Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γάτα κάθεται κοιτώντας ψηλά

Εκπαιδεύοντας το γατάκι ή τη γάτα σας

10 λεπτού διάβασμα

Αν και η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με τους σκύλους, μπορείτε επίσης να μάθετε στη γάτα σας μερικά κόλπα! Η γάτα σας μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει το όνομά της και να έρχεται σε σας όταν την φωνάζετε. Για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας από νεαρή ηλικία και το συντομότερο δυνατό.

Μαθαίνοντας στο γατάκι σας κοινωνικές δεξιότητες

Η εκπαίδευση της νεογέννητης γάτας σας ξεκινά με τις κοινωνικές δεξιότητες - όσο περισσότερο εκτίθενται σε νεαρή ηλικία, τόσο λιγότερο θα σοκάρονται ή θα εκπλήσσονται καθώς μεγαλώνουν. Από τη στιγμή που μπορούν να περπατήσουν χωρίς τη βοήθεια της μαμάς τους, τα γατάκια προσεγγίζουν νέες καταστάσεις με την αυτοπεποίθηση και την περιέργεια, για τις οποίες είναι τόσο διάσημες οι γάτες! Τα γατάκια είναι λιγότερο φοβισμένα μεταξύ των 3-7 εβδομάδων ζωής, έτσι είναι πιο ανοικτά στο να δεχτούν νέες εμπειρίες και αλλαγές στο περιβάλλον τους. Μετά από αυτή την ηλικία τα γατάκια γίνονται πιο επιφυλακτικά, οπότε είναι σημαντικό ο εκτροφέας σας ή το καταφύγιο διάσωσης να εισάγει το κατοικίδιο σας όσο το δυνατόν περισσότερες καταστάσεις, προτού το πάρετε ιδανικά μεταξύ 8-13 εβδομάδων (ανάλογα τον εκτροφέα και την ράτσα).

Φυσικά, η συναισθηματική εξέλιξη της γάτας σας δεν σταματάει στην ηλικία των 12 εβδομάδων, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας αφού το πάρετε στο σπίτι. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε το γατάκι σας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο:

  • Προσκαλέστε διάφορους φίλους στο σπίτι σας για να βοηθήσετε το γατάκι σας να συνηθίσει σε όλα τα είδη διαφορετικών ανθρώπων - διαφορετικές ηλικίες, φύλο, ύψη, χρώμα μαλλιών και πολλά άλλα!
  • Εάν δεν έχετε παιδιά, προσκαλέστε μερικά παιδιά φίλων σας. Φροντίστε να τα ενημερώσετε για το πώς να συμπεριφέρονται στο γατάκι, ειδικά όταν το συναντήσουν για πρώτη φορά.
  • Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον που έχει σκύλο, ο οποίος είναι φιλικός με τις γάτες. Αν ναι, ζητήστε του να φέρουν το κατοικίδιό του για να γνωρίσει το γατάκι σας. Ο σκύλος πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και ικανός να ακούει τις εντολές του αφεντικού του – ακόμα και αν είναι πολύ ενθουσιασμένος λόγω της συνάντησης με το γατάκι!
  • Ενώ εκπαιδεύετε το γατάκι σας, πάρτε το μαζί σας στο αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές, για να συνηθίσει να ταξιδεύει με αυτοκίνητο από νεαρή ηλικία. Προσφέρετέ του μια ιδιαίτερη λιχουδιά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ώστε να συσχετίσετε την διαδρομή με το αυτοκίνητο με μια θετική ανταμοιβή.

Πώς να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το γατάκι σας

Μόλις το γατάκι σας κατακτήσει βασικές κοινωνικές δεξιότητες, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε για να μάθει και άλλα πράγματα. Πριν ξεκινήσετε, συνιστάται να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας δεν πάσχει από ιατρικές παθήσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όπως προβλήματα άρθρωσης ή ακοής.

Αν η γάτα σας είναι απόλυτα υγιής, μπορείτε να αρχίσετε να της διδάσκετε μερικά χρήσιμα κόλπα. Αυτές οι γενικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το γατάκι ή τη γάτα σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εκπαιδευτικές σας συνεδρίες:

  • Δώστε έμφαση στα στοιχεία της ομιλίας που χρησιμοποιείτε για να διδάξετε στη γάτα σας τι πρέπει να κάνει (όπως "κάτσε"), μιλώντας με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση και ενισχύοντας πάντα με θετικό έπαινο - για παράδειγμα, "κάτσε, καλό γατάκι, κάτσε".
  • Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές με βάση τις λιχουδιές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν θα ήταν περισσότερο πρόθυμο το γατάκι σας να προσπαθήσει, αν ήξερε ότι θα ανταμειφθεί με την αγαπημένη του λιχουδιά;
  • Χρησιμοποιώντας ένα κουδουνάκι όταν δίνετε μια λιχουδιά στη γάτα σας, θα την βοηθήσετε να συσχετίσει τον ήχο αυτό με την επιβράβευση. Έτσι, θα μάθει να εκτελεί τις εντολές σας ακούγοντας αυτό τον ήχο στο μέλλον.
  • Εκπαιδεύστε το γατάκι ή τη γάτα σας πριν από το φαγητό, καθώς το να την ανταμείβεται με λιχουδιές ενώ έχει γεμάτο στομάχι δεν θα είναι τόσο δελεαστικό για εκείνη. Ωστόσο, μην αφήνετε την γάτα σας νηστική, ώστε να είναι πιο πρόθυμη να μάθει. Μια πεινασμένη γάτα μπορεί να χάσει γρήγορα την υπομονή της!
  • Προσπαθήστε να εξαλείψετε τους θορύβους που προέρχονται από την τηλεόραση ή το στερεοφωνικό για να βοηθήσετε τη γάτα σας να μείνει συγκεντρωμένη.
  • Κρατήστε την εκπαίδευση σύντομη σε διάρκεια και τερματίστε τη πριν η γάτα σας βαρεθεί ή κουραστεί. Θα ήταν καλό η εκπαίδευση να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά, ώστε η γάτα σας να παραμένει συγκεντρωμένη.
  • Να είστε πάντα συνεπής με την εκπαίδευση της γάτας σας και να διατηρείτε πάντα τον ίδιο εκπαιδευτή (είτε εσείς είτε κάποιος επαγγελματίας), καθώς και τις σημάνσεις, τα σήματα και τις ανταμοιβές.
  • Περιμένετε έως ότου η γάτα σας έχει μάθει μια εντολή, πριν προσπαθήσετε να την διδάξετε την επόμενη, αλλιώς μπορεί να είναι πολλή πληροφορία για να μπορέσει να την αφομοιώσει.
  • Προσπαθήστε να αφιερώνετε 10 λεπτά εκπαίδευσης κάθε μέρα – η σποραδική εκπαίδευση μπορεί να μην έχει τα αποτελέσματα που θέλετε και μπορεί να μπερδέψει τη γάτα σας.
  • Κάντε υπομονή! Η εκπαίδευση θα πάρει χρόνο, οπότε προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το κατοικίδιό σας κάθε φορά με θετικούς επαίνους και ανταμοιβές για την καλή του συμπεριφορά. Αν η γάτα σας κάνει κάτι λάθος, χρησιμοποιήστε ένα σταθερό "όχι", πριν την κατευθύνετε σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα - αν ρίχνει αντικείμενα από μια επιφάνεια, πείτε "όχι" και κουνήστε ένα παιχνίδι για να παίξουν με αυτό.

Τώρα που γνωρίζετε τα βασικά για το πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι ή τη γάτα σας, μπορείτε να προχωρήσετε στο πώς να τα διδάξετε συγκεκριμένες εντολές. Ας ξεκινήσει η διασκέδαση!