Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Σκύλος που κάθεται στο κατώφλι με κόκκινο μόλυβδο

Εκπαιδεύοντας το κουτάβι σας

5 λεπτού διάβασμα

Μέσα σε όλο τον ενθουσιασμό που προκαλεί η άφιξη του καινούργιου κουταβιού σας στο σπίτι, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του αμέσως. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να του μαθαίνετε καλές συνήθειες, τόσο καλύτερα θα είναι και για τους δυο σας, αφού το κουτάβι σας αρχίζει να καταλαβαίνει βασικές εντολές και να αποδέχεται τους κανόνες του σπιτιού σας.

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας δεν βελτιώνει μόνο τους τρόπους του, αποτελεί επίσης έναν διασκεδαστικό τρόπο να περάσετε μαζί ποιοτικό χρόνο, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της σχέση σας. Οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν την εκπαίδευση: είναι μια ευκαιρία γι’ αυτούς να εξασκήσουν το μυαλό τους, να κερδίσουν ανταμοιβές και να εισπράξουν πολλούς επαίνους και προσοχή!

Πρώτη μέρα στο καινούργιο σας σπίτι

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας θα πρέπει να αρχίσει από τη μέρα που θα φτάσει στο καινούργιο σας σπίτι. Ξεκινήστε βοηθώντας το να μάθει το όνομά του, χρησιμοποιώντας το κάθε φορά που παίζετε μαζί του, το ταΐζετε ή το χαϊδεύετε και σύντομα θα το αναγνωρίζει και θα ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν. Από τη στιγμή που θα μάθει το όνομά του, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να επικοινωνείτε μαζί του και να αρχίσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας.

Το επόμενο βήμα είναι να συνηθίσει στο περιλαίμιο και στο λουρί. Αυτό μπορεί να του φαίνεται παράξενο στην αρχή, οπότε οπλιστείτε με υπομονή– θα μάθει! Φορέστε του ένα ελαφρύ περιλαίμιο μόλις έρθει σπίτι και εξασκηθείτε βγάζοντάς το βόλτα με ένα ελαφρύ λουρί. Αν δεν έχει κάνει ακόμη όλα του τα εμβόλια, στην αρχή θα πρέπει να το κάνετε μέσα στο σπίτι και στον κήπο σας.

Το κουτάβι σας μπορεί να αναστατώνεται πολύ εύκολα ή να τραβά το λουρί όταν το βγάζετε έξω. Αν είναι έτσι, ίσως να θέλατε να δοκιμάσετε ένα μαλακό κολάρο εκπαίδευσης που εφαρμόζει γύρω από τη μουσούδα του. Τα εν λόγω κολάρα κάνουν τη βόλτα με το λουρί και τη βασική εκπαίδευση πιο εύκολη και πιο ήρεμη, τόσο για εσάς όσο και για το κουτάβι σας.

Η κοινωνικοποίηση του καινούργιου σας κουταβιού

Είναι σημαντικό το καινούργιο σας κουτάβι να είναι καλά κοινωνικοποιημένο για να εξελιχθεί σε έναν χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση ενήλικο σκύλο.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας σε ένα διασκεδαστικό και φιλικό περιβάλλον είναι οι συγκεντρώσεις κουταβιών. Δεν αποκλείεται η κτηνιατρική κλινική στην οποία πηγαίνετε να οργανώνει τέτοιες συγκεντρώσεις για τα κουτάβια που έχουν κάνει τα πρώτα τους εμβόλια (γύρω στις οκτώ εβδομάδες της ζωής τους). Αν δεν το κάνει, ίσως να μπορεί να σας παραπέμψει κάπου αλλού.

Οι συγκεντρώσεις κουταβιών δίνουν την ευκαιρία σε κουτάβια της ίδιας περίπου ηλικίας να συναντηθούν για να διασκεδάσουν και να παίξουν. Φροντίστε να βρείτε κάποια που να διοργανώνεται από έμπειρους εκπαιδευτές ή βοηθούς κτηνιάτρου, αφού αυτοί θα ξέρουν πώς να την κάνουν μια θετική, διασκεδαστική εμπειρία που θα βοηθήσει το κουτάβι σας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν η συγκέντρωση δεν γίνει όπως θα έπρεπε, το κουτάβι σας μπορεί να μην την ευχαριστηθεί ή ακόμη και να τρομάξει – αλλά αν οι διοργανωτές είναι έμπειροι, θα του αρέσει πάρα πολύ να κάνει φίλους.

Η συγκέντρωση κουταβιών θα είναι πιθανόν η πρώτη φορά που τα κουτάβια που συμμετέχουν παίζουν με άλλα κουτάβια από τότε που έφυγαν από τα αδερφάκια τους και πολλά από αυτά είναι πιθανό να δείχνουν και να συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά στα αδερφάκια που άφησαν πίσω.

Καθώς θα συναντηθούν και θα εξερευνήσουν το ένα το άλλο σε ελεγχόμενο περιβάλλον, θα διδαχθούν πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή, όπως πόσο σημαντικό είναι να μη δαγκώνουν, να καταλαβαίνουν τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου των σκύλων και πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι συγκεντρώσεις είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για το κουτάβι σας να έρθει σε επαφή και να πάρει κατευθύνσεις από εκπαιδευτές, γεγονός που θα το βοηθήσει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επικοινωνία του με τους ανθρώπους.

Οι εκπαιδευτές θα σας βοηθήσουν να μάθετε στο κουτάβι σας καλούς τρόπους, όπως να μην είναι κτητικό με το φαγητό ή τα παιχνίδια του, να τα δίνει όταν του ζητείται και να μην σπρώχνει τον κόσμο στις εισόδους. Με πολλή πρακτική στο σπίτι και μερικές καλές, υγιεινές λιχουδιές για ανταμοιβή, σύντομα θα έχετε έναν ήρεμο, χαρούμενο, ευγενικό σύντροφο που χαίρεται κανείς να ζει μαζί του.

Προγράμματα εκπαίδευσης κουταβιών

Από τη στιγμή που το κουτάβι σας θα έχει κάνει όλα τα εμβόλιά του, στις 12-16 εβδομάδες της ζωής του, μπορεί να περάσει από τις συγκεντρώσεις κουταβιών σε προγράμματα εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του κουταβιού σας και πολύ διασκεδαστικά και για τους δυο σας.

Στα προγράμματα εκπαίδευσης, θα μάθετε στο κουτάβι σας βασικές ασκήσεις και εντολές, όπως «κάτσε», «κάτω», «μείνε», «έλα», αλλά ενδεχομένως και διασκεδαστικά κόλπα όπως το «δώσε μου το χέρι σου» ή «κάνε μια τούμπα»! Τα προγράμματα αυτά είναι μια ευκαιρία για να μάθουν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι σκύλοι τους και θα σας δείξουν πώς να εκπαιδεύσετε το κουτάβι σας με σύγχρονες, ευγενικές, ενθαρρυντικές προσεγγίσεις.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κουταβιών που θέλετε πρέπει να είναι φιλικό, καλά οργανωμένο, διασκεδαστικό και βασισμένο στην ιδέα της ανταμοιβής. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας εκπαιδευτής ή βοηθός για κάθε έξι κουτάβια, ώστε τα σκυλάκια να μη χάνουν το ενδιαφέρον τους και βαριούνται. Ένας καλός εκπαιδευτής θα σας αφήσει να παραβρεθείτε σε ένα μάθημα πριν κάνετε την εγγραφή σας, ώστε να είστε σίγουρος/σίγουρη ότι βρήκατε το σωστό μέρος. Αν στα μαθήματα υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, επικρατεί χάος ή ο εκπαιδευτής φωνάζει ή τιμωρεί τους σκύλους (ή τους ιδιοκτήτες!) ή χρησιμοποιεί πνίχτες, φύγετε μακριά. Εσείς και ο καλύτερός σας φίλος αξίζετε κάτι καλύτερο από αυτό.

Ο εκτροφέας του κουταβιού σας και ο κτηνίατρός σας θα σας δώσουν με χαρά περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές, ενώ στις ιστοσελίδες της PURINA® μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πού θα βρείτε έναν καλό εκπαιδευτή κουταβιών στην περιοχή σας:

Η εκπαίδευση του κουταβιού σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ σας, οπότε απολαύστε κάθε στιγμή. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!