Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Τζίντζερ και λευκή γάτα που τρώει από ένα άσπρο μπολ

Κατανόηση της κατάστασης του ήπατος της γάτας σας

3 λεπτού διάβασμα
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan

Η ηπατική νόσος της γάτας είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν εντοπιστεί νωρίς. Εάν ο κτηνίατρός σας έχει διαγνώσει μια πάθηση του ήπατος στη γάτα σας, η σωστή διατροφήνείναι απαραίτητη για να τη βοηθήσετε να παραμείνει υγιής μακροπρόθεσμα. Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί το συκώτι είναι σημαντικό, τι είδους προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν και πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γάτας σας.

Τι κάνει το συκώτι

Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα στο σώμα του κατοικιδίου σας. Βρίσκεται μεταξύ των πνευμόνων και του στομάχου, μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και τραυματισμούς, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε περισσότερα για τις λειτουργίες του. Όπως και στο ανθρώπινο σώμα, το συκώτι μιας γάτας εκτελεί πολλούς ρόλους που είναι απαραίτητοι για την υγεία της. Παράγει ορμόνες, πρωτεΐνες και γλυκόζη (ενέργεια), ενώ παράλληλα καθαρίζει τα άχρηστα προϊόντα, τα φάρμακα και τις τοξίνες από το αίμα.

Μια άλλη κύρια λειτουργία του ήπατος είναι ότι αποθηκεύει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, σίδηρο και ενέργεια. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και με την αφαίρεση βακτηρίων από το αίμα, διασφαλίζοντας ότι η γάτα σας παραμένει υγιής και ευτυχισμένη. Ένα συκώτι που λειτουργεί σωστά θα βοηθήσει επίσης το σώμα του κατοικιδίου σας να αφομοιώσει και να απορροφήσει το λίπος καθώς και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι τα σημάδια της ηπατικής νόσου στις γάτες

Η ηπατική νόσος είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου όταν δεν παρέχεται η κατάλληλη θεραπεία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για τις ανησυχίες σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

  • Υπερβολικό σάλιο.
  • Οι γάτες με χρόνια (μακροχρόνια) ηπατική νόσο συχνά εμφανίζουν αρκετά κοινότυπα συμπτώματα όπως, απώλεια όρεξης, λήθαργο και απώλεια βάρους.
  • Η οξεία (αιφνίδια) ηπατική νόσος έχει πολύ πιο εμφανή σημεία που περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κοιλιακό πρήξιμο, πυρετό, υπερβολική δίψα και ούρηση και ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος, του λευκού των ματιών και των ούλων).
  • Η πολύ σοβαρή ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων τοξινών στο αίμα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό, σύγχυση και κρίσεις επιληπτικών κρίσεων «ηπατικής εγκεφαλοπάθειας».

Τι μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο στις γάτες

Πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του ήπατος της γάτας σας. Κάποια από αυτά μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη φροντίδα ενώ άλλα μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά ως αποτέλεσμα γενετικής ή ορισμένων προδιαθέσεων. Αυτές οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Λοίμωξη από ιούς ή βακτήρια.
  • Δηλητηρίαση.
  • Ηπατίτιδα (ηπατική φλεγμονή), η οποία συχνά οφείλεται σε άγνωστη αιτία. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ουλές ή κίρρωση.
  • Όγκοι.
  • Γενετικά προβλήματα σε ορισμένες ράτσες.
  • Κληρονομικά προβλήματα που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος, που ονομάζονται «πορτοσυστημικές παροχετεύσεις».
  • Λιπώδη ηπατική νόσο (ηπατική λιπίδωση).

Η ηλικία, το βάρος και η φυλή της γάτας σας μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, εμφανίζονται πολύ πιο συχνά σε γηριατρικές γάτες, υπέρβαρες γάτες και ορισμένες ράτσες όπως οι γάτες Σιάμ. Είναι αυτονόητο ότι ο κτηνίατρος είναι το μόνο άτομο που μπορεί να διαγνώσει μια γάτα με πρόβλημα στο συκώτι ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, αφού πρώτα κάνει μια ενδελεχή εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες εξετάσεις, ακτινογραφίες ή ακόμα και αξονικές τομογραφίες για να λάβετε μια σωστή διάγνωση και να έχετε πλήρη εικόνα των ηπατικών προβλημάτων της γάτας σας.

Μπορεί μια γάτα να αναρρώσει από ηπατική νόσο

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, είναι απολύτως δυνατό για τις γάτες να ξεπεράσουν την ηπατική νόσο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Οι γάτες είναι πολύ απρόθυμες να λάβουν φάρμακα και συνήθως αγχώνονται εάν το περιβάλλον τους αλλάξει ως αποτέλεσμα της νοσηλείας τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Ανάλογα με τη γάτα σας και τις διάφορες διαθέσιμες θεραπείες, είναι απολύτως εφικτό να αναρρώσει.

Πώς αντιμετωπίζεται η ηπατική νόσος στις γάτες

Ανάλογα με τη διάγνωση, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει να αλλάξετε τη διατροφή της γάτας σας μαζί με κάποια άλλα συγκεκριμένα μέτρα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι μπορεί να απαιτείται βιοψία ήπατος προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία της νόσου και η σωστή αντιμετώπισή της. Ωστόσο, παρόλο που είναι μια επεμβατική διαδικασία, αυτή συνήθως γίνεται είτε ως απλή χειρουργική βιοψία είτε ως βιοψία με βελόνα και η γάτα σας θα είναι υπό αναισθησία όλη την ώρα, ώστε να υπάρχει ελάχιστη ενόχληση.

Κανονικά, δεν απαιτείται νοσηλεία για γάτες με ήπια συμπτώματα ηπατικής νόσου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να την κρατάτε στο σπίτι και να αντιμετωπίζετε τη νόσο με φάρμακα που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της ναυτίας και του εμετού, ώστε να μπορούν να τρώνε σωστά. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν πιο ανησυχητικά συμπτώματα όπως απώλεια βάρους ή αφυδάτωση, η γάτα σας μπορεί να χρειάζεται συνεχή επίβλεψη από ιατρικό προσωπικό σε κτηνιατρικό νοσοκομείο. Δεδομένου ότι τα ηπατικά προβλήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία άλλων οργάνων, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε στενά την ανάρρωση της γάτας σας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η σωστή διατροφή

Το συκώτι είναι ένα όργανο που έχει μια εκπληκτική ικανότητα να αναγεννάται και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα κι όταν το 75% του πάσχει από κάποια νόσο ή έχει αφαιρεθεί. Μια ειδικά σχεδιασμένη δίαιτα μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματική θεραπεία για την ηπατική νόσο στις γάτες, βοηθώντας στη διαχείριση της νόσου και επαναφέροντας το συκώτι της γάτας σας στο φυσιολογικό.

PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS HP Hepatic FELINE έχει σχεδιαστεί επιστημονικά για γάτες με ηπατική νόσο. Είναι:
• Σχεδιασμένη για να περιέχει τους σωστούς τύπους και επίπεδα πρωτεΐνης για να βοηθήσει στην πρόληψη του υποσιτισμού και στη μείωση του κινδύνου ηπατικής εγκεφαλοπάθειας.
• Υψηλή σε ενέργεια για να αποτρέψει την απώλεια βάρους.
• Εξαιρετικά εύγευστη για να ενθαρρύνει τις γάτες να τρώνε.
• Ιδιαίτερα εύπεπτη για να βοηθήσει στη μείωση του φόρτου εργασίας του ήπατος.
• Χαμηλή σε χαλκό και ενισχυμένη με ψευδάργυρο που βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης χαλκού στο συκώτι.
• Με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και υποστηρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες.