Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Αλσατός στο χωράφι

Σκύλοι με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και οι διατροφικές τους ανάγκες

2 λεπτού διάβασμα
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan

Όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να βλέπουν τον σκύλο τους να τρώει ευτυχισμένος, να μεγαλώνει ξέγνοιαστα και να αξιοποιεί τη ζωή του στο έπακρο. Για να τους διατηρήσετε όμως υγιείς,  πρέπει και το πεπτικό τους σύστημα να λειτουργεί σωστά. Για τους σκύλους με ευαίσθητη πέψη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες τους. Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πεπτικό σύστημα του σκύλου  για να επιλέξετε τη σωστή τροφή για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η υγιής πέψη

Το πεπτικό σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για την προστασία του σκύλου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή εκεί βρίσκεται, το 70% των ανοσοκυττάρων του κατοικίδιου σας, προστατεύοντας το σώμα του από τις τοξίνες και δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ του σκύλου και των επιβλαβών μικροβίων που υπάρχουν στον έξω κόσμο. Το πεπτικό σύστημα έχει επίσης την κρίσιμη δουλειά να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, να τα μετατρέπει σε ενέργεια και να «καταστρέφει» οτιδήποτε δύσπεπτο.

Πόσο διαρκεί η πέψη στα σκυλιά

Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, το μέσο πεπτικό σύστημα του σκύλου μπορεί να χρειαστεί μεταξύ 4 και 12 ωρών για να επεξεργαστεί πλήρως ένα γεύμα. Για παράδειγμα, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ημέρες για να αφομοιώσουν την τροφή, ενώ οι μικρόσωμοι σκύλοι και τα κουτάβια θα χρειαστούν περίπου μόνο 4 ώρες.

Το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται παίζει επίσης ρόλο στη διαδικασία, δεδομένου ότι η υγρή τροφή χρειάζεται συνήθως λιγότερο χρόνο για να αφομοιωθεί. Εάν το κατοικίδιο σας εμφανίζει σημάδια ευαίσθητου στομάχου και φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο από το κανονικό για να επεξεργαστεί τα γεύματά του, θα πρέπει να σκεφτείτε την αλλαγή της τροφής του με μία τροφή για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι. Ωστόσο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του να διασφαλίσετε ότι ακολουθεί μια κατάλληλη διατροφή, η κακή πέψη μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα που θα απαιτήσουν διαφορετικές θεραπείες.

Τι προκαλεί ευαισθησία στην πέψη των σκύλων

Ως παμφάγα, τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να καταβροχθίσουν οποιοδήποτε είδος τροφής χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο σας μπορεί να έχει ευαίσθητο στομάχι, ένας πιθανός λόγος μπορεί να είναι μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Μια απλή δοκιμή τροφίμων με δίαιτα εξάλειψης (αποκλεισμού) θα σας βοηθήσει να βρείτε την ακριβή αιτία.

Μια κακή αντίδραση σε μια νέα τροφή μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για στομαχικές διαταραχές. Κάθε φορά που αλλάζετε τη διατροφή του σκύλου σας, είναι καλύτερο να το κάνετε σταδιακά, επειδή τυχόν γρήγορες αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινές αναστατώσεις. Ακόμα κι αν τα ταΐζετε ειδική  τροφή για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι, θα πρέπει να ξεκινήσετε αλλάζοντας σταδιακά την τροφή τους.

Ένα ευαίσθητο στομάχι θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τη γενετική σύνθεση του σκύλου σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να κληρονομούν και τέτοια χαρακτηριστικά από τους γονείς τους - αν και είναι αναμφίβολα πολύ σπάνιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απολύτως φυσιολογικό για το κατοικίδιο σας να παρουσιάσει συμπτώματα αργότερα στη ζωή του, οπότε μην αποκλείσετε αυτή την πιθανότητα και φροντίστε να εκτελέσετε τις εξετάσεις που συνιστά ο κτηνίατρός σας.

Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι η υπερκατανάλωση τροφής. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι από τα πιο ανυπόμονα ζώα όταν πρόκειται για φαγητό και έτσι τείνουν να τρώνε πολύ γρήγορα και να καταναλώνουν περισσότερο από ό, τι χρειάζεται. Η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει συχνά σε στομαχικές διαταραχές, καθώς θέτει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στο πεπτικό τους σύστημα.

Τέλος, ένα ευαίσθητο στομάχι θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από σκουλήκια ή βακτηριακές λοιμώξεις. Σε αυτή την περίπτωση, ένας κτηνίατρος είναι το καταλληλότερο άτομο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συστήσει μια θεραπεία.

Σημάδια ενός ευαίσθητου πεπτικού συστήματος σκύλου

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει ευαίσθητη πέψη, προσέξτε για αυτά τα συμπτώματα:

  • Τα κόπρανα τους είναι συχνά μαλακά και κακώς διαμορφωμένα. Περιστασιακή διάρροια, μετεωρισμός ή χαλαρά κόπρανα είναι ένα φυσικό σημάδι των ανισορροπιών της μικροχλωρίδας. Ωστόσο, όταν αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά, μπορεί να υποδεικνύουν τροφική δυσανεξία ή αλλεργία. Εάν ανησυχείτε, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να εξετάσετε το κατοικίδιό σας.
  • Ο εμετός θα μπορούσε να είναι μια άλλη ένδειξη. Εάν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι υπάρχουν περισσότερα στο πρόβλημα από μια προσωρινή στομαχική διαταραχή.

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας

Κατά γενικό κανόνα, τα σκυλιά πρέπει να έχουν δύο κύρια γεύματα την ημέρα, ένα το πρωί και το άλλο μετά από περίπου 12 ώρες, το βράδυ. Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά μπορεί να γίνουν αρκετά ανυπόμονα όταν πρόκειται για τα γεύματά τους, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το στομάχι τους μπορεί να γίνει υπερόξινο εάν περάσουν περισσότερες από 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων. 

Ωστόσο, ανάλογα με τη ρουτίνα σας, θα μπορούσατε επίσης να τα ταΐζετε σε μικρότερα γεύματα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Φυσικά, μπορείτε επίσης να τους δίνετε λιχουδιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε - ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένο είναι το παρακάλεσμα τους!

Η δημιουργία ενός προγράμματος των γευμάτων λειτουργεί καλύτερα για το ευαίσθητο στομάχι του κατοικίδιου σας, οπότε ανεξάρτητα από το πότε επιλέγετε να το ταΐσετε, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε το πρόγραμμα αυτό ώστε έτσι να ξέρουν πότε να περιμένουν το φαγητό τους.

Ποια είναι η καλύτερη τροφή για σκύλους με ευαίσθητο στομάχι

Αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει ευαίσθητη πέψη, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Μπορούν να συστήσουν τη μετάβαση σε μια δίαιτα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας, όπως η PURINA® PRO PLAN® Sensitive Digestion.

Αυτή η δίαιτα περιέχει έναν ειδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγιή πέψη. Η διατροφή αυτή περιέχει εξαιρετικά εύπεπτα συστατικά που θα διευκολύνουν την πεπτική διαδικασία, καθώς και μπεντονίτη, έναν φυσικό άργιλο που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας των κοπράνων.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.