Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ginger cat on owner's lap.

Η φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας σας

10 λεπτού διάβασμα

Ίσως να έχετε προσέξει ότι η γάτα σας κοιμάται περισσότερο, δεν μπορεί πια να πηδήξει τόσο ψηλά όσο πηδούσε ή δεν κυνηγά ένα κομμάτι σχοινί με τόση ενέργεια όσο παλιά.

Αυτά είναι όλα φυσιολογικά καθώς περνούν τα χρόνια. Όπως κι εμείς, θα θέλει να κόψει λίγο ρυθμούς καθώς μεγαλώνει! Οι γάτες θεωρούνται συνήθως ηλικιωμένες περίπου από την ηλικία των επτά ετών και άνω, αλλά μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη φυλή και άλλους παράγοντες.

Το προσδόκιμο ζωής μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γάτας επηρεάζεται επίσης από τη διατροφή της, τη φυσική της κατάσταση και τυχόν προβλήματα υγείας. Αν και μπορεί να φαίνεται πιο ήρεμη σε σχέση με το πώς ήταν μικρή, θα συνεχίσετε λογικά να έχετε την ίδια διασκεδαστική, τρυφερή και ικανοποιητική σχέση ζωής που είχατε πάντα.

Η ομάδα των PetCare Experts της PURINA® σάς δίνει οδηγίες και συμβουλές για να απολαύσετε και οι δύο όσο το δυνατόν περισσότερο τα πιο προχωρημένα χρόνια της ζωής της.

Το κατοικίδιό σας θα απολαμβάνει τους γατίσιους υπνάκους του ακόμη περισσότερο όταν μπορεί να κουλουριαστεί κάπου μαλακά, ειδικά όσο μεγαλώνει. Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να πονούν στις αρθρώσεις, οπότε ένα άνετο κρεβατάκι θα τους προσφέρει θαλπωρή και στήριξη για να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα. Κρατήστε το κρεβατάκι τους σε ένα ζεστό σημείο, μακριά από ρεύματα, για να μπορούν να βρίσκουν λίγη γαλήνη και ησυχία σε έναν ήρεμο χώρο.

Για να μην επιβαρύνονται οι αρθρώσεις της γάτας σας, μπορείτε να έχετε κοντά της ένα μπολ με καθαρό νερό, ώστε να μη χρειάζεται να διανύσει μεγάλη απόσταση για να ξεδιψάσει. Αυτό θα την ενθαρρύνει να πίνει περισσότερο νερό, ώστε να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση, και θα κρατήσει μακριά τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να παρουσιάσουν οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να βάλετε κάπου κοντά και την αμμοδόχο της – ακόμη κι αν η γάτα σας δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει αμμοδόχο, μπορεί να το βρει βολικό να έχει μία μέσα στο σπίτι, οπότε να μη χρειάζεται να πάει πολύ μακριά για τις ανάγκες της.

Είτε της αρέσει να παρακολουθεί τον κόσμο από κάποιο περβάζι είτε να κοιμάται στον καναπέ, το σίγουρο είναι ότι κάθε γάτα έχει ένα αγαπημένο μέρος, το οποίο είναι συνήθως ψηλότερα από το έδαφος. Αν και στις γάτες αρέσει να πηδούν, με τα χρόνια ίσως να μην μπορεί να φτάσει πια τόσο ψηλά όσο έφτανε. Δημιουργώντας επίπεδα για να ανεβαίνει, μπορείτε να τη βοηθήσετε να φτάνει εκεί που θέλει να είναι. Για παράδειγμα, αν βάλετε ένα σκαμνάκι για τα πόδια μπροστά από την αγαπημένη πολυθρόνα της, δεν θα είναι πλέον αναγκασμένη να κάνει ένα μεγάλο άλμα, αλλά δύο πιο εύκολα πηδηματάκια.

Oπως κι εμείς, μεγαλώνοντας οι γάτες γίνονται λιγότερο ευκίνητες. Oμως, αν κινείται λιγότερο, το κατοικίδιό σας δεν θα καίει τις ίδιες θερμίδες που έκαιγε όταν ήταν νεότερο, οπότε κινδυνεύει να πάρει βάρος.  

Προσέχοντας τη διατροφή της, μπορείτε να βοηθήσετε τη γάτα σας να μείνει σε φόρμα. Αν καταναλώνει τη σωστή ποσότητα από μια ειδικά διαμορφωμένη τροφή για ηλικιωμένες γάτες, το κατοικίδιό σας θα παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. 

Οι γάτες διαφέρουν από τους σκύλους αφού συνήθως δεν βγαίνουν βόλτα για να ασκηθούν. Ωστόσο, μπορείτε να παίζετε με τη γάτα σας και να την ενθαρρύνετε να εξερευνεί έξω για να συνεχίσει να κινείται, κάτι που θα βοηθήσει την ίδια να μη γίνει υπέρβαρη και τις αρθρώσεις της να παραμείνουν εύκαμπτες.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο εκτίμησης σωματικής κατάστασης που σας παρέχουμε για να δείτε αν το βάρος της γάτας σας είναι αυτό που πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Μεγαλώνοντας, η γάτα σας θα έχει συνηθίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσπαθήστε να το τηρείτε όσο πιο πιστά γίνεται, για να είναι καλά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Μεγαλώνοντας, η γάτα σας γίνεται πιο σοφή, αλλά οι αισθήσεις της μπορεί να μην είναι πια τόσο οξυμένες όσο ήταν κάποτε. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε αυτήν την παρενέργεια του γήρατος.

Για παράδειγμα, αν ζεσταίνετε λίγο την υγρή τροφή πριν της τη δώσετε, το άρωμά της θα είναι εντονότερο και πιο δελεαστικό. Μπορείτε να βάζετε τη μερίδα της στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά προσέξτε να μην είναι ποτέ καυτή. 

Αν η ακοή της δεν είναι όπως ήταν κάποτε, προσπαθήστε να αποφεύγετε τους αναπάντεχους δυνατούς θορύβους. Το ίδιο ισχύει και για την όρασή της – να την πλησιάζετε με προσοχή για να μην τρομάζει, αν δεν μπορεί να δει πολύ καθαρά.

Τα γηρατειά φέρνουν πολλές αλλαγές, που μπορεί να της φανούν παράξενες και να της προκαλέσουν σύγχυση στην αρχή. Αν δείχνετε στη γάτα σας την ίδια στοργή και τρυφερότητα, με λίγο περισσότερη υπομονή, θα τη βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές ευκολότερα. Με ελάχιστες προσαρμογές και τακτικούς ελέγχους στον κτηνίατρο, η σχέση σας με τη γάτα σας θα συνεχίσει να είναι τόσο ευχάριστη όσο ήταν πάντα.

Μεταβαλλόμενες ανάγκες

Μια γάτα θα περάσει γύρω στο 40% της ζωής της ως ηλικιωμένη, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις μεταβαλλόμενες διατροφικές ανάγκες της για να διασφαλίσετε ότι είναι όσο πιο υγιής και χαρούμενη γίνεται. Οι γάτες θεωρούνται συνήθως ηλικιωμένες περίπου από την ηλικία των επτά ετών και άνω και από αυτό το σημείο και μετά μπορεί να προσέξετε ότι αρχίζουν να κόβουν ρυθμούς. Το γεγονός ότι παίρνει τη ζωή λίγο πιο χαλαρά, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του μεταβολισμού της, σημαίνει ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα σας καταναλώνει πλέον λιγότερη ενέργεια σε καθημερινή βάση, οπότε δεν χρειάζεται τις ίδιες θερμίδες. Η αλλαγή αυτή πρέπει να επηρεάσει και τη διατροφή της, για να είστε σίγουρος/σίγουρη ότι δεν τρώει περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται και να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος.

Μια ειδική τροφή για ηλικιωμένες γάτες θα δώσει στο κατοικίδιό σας όλα όσα χρειάζεται καθώς μεγαλώνει. Η σύστασή της θα περιέχει εύπεπτη πρωτεΐνη που δεν θα πέφτει βαριά στο στομαχάκι της και θα είναι απαλή για τα δόντια της. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας για τη διατροφή μιας ηλικιωμένης γάτας.

Απώλεια όρεξης

Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το φαγητό της, το καλύτερο είναι να τη δει ο κτηνίατρος. Η απώλεια της όρεξης θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή και σε κάτι τόσο απλό όπως η αλλαγή των γευστικών προτιμήσεών της λόγω ηλικίας. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να δει αν υπάρχει κάτι πιο σοβαρό και να σας πει τι μπορείτε να κάνετε για να επανέλθει η όρεξή της!

Τακτικά τσεκ-απ

Oπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες σε κάποια προβλήματα υγείας όσο μεγαλώνουν. Ορισμένα από αυτά μπορεί να οφείλονται στη φυσική “φθορά” που έρχεται με τον χρόνο, αλλά κάποια άλλα προβλήματα υγείας στις ηλικιωμένες γάτες μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα.

Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Τα τακτικά τσεκ-απ στον κτηνίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος να προφυλάξετε την υγεία της ηλικιωμένης γάτας σας – στην πραγματικότητα, είναι τόσο σημαντικά που κάποιοι κτηνίατροι έχουν κλινικές ειδικά για ηλικιωμένες γάτες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κτηνίατρος θα ζυγίσει τη γάτα σας και θα της κάνει μια πλήρη εξέταση. Αν υπάρχει κάτι που τον ανησυχεί, μπορεί να πάρει δείγματα ούρων και αίματος για να τα εξετάσει για τυχόν ενδείξεις ασθενειών που είναι γνωστό ότι προσβάλλουν μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.

Οι συνήθεις εμβολιασμοί, αντιπαρασιτικές θεραπείες και θεραπείες για ψύλλους θα πρέπει να συνεχιστούν κανονικά και τα επόμενα χρόνια.

Δέρμα, τρίχωμα και νύχια

Οι γάτες χρειάζονται τα νύχια τους για να σκαρφαλώνουν και να προστατεύουν τον εαυτό τους ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία, οπότε τα νύχια τους θα πρέπει πραγματικά να κόβονται μόνον αν είναι απολύτως απαραίτητο. Επειδή, όμως, οι ηλικιωμένες γάτες είναι λιγότερο δραστήριες, τα νύχια τους ίσως να μη φθείρονται στον ίδιο βαθμό, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρειάζονται λίγο κόψιμο από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, επειδή οι ηλικιωμένες γάτες καμιά φορά χάνουν την ικανότητά τους να τραβούν τελείως μέσα τα νύχια τους, αυτά μπορεί να δείχνουν μακρύτερα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα – γι’ αυτό προσέξτε να μην τα κόψετε πάρα πολύ!

Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις που έρχεται με την ηλικία μπορεί να μην επιτρέπει στη γάτα σας να φτάσει πλέον σε κάθε σημείο του σώματός της για να καλλωπισθεί. Μπορείτε να τη βοηθήσετε με μια βούρτσα – οι κοντότριχες γάτες χρειάζονται λογικά βούρτσισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα και οι μακρύτριχες ένα σύντομο βούρτσισμα κάθε μέρα. Προσπαθήστε να μην κάνετε μπάνιο τη γάτα σας αν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, γιατί η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι αγχωτική για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.

Σημάδια και συμπτώματα γήρανσης

Για τη φροντίδα της ηλικιωμένης γάτας, το να γνωρίζει κανείς ποια είναι τα συμπτώματα της ηλικίας είναι τόσο σημαντικό όσο και η θρεπτική διατροφή και η πολλή προσοχή και αγάπη. Τα ακόλουθα σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη γάτα σας και να τις αντιμετωπίσετε εάν χρειάζεται.