Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γυναίκα που κρατά τη γάτα

Εγκυμοσύνη και γέννα γάτας: Τι πρέπει να προσέξετε

4 λεπτού διάβασμα

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες στις εγκυμοσύνες μιας γάτας, αλλά μερικές φορές μπορεί να συμβούν. Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να φέρει τα γατάκια της στον κόσμο με ευκολία, η ομάδα της PURINA® PetCare μοιράζεται τις συμβουλές της σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού των προειδοποιητικών σημείων από νωρίς.

Είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός πως η γάτα σας περιμένει να γεννήσει, και καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να ανησυχείτε και θα θέλετε να παρέχετε επιπλέον φροντίδα στο κατοικίδιο σας τη στιγμή εκείνη. Ευτυχώς, επειδή οι γάτες είναι συνήθως περισσότερο από ικανές να φροντίζουν τους εαυτούς τους, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα.

"Το να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορείτε να βοηθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας της γάτας σας, είναι πραγματικά σημαντικό. Η Purina προσφέρει συμβουλές για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα τους αυτό το διάστημα."

Προειδοποιητικά σημάδια για προβλήματα κατά την γέννα μιας γάτας.

Καθώς η γάτα σας οδεύει προς την γέννα, θα είναι πιο ανήσυχη όταν έρθει η στιγμή να γεννήσει. Πρέπει να την ελέγχετε τακτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά μην αισθάνεστε την ανάγκη να μένετε μαζί της ανά πάσα στιγμή. Θα πρέπει να παρέμβετε και να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας μόνο εάν:

  • Δεν υπάρχουν γατάκια 3-4 ώρες μετά την έναρξη του τοκετού.
  • Eχει ισχυρές συσπάσεις για περισσότερο από μία ώρα χωρίς να βγάζει κάποιο γατάκι.
  • Δεν γεννιούνται όλα τα γατάκια μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη του τοκετού (αν δεν γνωρίζετε πόσα γατάκια θα φέρει, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος από τον κτηνίατρο).
  • Δεν υπάρχουν αρκετοί πλακούντες για τον αριθμό των γεννηθέντων γατιών - αυτό μπορεί να υποδεικνύει τους διατηρούμενους πλακούντες.
  • Μπορεί να δείτε ένα γατάκι στην μήτρα της, αλλά παρά την προσπάθεια να αποτύχει να γεννήσει.

Παρόλο που μπορεί να είναι λυπηρό για σας, είναι αρκετά συνηθισμένο κάποια γατάκια να μην τα καταφέρουν, πράγμα το οποίο δεν θα πρέπει να ενοχλεί τη μαμά. Εάν ένα ή περισσότερα από τα γατάκια δεν τα καταφέρουν κατά την γέννα, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προειδοποιητικά σήματα μετά τον τοκετό

Συγχαρητήρια - η γάτα σας είναι μαμά! Θα πρέπει να ανακάμψει γρήγορα και να συνηθίσει γρήγορα την μητρότητα. Ωστόσο, προσέξτε τα παρακάτω σημεία και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν:

Μετά από λίγες ώρες

  • Η μαμά τρέμει, είναι ανήσυχη ή αναστατωμένη - αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλό επίπεδο ασβεστίου (εκλαμψία).
  • Η μαμά εξακολουθεί να έχει ένταση, παρόλο που γεννήθηκαν όλα τα γατάκια.

Μετά από μερικές εβδομάδες

  • Παρατηρήσετε τυχόν γατάκια που είναι νωχελικά. Αυτό συμβαίνει όταν τα γατάκια είναι αδύναμα, δεν κερδίζουν βάρος, δεν τρέφονται καλά ή φαίνονται πολύ ήσυχα. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μετά τη γέννηση ή και τις πρώτες εβδομάδες ζωής τους.

Μετά από μερικές ημέρες

  • Η μαμά είναι άρρωστη, δεν τρώει, κάνει εμετό ή έχει αυξημένη θερμοκρασία. Τα κοινά σημεία του πυρετού είναι απώλεια της όρεξης, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας, μειωμένη κατανάλωση νερού, ρίγος ή ταχεία αναπνοή.
  • Παρατηρήσετε ότι τα κόπρανα της είναι δύσοσμα ή περιέχει φρέσκο ​​αίμα (μαύρα / κοκκινωπά κόπρανα είναι φυσιολογικά για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα).
  • Οι μαστικοί αδένες της μαμάς γίνονται κόκκινοι ή πονούν.
  • Οποιαδήποτε απόρριψη από τις θηλές της μαμάς είναι δύσοσμη, καφέ ή αιματηρή.