα ή με υπέρηχο, από 20-22 ημέρα. Περίπου από την 30η ημέρα, ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να πραγματοποιήσει σωματική εξέταση προκειμένου να δει πόσα κουτάβια περιμένει ο σκύλος σας. Αυτό δεν είναι πάντα ακριβές, οπότε να έχετε υπόψιν ότι μπορεί να αποκτήσετε περισσότερα κουτάβια από όσα νομίζατε!

Παρόλο που ο σκύλος σας θα πρέπει να γεννήσει μόνος του φυσιολογικά, μένοντας σε εγρήγορση και λέγοντάς του καθησυχαστικές κουβέντες, μπορεί να τον διευκολύνει και σας επιτρέπει επιπλέον να επέμβετε σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Η σκυλομαμά θα σας δώσει πολλές ενδείξεις όταν φτάνει η ώρα του τοκετού και έρχονται τα κουτάβια.

  • Μπορεί να παρατηρήσετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης, πως ο σκύλος σας ψάχνει ένα μέρος ήσυχο να γεννήσει. Μπορείτε να τον βοηθήσετε δημιουργώντας μια «φωλιά» σε ένα απομονωμένο, ζεστό μέρος. Διαβάστε τον οδηγό μας με Συμβουλές Για Μια Υγιή Εγκυμοσύνη για περισσότερες πληροφορίες για τον εγκυμονούντα σκύλα σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι γεννούν τα κουτάβια ομαλά και δε θα χρειαζόταν να επέμβετε. Παρόλα αυτά, μερικά σημάδια, όπως αποβολή αποχρωματισμένου εκκρίματος ή ανάπτυξη μητρικού φίλτρου χωρίς τον ερχομό κουταβιών, μπορεί να υποδεικνύουν επιπλοκές. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω ή έχετε άλλες ανησυχίες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Δείτε τον οδηγό μας στο Τοκετός και εγκυμοσύνη στους σκύλους.