Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Βεγγαλική γάτα με πράσινα μάτια

Κατανοώντας γιατί οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους

6 λεπτού διάβασμα

Οι γάτες είναι υπέροχα κατοικίδια και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς τους μας κάνει να γελάμε και να χαμογελάμε, μερικές από τις πράξεις τους μπορεί να φαίνονται συγκεχυμένες και μερικές φορές ακόμη και λίγο αντικοινωνικές! Για παράδειγμα, οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους, κάτι που μπορεί να φαίνεται δυσάρεστο αν συμβαίνει στο σπίτι σας. Αν αυτό είναι ένα ζήτημα, ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να κατανοήσετε τη συμπεριφορά της γάτας σας, και στη συνέχεια να αντιμετωπίσετε την αιτία.

Μαρκάρισμα της περιοχής

Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για τις γάτες, ειδικά εκεί που βρίσκεται το σπίτι τους, όπου τους αρέσει να αισθάνονται ασφαλείς. Τελικά, σπίτι είναι όπου ζουν οι φίλοι τους, όπου βρίσκονται τα παιχνίδια τους και όπου τρέφονται - δεν είναι περίεργο που το θέλουν αποκλειστικά για τον εαυτό τους! Οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους, όταν είναι ικανοποιημένες και τρίβουν τα μάγουλά τους και το πηγούνι τους.

Όταν τις βλέπετε χαρούμενες να τρίβονται απαλά στα πόδια σας ή στα έπιπλα, αφήνουν το σημάδι τους σε αυτό το μέρος όπου αισθάνονται πιο άνετα. Καθώς δεν μπορούμε να μυρίσουμε το άρωμα που αφήνουν πίσω τους και η διαδικασία της οριοθέτησης της περιοχής δεν προκαλεί προβλήματα, δεν έχουμε την τάση να ανησυχούμε γι' αυτό. Μπορείτε να εκλάβεται αυτή την διαδικασία μαρκαρίσματος ως ένα θετικό σημάδι ότι έχετε δημιουργήσει ένα σπίτι με αγάπη που κάνει τη γάτα σας πολύ χαρούμενη.

Γιατί οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους ουρώντας;

Με αυτή τη διαδικασία μαρκαρίσματος, οι γάτες προσπαθούν και πάλι να οριοθετήσουν την περιοχή τους, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός με άλλες γάτες. Αντί να τρίβουν τα πρόσωπά τους για να επισημάνουν την επικράτειά τους, οι γάτες αφήνουν ούρα, τα οποία φέρουν το δικό τους ατομικό άρωμα.

Όταν οι γάτες μαρκάρουν εξωτερικούς χώρους

Οι γάτες αφήνουν μερικές φορές ούρα σε δέντρα, θάμνους και φράχτες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους - το κάνουν στο ύψος μύτης για άλλες γάτες που μπορεί να περάσουν. Τα ούρα τους περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την υγεία, τη δραστηριότητά τους και τα όρια της περιοχής τους - έτσι είναι σαν την προσωπική τους κάρτα γάτας!

Το μαρκάρισμα της περιοχής τους έχει ως στόχο να ενημερώσουν άλλες γάτες στην περιοχή ότι αυτή είναι η σφραγίδα τους, για να αποφευχθεί κάθε σύγχυση και να ανατραπεί τυχόν αντιπαράθεση.

Όταν οι γάτες μαρκάρουν την περιοχή τους μέσα στο σπίτι

Όταν η γάτα μαρκάρει την περιοχή της σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι πρόβλημα - στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσικό. Ωστόσο, εάν η γάτα σας αρχίσει να μαρκάρει χώρους μέσα στο σπίτι σας, είναι συνήθως ένα σημάδι ότι είναι ανήσυχη για κάτι και ίσως υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο είναι πιο έντονη από ποτέ η επιθυμία να οριοθετήσει την περιοχή της.

Οι γάτες που συνηθίζουν να μαρκάρουν κοντά σε πόρτες, κουρτίνες και παραπετάσματα παραθύρων μπορεί να αισθάνονται απειλούμενες από κάτι που μπορεί να έχουν δει έξω. Εάν η γάτα σας αρχίσει να μαρκάρει πόδια καρέκλας, κρεβάτια και τραπέζια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται λίγο ανασφαλής, και έτσι περιβάλλει τον εαυτό της με περισσότερο άρωμά της για να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της.

Εάν η γάτα σας έχει αρχίσει να μαρκάρει σε εσωτερικούς χώρους και δεν είστε σίγουροι για το λόγο αυτό, μιλήστε στον κτηνίατρό σας για να εντοπίσετε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και να μάθετε τους τρόπους για να κάνετε την γάτα σας να χρησιμοποιεί και πάλι το τρίψιμο του προσώπου της για να οριοθετήσει την περιοχή της. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αποφυγής της διαδικασίας του μαρκαρίσματος και μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν συμπεριφοριστή γατών, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι έχει προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφοράς της γάτας σας.

Πώς να αποτρέψετε το μαρκάρισμα

Καθώς το μαρκάρισμα εσωτερικών χώρων σηματοδοτεί ότι η γάτα σας αισθάνεται ήδη απειλούμενη, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να την τρομάξετε, αποδοκιμάζοντάς αυτήν την πράξη της. Εάν την αποδοκιμάσετε, μπορεί να αυξηθούν τα επίπεδα στρες της, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να μαρκάρει ακόμα περισσότερο την περιοχή της - κάτι που σίγουρα δεν θέλετε για τη γάτα σας ή το σπίτι σας!

Αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να μαρκάρει τον χώρο της, το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε τι μπορεί να της προκαλεί άγχος. Για παράδειγμα, υπάρχει μια νέα γάτα στη γειτονιά ή γίνεται μια αλλαγή στο σπίτι σας; Ένα από τα ακόλουθα σημεία μπορεί να είναι η αιτία:

  • Η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται εκφοβισμένη, εάν υπάρχουν πολλές γάτες στην περιοχή. Εάν η γειτονιά σας έχει πολλές άλλες γάτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ένα ασφαλές πορτάκι γάτας (μαγνητικό ή ενεργοποιημένο με μικροτσίπ) στην εξώπορτα του σπιτιού, το οποίο αποτρέπει τις άλλες γάτες από το να έρχονται στο σπίτι σας - και το σπίτι της γάτα σας. Αν εντοπίσετε τυχόν επαναλαμβανόμενα περιστατικά γατών που προσπαθούν να εισέλθουν στο σπίτι σας, προσπαθήστε να τις απομακρύνετε, για να τις αποτρέψετε από το να εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο της γάτας σας.
  • Έχετε πρόσφατα αποκτήσει ή χάσει άλλη γάτα; Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας εξακολουθεί να αισθάνεται ασφαλής και να γνωρίζει ότι το φαγητό, το νερό, η αμμοδόχος, το κρεβάτι και τα παιχνίδια της είναι ακόμα άμεσα διαθέσιμα και δεν θα καταληφθούν με την άφιξη της νέας γάτας ή δεν θα αφαιρεθούν μετά την απώλεια της προηγούμενης γάτας σας. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε τα προσωπικά πράγματα τους σε περισσότερες από μία θέσεις, για να τις καθησυχάσετε. Ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές για την υποδοχή μιας νέας γάτας στο σπίτι.
  • Αγοράσατε νέα έπιπλα, ανακαινίσατε το σπίτι σας ή μετακόμισατε σε νέο σπίτι; Όλα τα παραπάνω μπορούν να αναστατώσουν τη γάτα σας και να αυξήσουν την πιθανότητα μαρκαρίσματος της περιοχής. Για το λόγο αυτό εισάγετε σταδιακά τη γάτα σας στις νέες συνθήκες και δώστε της χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτές. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να σκουπίσετε απαλά το πρόσωπο της γάτας σας με ένα κομμάτι μαλακού υφάσματος, για να συλλέξετε τις φυσικές φερομόνες της, και να περάσετε με το ύφασμα τα νέα έπιπλα ή άγνωστες περιοχές στο ύψος της γάτας. Αυτό θα εξαπλώσει το άρωμά της και θα την βοηθήσει να αισθάνεται πιο ασφαλής στο περιβάλλον της.
  • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις συνθετικές φερομόνες αιλουροειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.

Ποιά είναι τα ιατρικά αίτια που προκαλούν μαρκάρισμα της περιοχής

Ορισμένες γάτες μαρκάρουν σημεία εσωτερικών χώρων ουρώντας επειδή έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα, οπότε αν η γάτα σας μαρκάρει εσωτερικούς χώρους, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να έλεγχο. Για παράδειγμα, η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD) είναι κοινή, θεραπεύσιμη κατάσταση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αγνοηθεί.

Συνήθως προκαλεί παρεμπόδιση ή μερική παρεμπόδιση του ουροποιητικού συστήματος, γεγονός που καθιστά την ούρηση δύσκολη ή σχεδόν αδύνατη. Οι αιτίες και οι θεραπείες γι' αυτή τη νόσο είναι πολύ διαφορετικές από την απλή ούρηση για μαρκάρισμα. Επομένως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας αν νομίζετε ότι το μαρκάρισμα της γάτας σας μπορεί να έχει ιατρική και όχι συναισθηματική αιτία.

Καθαρισμός των ούρων του μαρκαρίσματος

Οι γάτες συνηθίζουν να μαρκάρουν την ίδια περιοχή ξανά και ξανά. Αν, λοιπόν, εντοπίσετε ένα μοτίβο στη συμπεριφορά της, δοκιμάστε την σταθερότητα χρώματος της επιφάνειας και στη συνέχεια καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή με ένα διάλυμα με 10% βιολογική σκόνη πλύσης, ξεπλύνετε με κρύο νερό και αφήστε να στεγνώσει. Μετά από αυτό, ψεκάστε με αλκοολούχο διάλυμα (διατίθεται από τον κτηνίατρό ή το φαρμακείο) και αφήστε να στεγνώσει ξανά. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μια καθαρή επιφάνεια χωρίς μυρωδιές!