Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Μικρό γατάκι που κάθεται με το Σκύλος στο μακρύ γρασίδι

Πώς να γνωρίσετε τη γάτα σας σε άλλα κατοικίδια

7 λεπτού διάβασμα

Οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους, κάτι που είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο καλές ως κατοικίδια, ειδικά για εκείνους που τους ταιριάζει περισσότερο ένας χνουδωτός φίλος χωρίς πολλές ανάγκες. Oμως, αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους έχει και μια άλλη πλευρά, αφού μπορεί να τις κάνει ενδεχομένως λίγο αντικοινωνικές και απρόβλεπτες. Επομένως, όταν γνωρίζετε μια καινούργια γάτα σε άλλα κατοικίδια, να είστε υπομονετικοί, γεμάτοι κατανόηση και να το κάνετε με προσοχή – δώστε λίγο χρόνο και όλα θα πάνε καλά.

Πώς να γνωρίσετε ένα καινούργιο γατάκι σε μία ενήλικη γάτα

Τα καλά νέα είναι ότι οι ενήλικες γάτες τείνουν να είναι πολύ πιο φιλόξενες με τα γατάκια ή με τις νεαρές γάτες παρά με άλλες ενήλικες γάτες. Αν και οι δύο γάτες είναι στειρωμένες, ακόμη καλύτερα (υπό την προϋπόθεση ότι ο κτηνίατρός σας θα σας πει ότι το γατάκι είναι αρκετά μεγάλο για να στειρωθεί).

Πριν φέρετε το καινούργιο γατάκι στο σπίτι ή τις πρώτες ημέρες που γνωρίζετε ένα γατάκι σε μια γάτα, βοηθήστε την παλιά γάτα να συνηθίσει τη μυρωδιά του νέου συγκατοίκου. Την πρώτη εβδομάδα, βάλτε τα στρωσίδια της μίας γάτας στην άλλη και αντίστροφα και, αν κάποια από τις γάτες θυμώσει ή στενοχωρηθεί με τη μυρωδιά, προσπαθήστε να την καθησυχάσετε συσχετίζοντας τη νέα μυρωδιά με μια θετική εμπειρία, όπως μια γευστική λιχουδιά.

Παρ’ όλο που οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί φίλοι ή, ακόμη κι αν δεν γίνουν, να συμβιώσουν αρκετά ευτυχισμένοι μαζί, κάποια κατοικίδια θα πρέπει να μένουν μακριά από τις γάτες. Τα μικρά ζωάκια με γούνα, όπως είναι τα κουνέλια, τα ινδικά χοιρίδια, τα χάμστερ, τα τσιντσιλά και άλλα τρωκτικά, καθώς και τα ερπετά, πρέπει να είναι πάντοτε προστατευμένα, μακριά από τις γάτες.

Πώς να γνωρίσετε μια ενήλικη γάτα στην ενήλικη γάτα σας

Αν πρόκειται να φέρετε μια καινούργια ενήλικη γάτα σε ένα σπίτι όπου ζει ήδη μια άλλη ενήλικη γάτα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να κάνετε τις συστάσεις ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες για όλους:

  • Ξεκινήστε κρατώντας τις δύο γάτες χωριστά. Δώστε στην καινούργια γάτα σας δικό της δωμάτιο για να μείνει μερικές ημέρες, με δικό της φαγητό, ένα ζεστό κρεβατάκι, μπολ για νερό και αμμοδόχο.
  • Oσο η καινούργια γάτα προσαρμόζεται στο δωμάτιό της, αρχίστε να εξοικειώνετε τη γάτα σας με τη μυρωδιά της. Αφήστε τη να μυρίζει τα χέρια και τα ρούχα σας. Μιλήστε της μαλακά και χαϊδεύετέ την καθησυχαστικά.
  • Βάλτε μία-δύο συσκευές διάχυσης με συνθετική φερομόνη στο σπίτι, ιδίως στα δωμάτια όπου ζουν οι γάτες σας, αφού αυτό θα τις βοηθήσει να χαλαρώσουν και να αποδεχθούν την παρουσία μιας άλλης γάτας.
  • Oταν και οι δύο γάτες δείχνουν πλέον να είναι άνετες η μία με τη μυρωδιά της άλλης, μπορείτε να τις αφήσετε να εξερευνήσουν η μία τον χώρο της άλλης, αλλά συνεχίστε να τις κρατάτε χωριστά.
  • Oταν θα είστε πλέον σίγουρος/σίγουρη ότι και οι δυο είναι χαλαρές η μία στον χώρο της άλλης, μπορείτε να αρχίσετε να τις γνωρίζετε μεταξύ τους. Κρατήστε τη μία ασφαλή μέσα σε ένα κλουβάκι με δίχτυ ή ένα καλαθάκι μεταφοράς και αφήστε την άλλη ελεύθερη να εξερευνήσει και να μυρίσει το δίχτυ για λίγα λεπτά. Η γάτα μέσα στο κλουβάκι ή στο καλαθάκι θα είναι ασφαλής και σίγουρο ότι δεν θα το σκάσει. Το τελευταίο που χρειάζεστε σε αυτήν τη φάση είναι να κυνηγάτε σαν τρελοί μια γάτα! Είναι πολύ πιθανό να τις δείτε να καρφώνουν η μία την άλλη με το βλέμμα τους, να βγάζουν προειδοποιητικούς ήχους ή να σηκώνουν τις τρίχες τους όσο συνηθίζουν η μία την άλλη. Η συμπεριφορά αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και θα περάσει, οπότε προσπαθήστε να μην αντιδράσετε. Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωριστούν τόσο σύντομα και επιχειρήσουν να χτυπήσουν η μία την άλλη, χωρίστε τες για λίγο και ξαναδοκιμάστε αργότερα.
  • Αυτό θα χρειαστεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές σε διαφορετικά δωμάτια, εναλλάσσοντας την «ασφαλή» με την «ελεύθερη» γάτα, μέχρι να αντιδράσουν ήρεμα η μία στην άλλη.
  • Μην πιέζετε τις γάτες να είναι κοντά η μία στην άλλη. Δώστε τους άπλετο χώρο και σημεία που θα μπορούν να ξεφεύγουν αν θέλουν λίγη ηρεμία και ησυχία.

Αν όλα πάνε καλά, οι γάτες σας θα γίνουν εξαιρετικές φίλες, θα παίζουν η μία με την άλλη, θα πλένονται και θα καλλωπίζονται μαζί, αλλά μη βιάζεστε. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο και δεν θα συμβεί από την πρώτη φορά που θα συστήσετε την καινούρια γάτα στη δική σας.

Αν δείχνουν πραγματικά άβολα η μία με την άλλη και δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης, χωρίστε τις δύο γάτες και ζητήστε περισσότερες συμβουλές για γάτες από τον κτηνίατρό σας. Ίσως να σας συστήσει κάποιον συμπεριφοριστή για γάτες ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια.

Κατά κανόνα, για να εξοικειωθούν δύο γάτες χρειάζονται δύο εβδομάδες. Αν για δύο εβδομάδες ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές αλλά, παρά τις προσπάθειές σας, έχετε δύο γατίσιες προσωπικότητας που, απλά, δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως η καινούργια γάτα θα ήταν πιο ευτυχισμένη σε ένα άλλο σπίτι. Μπορεί να είναι καλύτερο και για τις δύο γάτες να σκεφτείτε την πιθανότητα να βρείτε ένα καινούργιο σπίτι για την καινούργια γάτα σας σε μια οικογένεια που θα μπορέσει να τη φροντίσει και όπου θα είναι ευπρόσδεκτη από όλους.

Πώς να γνωρίσετε μια καινούργια γάτα στον σκύλο σας

Η γνωριμία μιας πιθανόν νευρικής γάτας με έναν ευερέθιστο σκύλο είναι κάτι που πρέπει να γίνει προσεχτικά για το καλό όλων. Ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές μας για μια γνωριμία χωρίς εντάσεις.

Πώς να γνωρίσετε μια καινούργια γάτα ή ένα γατάκι στο κουτάβι σας

Το σημαντικότερο όταν γνωρίζετε μια καινούργια γάτα στο κουτάβι σας είναι το θέμα της ασφάλειας – του σκύλου αλλά και της γάτας. Eνα υπερβολικά ενθουσιασμένο κουτάβι μπορεί να βλάψει εύκολα ένα γατάκι και μια τρομαγμένη γάτα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά με τα νύχια της. Γι’ αυτό προχωρήστε σιγά-σιγά, προσέχοντας τις ανάγκες και των δύο κατοικίδιων, και μπορεί να γεννηθεί μια υπέροχη φιλία η οποία θα βασίζεται στον αλληλοσεβασμό.

Πώς να γνωρίσετε τον σκύλο σας στην καινούργια ενήλικη γάτα

Ακόμη κι αν ο σκύλος σας είναι εξοικειωμένος με τις γάτες - και είναι απίθανο να δώσει πολλή σημασία σε μια καινούργια γάτα ή σε ένα γατάκι - οι συστάσεις πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

  • Αυτό που προέχει, όταν γνωρίζετε μια καινούργια γάτα στον σκύλο σας είναι να βοηθήσετε τα δύο κατοικίδια να αισθάνονται χαλαρά το ένα με την παρουσία του άλλου. Ξεκινήστε βάζοντας την καινούργια γάτα σε ένα ασφαλές κλουβάκι εσωτερικού χώρου ή καλαθάκι για γάτες και φέρνοντας τον σκύλο σας μέσα με το λουρί.
  • Επιβραβεύστε τον σκύλο σας που είναι ήρεμος και, ακόμη κι αν γαβγίζει συνεχώς, εσείς παραμείνετε ήρεμοι.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία σε διάφορους χώρους, εξασφαλίζοντας κάθε φορά ότι τόσο η γάτα όσο και ο σκύλος αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια.
  • Oταν είστε πλέον σίγουρος/σίγουρη ότι και οι δύο είναι ήρεμοι και χαλαροί, αφήστε τη γάτα να βγει από το κλουβάκι ή το καλαθάκι, αλλά κρατήστε τον σκύλο σας από το λουρί του.
  • Μείνετε ήρεμοι – τα κατοικίδια αντιλαμβάνονται το άγχος σας – και αφήστε τα να εξετάσουν το ένα το άλλο. Συνεχίστε να επιβραβεύετε την καλή, ήρεμη συμπεριφορά. Επαναλάβετε το ίδιο σε όσο το δυνατόν περισσότερα δωμάτια.
  • Να τα επιβλέπετε πάντα μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τα πηγαίνουν καλά και αφήστε ελεύθερο τον σκύλο σας με τη γάτα μόνον όταν είστε πλέον σίγουροι ότι δεν θα αντιδράσει ή δεν θα προσπαθήσει να την κυνηγήσει.
  • Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας μπορεί να κρυφτεί σε κάποιο ψηλό σημείο, όπου δεν θα τη φτάνει ο σκύλος, αν αισθανθεί άβολα.
  • Αν έχετε περισσότερους σκύλους, να γνωρίζετε τη γάτα σας σε έναν σκύλο κάθε φορά.
  • Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στο δοχείο της άμμου υγιεινής της γάτας σας γιατί οι σκύλοι, ως τροφοσυλλέκτες, είναι πιθανό να φάνε το περιεχόμενο - δεν ακούγεται ωραίο, αλλά είναι αλήθεια!
  • Την ώρα του φαγητού, να χωρίζετε τη γάτα από τον σκύλο για να μπορούν και οι δύο να φάνε άνετα. Μπορείτε να τους ταΐζετε σε χωριστά δωμάτια ή να βάζετε τη γάτα σας να τρώει σε κάποια υπερυψωμένη επιφάνεια που δεν μπορεί να φτάσει ο σκύλος.
  • Φροντίστε έτσι ώστε η γάτα σας να έχει άφθονες ευκαιρίες να κυνηγήσει, να παραφυλάξει ή να επιτεθεί σε κινούμενα παιχνίδια. Δεν θα είναι πολύ ευχάριστο για τον σκύλο σας να έχει μια γάτα να παίζει με την ουρά του!

Το σημαντικότερο όταν γνωρίζετε μια καινούργια γάτα στη γάτα ή τον σκύλο σας είναι η ασφάλεια. Αν ο σκύλος σας συνεχίσει να είναι ευερέθιστος ή επιθετικός στη παρουσία της γάτας (ή και το αντίστροφο), μιλήστε στον κτηνίατρό σας και συζητήστε την πιθανότητα να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο συμπεριφοριστή κατοικίδιων.