Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Το μεγαλύτερο λαμπραντόρ του δίνουν ένα μπολ

Έχετε υπέρβαρο σκύλο;

6 λεπτού διάβασμα

Όπως ισχύει και για εμάς, δεν είναι δύσκολο για τους σκύλους να παχύνουν λίγο, ειδικά όσο μεγαλώνουν και εξασκούνται λιγότερο.

Είναι ο σκύλος σας υπέρβαρος;

Ο κτηνίατρός σας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, είναι σε θέση να σας πει αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, αν και είναι αρκετά απλό να ζυγίσετε στο σπίτι ένα μικρόσωμο σκύλο χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά μπάνιου. Καταρχήν ζυγιστείτε εσείς, κατόπιν πάρτε αγκαλιά το σκύλο σας και ανεβείτε πάλι στη ζυγαριά ώστε να υπολογίσετε τη διαφορά. Αυτό είναι δυσκολότερο να γίνει με ένα μεγαλόσωμο σκύλο, οπότε εάν έχετε μια μεγαλόσωμη φυλή, μάλλον θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη ζυγαριά του κτηνιάτρου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες χρησιμοποιήστε το Οδηγό Σωματικής Κατάστασης. Ο έλεγχος της σωματικής κατάστασης του σκύλου σας είναι γρήγορος και σας επιτρέπει να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο επαφής με το κατοικίδιό σας.

Βοηθώντας το σκύλο σας να χάσει βάρος

Συμβουλευτείτε με τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο διαιτολόγιο του σκύλου σας, καθώς θα μπορέσει να σας κατευθύνει σχετικά με το ιδανικό βάρος του σκύλου σας και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, το ιδανικό βάρος για ένα Labrador, διαφέρει από το ιδανικό βάρος ενός σκύλου μικρόσωμης ράτσας, οπότε θα πρέπει να γνωρίζετε σε τι βάρος στοχεύετε. Είναι σημαντικό να ζυγίζετε το σκύλο σας και να κάνετε εξετάσεις για υποβόσκουσες ασθένειες πριν ξεκινήσετε να αντιμετωπίζετε το επιπλέον βάρος, καθώς η πρόσληψη βάρους μπορεί να μη σχετίζεται τελικά με την υπερβολική πρόσληψη τροφής.

Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να χάσει βάρος, αυξήστε την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνει (μέσω της άσκησης και του παιχνιδιού) και μειώστε την ποσότητα της ενέργειας που προσλαμβάνει. Τα αποφάγια και οι λιχουδιές έχουν συνήθως πολλές θερμίδες, οπότε καταργείστε τα και βεβαιωθείτε πως το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι στην οικογένεια. Ακόμα και όταν γίνεται από υπερβολική αγάπη, μετράει επίσης ως ζαβολιά!

Αν έχετε πολλούς σκύλους, ταΐζετε τον υπέρβαρο σκύλο σας ξεχωριστά ώστε να τον αποτρέψετε από το να τρώει τα περισσεύματα των άλλων. Προσπαθήστε να χωρίσετε το γεύμα σε μικρότερες ποσότητες και ταΐστε τον περισσότερες φορές ώστε να μειώσετε την όρεξη και την ικεσία, και πάντα να δίνετε σημασία σε ό,τι τρώει ο σκύλος σας. Ο κτηνίατρος ίσως σας συστήσει να μειώσετε την ποσότητα της τροφής ή ακόμα και μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Ποτέ, μα ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας να «λιμοκτονήσει» ή να περιορίσετε την τροφή του χωρίς τη συμβουλή του κτηνιάτρου.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας

Αν ο σκύλος σας αδυνατεί να χάσει βάρος παρά την αυξημένη δραστηριότητα και τις μειωμένες θερμίδες, επικοινωνήστε ξανά με τον κτηνίατρο, ο οποίος ίσως θελήσει να διερευνήσει υποβόσκοντα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν πρόσληψη βάρους. Η πρακτική του κτηνιάτρου σας, ενδέχεται επίσης να παρέχει μια ομαδική παρακολούθηση υπέρβαρων σκύλων, που μπορεί να σας βοηθήσει στην παρακολούθηση του βάρους του σκύλου σας, καθώς και στην παροχή συμβουλών. Η επιτυχημένη απώλεια βάρους στους σκύλους είναι μια αργή και σταθερή διαδικασία και το μυστικό της επιτυχίας είναι η υπομονή.

Δίαιτες ‘’light’’

Μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας ειδικά σχεδιασμένης “light” τροφής για τον υπέρβαρο σκύλο σας. Τα “light” προϊόντα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος από τα κανονικά προϊόντα, αλλά είναι εμπλουτισμένα σε θρεπτικά συστατικά για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σκύλου σας ακόμα και αν οι αναλογίες είναι μειωμένες.

Αν επί του παρόντος ταΐζετε το σκύλο σας μια ειδική δίαιτα για κάποια παθολογική κατάσταση, ή μια συνταγή για ευαισθησίες, απευθυνθείτεστον κτηνίατρό σας πριν κάνετε κάποια αλλαγή διαιτολογίου.

Εφόσον ο σκύλος σας έχει επανέλθει στην ιδανική σωματική κατάσταση, προσαρμόστε ελαφρώς τη χορηγούμενη ποσότητα ώστε να τον βοηθήσετε να σταθεροποιήσει το βάρος του – δε θέλετε να συνεχίσει να χάνει βάρος! Συνεχίστε να παρακολουθείτε συστηματικά τη σωματική κατάσταση του σκύλου σας ώστε ο τριχωτός σας φίλος να παραμείνει χαρούμενος και υγιής.

Να είστε υπομονετικός

Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν βάλετε το σκύλο σας σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθώς το βάρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγεία του. Εκτός από το να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια εξειδικευμένη δίαιτα απώλειας βάρους για το κατοικίδιό σας, ο κτηνίατρος θα μπορέσει επίσης να παρακολουθεί την πρόοδο και να σας παρέχει υποστήριξη. Κάποιες κλινικές διαθέτουν διαιτολογικό τμήμα έτσι ώστε να ωθούν εσάς και το σκύλο σας στο σωστό δρόμο.

Η απώλεια βάρους στο σκύλο θα πρέπει να είναι σταδιακή – πολλοί μήνες αναλόγως το βάρος που πρέπει να χάσει ο σκύλος σας – και μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να πάρει μέχρι και ένα χρόνο. Αν ο σκύλος σας χάσει βάρος αρκετά γρήγορα, μπορεί με τον ίδιο τρόπο να το ξαναπάρει, οπότε να είστε υπομονετικοί.

Τα προϊόντα Purina για υπέρβαρους και παχύσαρκους σκύλους

Πολλά από τα μεγαλύτερα προΐόντα της Purina προσφέρουν προσεκτικά σχεδιασμένα light διαιτολόγια για υπέρβαρους σκύλους, ως αποτέλεσμα των νεότερων επιστημονικών εξελίξεων στην ποιότητα, τη γεύση και τη διατροφή, σχεδιασμένα να βοηθούν στην υποστήριξη ενός προγράμματος απώλειας βάρους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας συγκεκριμένα για το κάθε προϊόν μας.