Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Δαλματικά κουτάβια που γαργαλούσαν την κοιλιά.

Πώς να βρείτε το τέλειο κουτάβι

13 λεπτού διάβασμα

Είναι υπέροχο που παίρνετε ένα κουτάβι στο χαρούμενο, στοργικό σπιτικό σας! Από τη στιγμή που έχετε επιλέξει τη ράτσα που σας ταιριάζει, το επόμενο βήμα είναι να βρείτε ένα υπεύθυνο κέντρο περίθαλψης ή έναν εκτροφέα όπου θα μπορέσετε να βρείτε ένα κουτάβι για την οικογένειά σας.

Πρώτα τα σημαντικά

Πριν πάρετε σπίτι σας ένα κουτάβι, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τι είδους σκύλος θα σας άρεσε. Είναι πολύ εύκολο να ενθουσιαστείτε από τα μεγάλα καστανά μάτια ενός κουταβιού ή από μια χνουδωτή μπαλίτσα γεμάτη ενέργεια, αλλά μην ξεχνάτε ότι ένας σκύλος είναι μια μακρόχρονη δέσμευση, οπότε είναι καλύτερο να ταιριάζετε μεταξύ σας.

Ο σκύλος θα πρέπει να ταιριάζει όχι μόνο στον τρόπο ζωής σας, αλλά και στο περιβάλλον σας. Για παράδειγμα, αν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι χωρίς μεγάλο εξωτερικό χώρο, τότε ίσως να είναι πιο κατάλληλος για την περίπτωσή σας ένας μικρόσωμος σκύλος.

Εκτός από τη ράτσα, σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Δεδομένου ότι τα κουτάβια απαιτούν πολύ περισσότερη δουλειά για την εκπαίδευσή τους, ίσως να πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσετε έναν ενήλικο σκύλο, αν δεν διαθέτετε αρκετό χρόνο για να κρατήσετε υπό έλεγχο ένα άτακτο κουτάβι!

Αν είστε σίγουροι ότι θέλετε ένα κουτάβι, τώρα αρχίζει το διασκεδαστικό κομμάτι της περιπέτειάς σας: η αναζήτηση του καινούργιου τριχωτού φίλου σας!

Αγορά από εκτροφέα

Μία δυνατότητα για την επιλογή κουταβιού είναι να το αγοράσετε από κάποιον ιδιοκτήτη ή εκτροφέα. Για να είστε σίγουροι ότι θα βρείτε έναν αξιόπιστο εκτροφέα που θα θέλει το καλύτερο για εσάς και το κουτάβι σας, οι λέσχες φίλων κάθε φυλής μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να βρείτε καλούς εκτροφείς.

Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα κουτάβι από pet shop, online (χωρίς να το συναντήσετε πρώτα) ή από άλλους προμηθευτές που δεν μπορούν να σας δώσουν σαφή στοιχεία για το ιστορικό του (π.χ. από παζάρι ή από αγγελία), ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένο μπορεί να φαίνεται! Τα κουτάβια αυτά μπορεί να προέρχονται από φάρμες εντατικής εκτροφής κουταβιών ή, ακόμη χειρότερα, να είναι κλεμμένα.

Οι επιδείξεις σκύλων είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσετε εκτροφείς και ιδιοκτήτες και να μάθετε περισσότερα για τη φυλή που σας ενδιαφέρει.

Τι πρέπει να ρωτήσετε έναν εκτροφέα όταν αγοράζετε ένα κουτάβι

Πριν πάτε να συναντήσετε τον εκτροφέα σας, κάντε του ένα τηλεφώνημα. Κάθε υπεύθυνος εκτροφέας σκύλων θα είναι παραπάνω από πρόθυμος να συζητήσει μαζί σας και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα κουτάβια του. Μπορεί να θέλετε να τον ρωτήσετε για τα εξής:

Πώς να επιλέξετε το κουτάβι σας

Η απόκτηση ενός κουταβιού είναι συναρπαστική υπόθεση και πιθανότατα δεν βλέπετε την ώρα να πάρετε στο σπίτι σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Όταν αγοράζετε από κάποιον εκτροφέα, συνήθως βλέπετε τα μικρά για πρώτη φορά όταν είναι περίπου έξι εβδομάδων και τότε μπορείτε να επιλέξετε εκείνο που είναι τέλειο για εσάς!

Αν είναι δυνατό, προσπαθήστε να το επισκέπτεστε συχνά, για να μπορέσει το κουτάβι σας να εξοικειωθεί μαζί σας. Ίσως μάλιστα να μπορείτε να πάρετε μαζί σας ολόκληρη την οικογένειά σας, για να σας συνηθίσει όλους – στο κάτω-κάτω, η απόκτηση ενός κουταβιού είναι οικογενειακή υπόθεση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι η παρουσία πολλών καινούργιων προσώπων θα μπορούσε να τρομάξει το μικρό σας σκυλάκι, οπότε αν η οικογένειά σας είναι μεγάλη, ίσως να ήταν καλύτερο να μην το επισκεφθείτε όλοι μαζί την ίδια μέρα. Μετά την επίσκεψή σας, θα μπορούσατε να του αφήσετε κάποιο ρούχο για να έχει την ευκαιρία να συνηθίσει τη μυρωδιά σας.

Τι πρέπει να προσέξετε στο κουτάβι σας

Σε ηλικία έξι εβδομάδων, το κουτάβι σας θα πρέπει να δείχνει ενδιαφέρον για εσάς και το περιβάλλον, να είναι πρόθυμο να μυρίσει τα χέρια σας και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Θα πρέπει να είναι παιχνιδιάρικο και, σχεδόν σίγουρα, έτοιμο για σκανταλιές!

Να θυμάστε ότι τα μικρότερα σε μέγεθος κουτάβια από τη γέννα μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας, ενώ τα νευρικά, αποτραβηγμένα ή υπερβολικά ενθουσιώδη κουτάβια μπορεί να χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση.

Το κουτάβι σας πρέπει να είναι παχουλό, αλλά όχι χοντρό, και να μην έχει εξογκώματα ή πρηξίματα. Το τέλειο κουτάβι θα πρέπει επίσης να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια, καθαρά αυτιά και καθαρό πισινό. Το τρίχωμά του πρέπει να είναι απαλό και καθαρό, χωρίς φαλακρά σημεία ή πληγές, και δεν πρέπει να ξύνεται.

Αφήστε το υποψήφιο κουτάβι σας κάτω. Θα πρέπει να ενδιαφερθεί αμέσως για τον περιβάλλοντα χώρο. Χτυπήστε παλαμάκια ή βγάλτε έναν διαπεραστικό ήχο και δείτε πώς αντιδρά. Τα προβλήματα ακοής είναι συχνά σε κάποιες φυλές, όπως τα Δαλματίας και άλλες λευκές φυλές, οπότε σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι σας αντιδρά σε πασιφανείς ξαφνικούς ήχους.

Παίρνοντας το τέλειο κουτάβι σπίτι

Ο χρόνος που περνά το κουτάβι σας με τη μητέρα και τα αδερφάκια του είναι πολύ σημαντικός. Τώρα μαθαίνει πώς να είναι σκύλος και μαζί τους αναπτύσσει βασικές κοινωνικές δεξιότητες.

Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να προγραμματίζετε να πάρετε το κουτάβι σας όταν θα είναι περίπου οκτώ εβδομάδων (ή λίγο αργότερα για ορισμένες ράτσες). Το να το πάρετε νωρίτερα δεν συνιστάται, ενώ θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ο εκτροφέας δεν ακολουθεί υψηλά πρότυπα εκτροφής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν καλύπτουν σκύλους που φεύγουν από τον εκτροφέα πριν από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων.

Υπάρχει η περίπτωση ο εκτροφέας να σας ζητήσει να περιμένετε μέχρι το κουτάβι να γίνει 12 εβδομάδων. Σε αυτήν την περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι το κουτάβι σας ζει σε ένα περιβάλλον γεμάτο ζωή, όπου μπορεί να κοινωνικοποιηθεί καλά κατά τη διάρκεια των τόσο σημαντικών αυτών εβδομάδων.

Το πότε θα πάρετε το κουτάβι σπίτι σας θα επηρεάσει επίσης και τα εμβόλια που θα κάνει, γι’ αυτό συζητήστε το θέμα με τον εκτροφέα και ζητήστε του να σας δώσει έγγραφα στοιχεία για τα εμβόλια που έχει κάνει (μαζί με τις αντιπαρασιτικές ή άλλες θεραπείες).

Αν αφού επιλέξετε ένα κουτάβι, σας ζητήσουν να το πάρετε πολύ αργότερα από τις συνήθεις 8-12 εβδομάδες, μπορεί να υπάρχει λόγος που ο εκτροφέας καθυστερεί – ρωτήστε τον λοιπόν.

Τέλος, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τι τροφή έτρωγε το κουτάβι σας και το πρόγραμμα ταΐσματος που ακολουθούσε ο εκτροφέας. Θα βοηθούσε το κουτάβι σας αν μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες συνήθειες στο σπίτι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Υιοθεσία κουταβιού

Μην ξεχνάτε ότι, εκτός από την αγορά ενός κουταβιού από κάποιον εκτροφέα, υπάρχει και η εναλλακτική της υιοθεσίας. Υπάρχουν πολλά κουτάβια που έχουν εγκαταλειφθεί ή που, για κάποιο λόγο, χρειάζονται ένα νέο στοργικό σπιτικό. Μπορεί να αποφασίσετε ότι θέλετε να κοιτάξετε σε κάποιο καταφύγιο ζώων ή σε κάποιο κέντρο περίθαλψης της χώρας.

Ένα καλό κέντρο περίθαλψης θα έχει καθαρούς και συμπαθητικούς χώρους, με μια ζεστή, στεγασμένη περιοχή για ύπνο, άνετο χώρο για άσκηση και παιχνιδάκια. Το προσωπικό στα καλά κέντρα θα περνάει χρόνο με τα κουτάβια για να διασφαλίσει ότι είναι καλά κοινωνικοποιημένα και ότι θα είναι μια φιλική προσθήκη στην οικογένειά σας. Οι σύμβουλοι του κέντρου θα είναι, λογικά, πάντα παραπάνω από πρόθυμοι να σας βοηθήσουν να βρείτε ένα κουτάβι, αν είναι η πρώτη φορά που παίρνετε σκύλο.

Στη σελίδα μας για την υιοθεσία ενός σκύλου θα μπορέσετε επίσης να βρείτε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την υιοθεσία ενός κουταβιού.

Είτε αγοράσετε είτε υιοθετήσετε, πάντως, ένα κουταβάκι, σας περιμένει ένα υπέροχο μέλλον μαζί, γεμάτο συναρπαστικές περιπέτειες!