Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
γατάκι που περιποιείται

Το γατάκι σας και ο καλλωπισμός του

5 λεπτού διάβασμα

Αν και η γάτα σας είναι πανέμορφη, υπάρχουν πολλά περισσότερα από το όμορφο πρόσωπο της. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως έχουν ένα εκπληκτικό τρίχωμα, αλλά είναι και η ικανότητά τους να το φροντίζουν μόνες τους από τη φύση τους.

Οι τραχείς γλώσσες τους λειτουργούν σαν μικρές βούρτσες, αφαιρώντας τα νεκρά μαλλιά και διανέμοντας έλαια μέσω του τριχώματός τους. Είναι επίσης αρκετά έξυπνες για να ξέρουν ότι όταν αυτό δεν είναι αρκετό, αν έχουν για παράδειγμα τριχόμπαλες - μπορείτε να τις βοηθήσετε.

Περιποίηση για γατάκια

Η περιποίηση για τα γατάκια δεν γίνεται απλώς για να προσφέρει μια φανταχτερή και πιο έντονη εμφάνιση στην γάτα σας. Παράλληλα, αφαιρεί τα νεκρά μαλλιά, διατηρεί το τρίχωμα και το δέρμα υγιές και σας βοηθά να οικοδομήσετε ένα στενό δεσμό δίνοντάς σας και την ευκαιρία να ελέγξετε τη γενική της υγεία.

Ο καλλωπισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας για τα γατάκια, αλλά χάρη στο πιο απαλό και κοντύτερο τρίχωμα, δεν απαιτείται πολύ χρόνος σε σύγκριση με τις ενήλικες γάτες. Εάν μπορείτε να συνηθίσετε το γατάκι σας στην περιποίηση από νεαρή ηλικία, θα κάνει τη ζωή πολύ πιο εύκολη και για τους δυο σας στο μέλλον. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γάτες αγαπούν την ήπια φροντίδα, και μόλις δουν μια χτένα στο χέρι σας, συνήθως θα τρέξουν κοντά σας.

Χτενίζοντας το γατάκι σας

Μακρύ vs κοντό τρίχωμα

Πόσο σχολαστικά και πόσο συχνά θα καταλήξετε να χτενίζετε το γατάκι σας, εξαρτάται συνήθως από το είδος του τριχώματός του. Μια γάτα με κοντό τρίχωμα, θα χρειαστεί συνήθως μόνο μία φορά την εβδομάδα, ενώ μια ράτσα με μακρύ τρίχωμα, θα χρειαστεί καθημερινή προσοχή με τον σωστό εξοπλισμό. Ζητήστε από τον εκτροφέα ή κάποιον ειδικό συμβουλές σχετικά με συγκεκριμένους τύπους τριχώματος.

Οι ράτσες με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και η περιποίηση τους θα διαρκέσει περισσότερο. Δοκιμάστε να περιποιηθείτε τη γάτα σας σε μια μη ολισθηρή επιφάνεια, πάνω σε ένα τραπέζι. Αυτό θα κάνει τόσο εσάς, όσο και την γάτα σας να νιώσετε όσο το δυνατόν πιο άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Oταν είναι ακόμα γατάκια, προσπαθήστε να τα παροτρύνετε να απολαύσουν την εμπειρία της περιποίησης. Πάρτε τα στο τραπέζι όπου θέλετε να τα περιποιήστε ως ενήλικες και δώστε τους πολλούς επαίνους. Σύντομα θα συσχετίζουν αυτό το σημείο με την περιποίηση και την ανταμοιβή.

Πώς να χτενίσετε το γατάκι σας

  • Πάρτε τα γατάκια σας στην αγκαλιά σας και δώστε τους τη βούρτσα για να την μυρίσουν. Μόλις νιώσουν ότι είναι ασφαλής, πολλές γάτες θα τρίψουν τα πρόσωπά τους σε αυτήν.
  • Αρχίστε να βουρτσίζετε απαλά. Ξεκινήστε με την πλάτη τους και στη συνέχεια προχωρήστε στις πλευρές του σώματός τους.
  • Επιβραβεύστε την γάτα σας για την καλή της συμπεριφορά και μιλήστε με ήσυχο, χαλαρωτικό τόνο φωνής.
  • Κάθε λίγα λεπτά, χαϊδέψτε τες αντί να τις χτενίζετε, για να αποφύγετε την ρουτίνα κατά την περιποίηση τους. Μπορείτε να τους προσφέρετε μια λιχουδιά ως επιπλέον ανταμοιβή.
  • Επαναλάβετε αυτό αρκετές φορές την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο βουρτσίσματος.
  • Oταν η γάτα σας εξοικειωθεί με την αίσθηση του καλλωπισμού, μπορείτε να αρχίσετε να βουρτσίζετε την κοιλιά, την ουρά, τα αυτιά και άλλες ευαίσθητες περιοχές.
  • Να είστε πολύ ήπιος και ιδιαίτερα τις πρώτες φορές να είστε σύντομοι. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και το πιο σημαντικό είναι να αισθάνονται χαλαρές. Αν παρατηρήσετε τυχόν σημεία πλήξης ή αντίδρασης, απομακρυνθείτε από τις πιο ευαίσθητες περιοχές και επιστρέψτε στη φροντίδα της πλάτης τους.

Ενώ η γάτα σας είναι χαλαρή και απολαμβάνοντας την εμπειρία, εκμεταλλευτείτε το και κάντε έναν γρήγορο έλεγχο υγείας. Μερικά πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε στο σπίτι είναι:

  • Αγγίξτε τα πόδια τους και εξετάστε απαλά τα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών τους. Ξεκινήστε με ένα μόνο νύχι στην αρχή για να συνηθίσουν και επιβραβεύστε τες δίνοντας τους μια λιχουδιά ως ανταμοιβή. Την επόμενη φορά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κοιτάξετε δύο νύχια και ούτω καθεξής, Έτσι, σιγά σιγά θα συνηθίσουν και θα να είναι εντελώς άνετα.
  • Αν τα κατοικίδια σας εξακολουθούν να είναι χαρούμενα στο τέλος της περιποίησης, αφιερώστε μια στιγμή για να κοιτάξετε προσεκτικά μέσα στα αυτιά τους και ανοίξτε απαλά το στόμα τους για να ελέγξετε τα δόντια και τα ούλα τους.
  • Πάντα να τελειώνετε μια περιποίηση με παιχνίδι και χάδια. Στο κάτω κάτω, το αξίζουν!

Κόβοντας τα νύχια στο γατάκι σας

Oταν η γάτα σας σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο ή χρησιμοποιεί τo ονυχοδρόμιό της, μπορεί να σπάσει το εξωτερικό στρώμα ενός από τα νύχια της, αλλά μην ανησυχείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό! Το «γρατζούνισμα» είναι φυσιολογικό για τις γάτες και τα νύχια τους έχουν στρώσεις, οπότε αν το εξωτερικό στρώμα φύγει, θα υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο από κάτω. Μερικές φορές ίσως βρείτε εξωτερικούς φλοιούς από τα νύχια τους κοντά στις αγαπημένες τους περιοχές γρατσουνίσματος).

Αν έχετε μια υγιή γάτα που της αρέσει να βγαίνει έξω είναι απίθανο να χρειαστεί να κόψετε τα νυχιά τους. Οι γάτες που προτιμούν τους εσωτερικούς χώρους και οι γηραιότερες γάτες μπορεί, ωστόσο, να χρειάζονται περιστασιακό καλλωπισμό και κόψιμο των νυχιών τους, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ρουτίνας της φροντίδας τους.

Πώς να κόψετε τα νύχια στα γατάκια σας

  • Συνηθίστε το γατάκι σας στο κόψιμο των νυχιών του από νεαρή ηλικία. Eνας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να προσποιηθείτε ότι τα κόβεται, ασκώντας μικρή πίεση στα δάκτυλα της γάτας σας, έτσι ώστε να βγεί το νύχι και στη συνέχεια να της προσφέρετε μια ανταμοιβή ή έναν έπαινο.
  • Αν κόβετε τα νύχια στην γάτα ή στο γατάκι σας, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, είναι να προκαλέσετε πόνο ή αιμορραγία κόβοντας τα γρήγορα ή κόβοντας κάποιο ευαίσθητο μέρος του νυχιού. Η κτηνιατρός σας θα χαρεί να σας κάνει μια επίδειξη και να ελέγξει την τεχνική σας.
  • Ελέγξτε τα νύχια της γάτας σας μία φορά την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του σημείου που βρίσκεται στο εσωτερικό του.
  • ποδιού τους, ακριβώς κάτω από την περιοχή του καρπού. Αυτό σπάνια αγγίζει το έδαφος και μπορεί να έχει την τάση να μεγαλώνει περισσότερο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες γάτες.
  • Ενώ ελέγχετε τα νύχια της γάτας σας, κάντε έναν έλεγχο και στα πατουσάκια, αλλά και ανάμεσα από τα νύχια, για να βεβαιωθείτε ότι τα πάντα είναι σχηματισμένα όπως πρέπει και καθαρά.
  • Στις γάτες, όπως και στους ανθρώπους, μπορεί κάποιο νύχι να μεγαλώνει μέσα από το δέρμα. Εάν υποψιάζεστε ότι ένα νύχι μεγαλώνει μέσα στην πατούσα τους, ελάτε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον εβδομαδιαίοι έλεγχοι για τη γάτα και το γατάκι σας

Εκτός από το χτένισμα και τη φροντίδα των νυχιών τους, υπάρχουν μερικοί επιπλέον έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι σε άριστη κατάσταση.

  • Ελέγξτε ότι τα αυτιά της γάτας σας είναι καθαρά και υγιή. Εάν είναι βρώμικα ή μυρίζουν άσχημα, είναι κόκκινα ή προκαλούν φαγούρα ή αν η γάτα σας κουνάει έντονα το κεφάλι της, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Τα μικρόβια στα αυτιά είναι ένα κοινό πρόβλημα, ιδιαίτερα στις νεότερες γάτες.
  • Ψιλαφήστε με τα χέρια σας όλο το σώμα της γάτας σας. Ψάξτε για τυχόν γρατσουνιές, εξογκώματα, χτυπήματα ή σημεία που ασχολούνται συνέχεια με αυτά. Αν ανησυχείτε για κάτι, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
  • Ελέγξτε τα μάτια και τη μύτη τους και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε έκκριση ή ερυθρότητα.
  • Ρίξτε μια ματιά κάτω από την ουρά της γάτας σας. Το πίσω άκρο τους πρέπει να είναι καθαρό. Εάν είναι βρώμικο ή υπάρχουν ενδείξεις σκουληκιών ή πόνος, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
  • Τέλος, χαϊδέψτε με το χέρι σας προς την αντίθετη φορά του τριχώματος, για να σηκωθεί το τρίχωμα. Ελέγξτε τις ρίζες των μαλλιών και το δέρμα για παράσιτα ή ψύλλους (μαύρα στίγματα). Μπορείτε να τα αποτρέψετε με τακτικούς ελέγχους, αλλά αν είναι πολύ αργά, ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει για θεραπείες.

Κάνοντας μπάνιο τη γάτα ή το γατάκι σας

Οι περισσότερες γάτες περνούν τη ζωή τους χωρίς να χρειαστεί να κάνουν μπάνιο, αλλά μερικές φορές μια γρήγορη βουτιά είναι αναπόφευκτη. Μπορεί να χρειάζονται ένα ειδικό σαμπουάν για να θεραπεύσουν μια κατάσταση του δέρματος, να πλυθούν μετά από μια στομαχική διαταραχή ή να καθαρίσουν το λερωμένο τους τρίχωμα μετά από μια εξερεύνηση.

Παρά το ότι πολλοί πιστεύουν πως οι γάτες αντιπαθούν το νερό, υπάρχουν μερικές που απολαμβάνουν το μπάνιο τους σαν πάπιες στο νερό, ειδικά αν έχουν συνηθίσει την ζεστή μπανιέρα από μικρή ηλικία. Εάν το γατάκι σας, σας δυσκολεύει στο μπάνιο, ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει. Ωστόσο, αν θέλετε να το χειριστείτε μόνοι σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για ένα μπάνιο χωρίς προβλήματα.

  • Προσέξτε με τη θερμοκρασία του νερού. Πολύ ζεστό θα κάψει τη γάτα σας και το πολύ κρύο, μπορεί να την κάνει να νιώσει άβολα ή ακόμη και να τους κάνει κακό.
  • Χειριστείτε τη γάτα σας με προσοχή κατά τη διάρκεια του μπάνιου για να νιώσει άνετα και ασφαλής. Οι λιχουδιές μπορούν να φανούν χρήσιμες και σίγουρα θα είναι ευκολότερο εάν υπάρχει ένα δεύτερο άτομο για να σας βοηθήσει - ειδικά αν προσπαθούν να ξεφύγουν!
  • Παρατηρείστε αν η γάτα σας αγχώνεται. Οι γάτες μπορεί να βρουν το μπάνιο τρομακτικό, οπότε προσέξτε να μην σας δαγκώσει ή σας γδάρει. Αν σας αγχώνει, μιλήστε με κάποιον ειδικό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε είναι ειδικά σχεδιασμένο για γάτες και ελέγξτε αν πρέπει να παραμείνει για συγκεκριμένο χρόνο (αυτό μπορεί να συμβαίνει με ένα φαρμακευτικό σαμπουάν). Προσέξτε να αποφύγετε το σαμπουάν από ευαίσθητες περιοχές όπως τα μάτια ή τα αυτιά τους.
  • Εάν η γάτα σας είναι δυσαρεστημένη με το μπάνιο, δοκιμάστε να πλύνετε μόνο τα μέρη που πραγματικά χρειάζονται, για να μειώσετε το χρόνο στη μπανιέρα.
  • Ξεπλύνετε προσεκτικά τη γάτα σας για να φύγουν τα υπολείμματα σαπουνιού.
  • Στη συνέχεια, στεγνώστε τα με μια ζεστή πετσέτα και κρατήστε τα ζεστά μέχρι να στεγνώσουν. Αποφύγετε έναν στεγνωτήρα, εκτός αν τον χρησιμοποιείτε από μικρότερη ηλικία, καθώς μπορεί να τις φοβίσει.
  • Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, η διαδικασία του μπάνιου μπορεί να τις κάνει να τσακωθούν, ειδικά αν είναι στρεσαρισμένες. Χωρίστε τις γάτες σας μέχρι να ηρεμήσουν και στη συνέχεια σκουπίστε τες όλες μαζί με την ίδια πετσέτα για να αναμείξετε τα αρώματα τους.