Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Σκούρα γούνα σε ένα κλουβί γάτας.

Η σημασία των συχνών εξετάσεων για τις γάτες

6 λεπτού διάβασμα

Ακόμα και αν παρακολουθείτε προσεκτικά την υγεία της γάτας σας, είναι καλό να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο σας για ετήσιο έλεγχο της υγείας και της γάτας.

Η φροντίδα της γάτας είναι διασκεδαστική, αλλά είναι επίσης γεμάτη από ευθύνες, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του κατοικίδιού σας στον κτηνίατρο. Μερικές φορές χρειάζεται επαγγελματικό μάτι για να ανιχνεύσει τις λεπτές αλλαγές στην υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, ειδικά επειδή οι γάτες είναι πολύ πιο καλές στο να κρύβουν τις ασθένειες τους. Ευτυχώς, ο κτηνίατρός σας θα είναι πολύ καλός σε αυτό.

Η γενική υγεία της γάτας

Ήδη πηγαίνετε τον χνουδωτό σας φίλο στον κτηνίατρο όταν είναι άρρωστος ή τραυματισμένος, αλλά οι επισκέψεις αυτές τείνουν να επικεντρώνονται κυρίως σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Οι επισκέψεις "Check-up", από την άλλη πλευρά, είναι για την πρόληψη και είναι σημαντικό να διατηρήσετε την γάτα σας υγιή και να την βοηθήσετε να αποφύγει ορισμένες ασθένειες.

Ο κτηνίατρος σας θα θέλει να ελέγξει προσεκτικά τη γάτα σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και πιο συχνά καθώς μεγαλώνει ή εάν έχει ειδικές ιατρικές ανάγκες. Σε αυτό το ραντεβού η γάτα σας θα ελεγχθεί πλήρως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των ετήσιων εξετάσεων είναι ότι η γάτα σας συνηθίζει τον κτηνίατρο και αυτό μπορεί να βοηθήσει να σχηματιστεί κάποιος δεσμός μεταξύ του κτηνιάτρου και της γάτας σας και να την κάνει να αισθάνεται πιο άνετα σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι παραπάνω. Εάν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο μόνο όταν η γάτα σας είναι χτυπημένη ή άρρωστη, μπορεί να γίνει νευρική, συνδέοντας την επίσκεψη με κακές στιγμές ή αγχωτικές εμπειρίες. Το προσωπικό και οι νοσηλευτές του κτηνιατρείου θα υποδεχτούν με χάδια την γάτα σας και θα της δημιουργήσουν μια θετική ανάμνηση!

Εμβολιασμοί γάτας

Οι ετήσιοι εμβολιασμοί στις γάτες είναι σημαντικοί για την πρόληψη από ασθένειες όπως η γρίπη γάτας (ιός έρπητα γάτας, ο ιός calici), η εντερίτιδα των γατών (parvovirus της γάτας), ο ιός της λευχαιμίας των γατών και η chlamydophila (ένα βακτηρίδιο που προκαλεί επιπεφυκίτιδα).

Θα χρειαστεί επίσης εμβολιασμό κατά της λύσσας, στο πλαίσιο του συστήματος "διαβατηρίου Pet". Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ξένες διαδρομές με τη γάτα σας, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το ταξίδι με τη γάτα σας.

Ψύλλοι, τσιμπούρια και σκουλήκια

Μια άλλη περίπτωση όπου η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, είναι ο έλεγχος για ψύλλους, τσιμπούρια και σκουλίκια. Θυμηθείτε ότι οι ψύλλοι, ή τουλάχιστον οι προνύμφες τους, μπορούν να ζήσουν όλο το χρόνο στο σπίτι σας και στον κήπο και να μεταδώσουν άσχημες και πολλές ασθένειες στην γάτα σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής παρασίτων, καθώς και σκουλικιών. Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας για τη θεραπεία των ψύλλων και των τσιμπουριών στη γάτα σας.

Στείρωση

Εάν δεν σχεδιάζετε να αναπαράγετε τη γάτα σας, είναι σημαντικό να στειρώσετε, πρωτού βρεθείτε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητα γατάκια. Η στείρωση θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας των γατών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου και ορισμένων μολυσματικών ασθενειών.

Ο κτηνίατρος σας θα μπορέσει να σας συμβουλέψει για τον καλύτερο χρόνο για τη στείρωση της γάτας σας και εάν έχετε υιοθετήσει μια γάτα μη στειρωμένη, θα σας προτείνει τη στείρωση όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς και συμβουλές για μια κατάλληλη δίαιτα για να αποφευχθεί η αύξηση των κιλών της.

Η συμπεριφορά

Οδοντιατρική Φροντίδα

Oταν πηγαίνετε τη γάτα σας για τον έλεγχο της, βεβαιωθείτε ότι αναφέρατε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους ή θέματα όπως η ούρηση εκτός άμμου. Αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με μια υποκείμενη ασθένεια ή ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

Οδοντιατρική Φροντίδα

Ο κτηνίατρος σας θα κοιτάξει επίσης τα δόντια της γάτας σας για να δεί εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις οδοντικών προβλημάτων. Οι γάτες δεν φροντίζουν να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες τους για τους πόνους τους, οπότε είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο και να πάρετε μια επαγγελματική γνώμη. Η οδοντική νόσος είναι συχνή στις γάτες, ειδικά καθώς γερνούν, οπότε ακόμα και αν ο χνουδωτός φίλος σας δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τα δόντια του, μπορεί να χρειαστεί να κάνει οδοντιατρικές επεμβάσεις. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την οδοντιατρική περίθαλψη στο σπίτι και πώς μπορείτε να βοηθήσετε να διατηρήσετε τα δόντια της γάτας σας καθαρά, καθώς και να ακολουθήσετε τις συμβουλές στη σελίδα μας.

Βάρος και κατάσταση σώματος

Δυστυχώς η παχυσαρκία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στις γάτες, γι 'αυτό πάρτε την ευκαιρία να ζυγίσετε τη γάτα σας και να συζητήσετε την κατάσταση του σώματός της κατά τον επόμενο έλεγχο. Εάν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να την βοηθήσετε.

Για παράδειγμα, μιλήστε στον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα διατροφής και για τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητας της γάτας σας. Ομοίως, δεν θέλετε η γάτα σας να είναι υποσιτισμένη. Αν η γάτα σας έχει χάσει βάρος από την τελευταία ζύγιση, συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος υγείας της γάτας σας.

Ηλικιωμένες γάτες

Αν η γάτα σας μεγαλώνει, ο κτηνίατρός σας θα συστήσει πιο τακτικούς ελέγχους. Αυτό σημαίνει απλώς ότι θέλει να παρακολουθεί προσεκτικά τη γάτα σας, ώστε να μπορεί να αποκόψει τυχόν αναδυόμενα προβλήματα υγείας στα μάτια και άλλα. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να πάρει την αρτηριακή πίεση της γάτας σας και, εάν έχει κάποιες ανησυχίες, μπορεί να της κάνει κάποια εξέταση αίματος ή ούρων για να την ελέγξει περαιτέρω. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να φέρετε δείγμα ούρων μαζί σας και αυτό θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να ανακαλύψει εάν η γάτα σας υποφέρει από προβλήματα όπως ο διαβήτης ή η νεφρική δυσλειτουργία.

Αξιοποιήστε την επίσκεψη για να μιλήσετε για τυχόν προβλήματα που έχετε παρατηρήσει, όσο μικρά κι αν είναι αυτά, με τον κτηνίατρό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πρόσληψη τροφής και νερού, τα επίπεδα δραστηριότητας και οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες που έχετε. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν να υποφέρουν από διάφορες δυσλειτουργίες οργάνων, οστεοαρθρίτιδα, απώλεια όρασης ή ακοής, ακόμη και απώλεια μνήμης ή άνοια.

Oπως γνωρίζετε, οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν σημάδια ασθένειας κι έτσι ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να προσέξετε. Ευτυχώς, πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γάτες μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με φάρμακα ή απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Οι κτηνίατροι μπορούν να εντοπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου.