Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γάτα της Βεγγάλης που κάθεται σε ένα κινούμενο κουτί

Μετακομίζοντας με την γάτα σας

5 λεπτού διάβασμα

Οι γάτες αγαπούν να μοιράζονται το σπίτι σας μαζί σας - γι' αυτές, είναι ένα μέρος οικείο και άνετο, όπου μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, σίγουρες και χαλαρές.

Όταν μετακομίζετε σπίτι με τη γάτα σας, είναι αναπόφευκτο η διαδικασία αυτή να μην διαταράξει, να αγχώσει και να αποπροσανατολίσει και τους δυο σας! Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη μετακόμιση, αλλά και για να αισθανθεί άνετα στο νέο περιβάλλον της.

Λίγο πριν την μετακόμιση, το σπίτι σας θα αρχίσει να φαίνεται άστατο στα μάτια της γάτας σας, κούτες, άγνωστοι σε εκείνη άνθρωποι που περιπλανιούνται μέσα και έξω, νέες μυρωδιές και εκκένωση των κάποτε οικείων δωματίων μπορούν όλα να αγχώσουν την γάτα σας. Αν η γάτα σας είναι συνηθισμένη να μένει με φίλους σας ή σε κάποιο ξενώνα κατοικιδίων, ίσως είναι καλή ιδέα να την αφήσετε εκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, για να αποφύγετε το άγχος που μπορεί να της δημιουργηθεί. Εάν επιλέξετε κάποιο ξενώνα κατοικιδίων, κάντε την κράτησή σας προκαταβολικά και βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Αν προτιμάτε να κρατήσετε τη γάτα σας μαζί σας κατά τη διάρκεια της μετακόμισης, αφήστε ένα ήσυχο δωμάτιο στο παλιό σας σπίτι και αφήστε το ανέπαφο μέχρι την τελευταία στιγμή. Συνηθίστε την σε αυτό το δωμάτιο περίπου μια εβδομάδα προτού μετακομίσετε τοποθετώντας το κρεβάτι, το δίσκο απορριμάτων, τα παιχνίδια, τα πιάτα τροφίμων και νερού εκεί. Θα νιώθει σύντομα σαν το σπίτι της και θα έχει ένα καταφύγιο μακριά από τη φασαρία στο υπόλοιπο του σπιτιού!

"Μόλις μετακομίσετε στο νέο σπίτι με τη γάτα σας, πρέπει να της δώσετε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον της, πριν την αφήσετε να βγει σε εξωτερικούς χώρους."

Αφήνοντας το παλιό σας σπίτι

Εάν έχετε βοήθεια από συνεργείο μετακόμισης, ενημερώστε τους εκ των προτέρων ότι μαζί με εσάς μετακομίζει και η γάτα σας στο νέο σπίτι. Θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το δωμάτιο της γάτας σας, ώστε να μην την ενοχλήσουν.

Λίγο πριν φτάσει το συνεργείο, αγκαλιάστε και χαϊδέψτε τη γάτα σας και τοποθετήστε την στο κλουβί μεταφοράς της μαζί, προμηθεύοντάς την με νερό. Εάν ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα αγχωθεί, είναι μια καλή ιδέα να ψεκάσετε το κλουβί της με χαλαρωτικές φερορμόνες (διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή σε μεγάλα καταστήματα με είδη κατοικιδίων) ή να το καλύψετε με ένα πανί για να το κρατήσετε σκοτεινό και ήσυχο. Έτσι μπορείτε να την αφήσετε στο καλάθι της, στο δικό της "ασφαλές" δωμάτιο, ενώ κάνετε την μετακόμιση.

Για συμβουλές σχετικά με τη μεταφορά της γάτας σας με αυτοκίνητο, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με τα ταξίδια με τη γάτα σας (θα βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη μετακίνηση της γάτας σας σε άλλη χώρα με αεροπλάνο).

Θυμηθείτε ότι αν η γάτα σας φορά ένα κολάρο, θα πρέπει να αλλάξετε τα στοιχεία που αναγράφονται στη ταυτότητά της την ημέρα που θα μετακομίσετε με τη νέα σας διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να δώσετε τα νέα σας στοιχεία στην εταιρία, όπου είναι εγγεγραμμένο το μικροτσίπ της γάτας σας. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε για την ημέρα της μετακόμισής σας είναι να διαφύγει η γάτα σας με λανθασμένη ταυτότητα! Τέλος, φροντίστε να βρείτε έναν νέο κτηνίατρο, αν μετακομίζετε σε εντελώς νέα περιοχή.

Φτάνοντας στο νέο σας σπίτι

Το μυστικό της μετακίνησης μιας γάτας σε ένα νέο σπίτι είναι η εξοικείωση, οπότε αρχίστε να κάνετε το νέο περιβάλλον πιο αναγνωρίσιμο για τη γάτα σας, όσο πιο γρήγορα μπορείτε μετά την άφιξή σας. Ομοίως με τον τρόπο που προετοιμάσατε ένα "ασφαλές καταφύγιο" στο παλιό σας σπίτι, γεμίστε ένα δωμάτιο στο νέο σας σπίτι με το κρεβάτι της γάτας σας, την αμμοδόχο της, τα παιχνίδια της κι ένα μπολ με φρέσκο νερό.

Oταν χαϊδεύετε τη γάτα σας, τρίψτε απαλά ένα μαλακό πανί στο πρόσωπο και το λαιμό της. Αυτό θα πάρει τις φυσικές φερορμόνες της, τις οποίες μπορείτε στη συνέχεια να σκουπίσετε σε νέες επιφάνειες στο σπίτι στο ύψος της γάτας, για να την βοηθήσετε να αισθάνεται πιο ασφαλής. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μια φορεμένη μπλούζα σας ή μια παλιά πετσέτα στο κρεβάτι της, για να περιβάλλεται από οικείες καθησυχαστικές μυρωδιές.

Οι συνθετικές φερορμόνες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να καθησυχάσετε τη γάτα σας. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μέσω σπρέι ή μιας συσκευής διάχυσης - να συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για τη σύστασή τους ή επισκεφθείτε ένα μεγάλο κατάστημα με είδη κατοικιδίων, για να δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Τώρα που έχετε κάνει ό, τι μπορείτε για να βοηθήσετε τη γάτα σας να νιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα, θα θέλετε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον, ενώ εκείνη εξερευνά τους νέους χώρους. Κρατήστε την πόρτα στο δωμάτιό της κλειστή, μέχρι να φύγει το συνεργείο της μετακόμισης, και ελέγξτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλειστά. Μόνο όταν ολοκληρωθεί η μετακόμιση, θα πρέπει να ανοίξετε την πόρτα και να την αφήσετε να εξερευνήσει το υπόλοιπο σπίτι. Ακόμα και τότε, σας προτείνουμε να την αφήνετε σε ένα δωμάτιο κάθε φορά, για να της δώσετε χρόνο να εξοικειωθεί με το κάθε δωμάτιο, πριν περάσει στο επόμενο.

Εγκατάσταση μετά τη μετακόμιση με τη γάτα σας

Μόλις μετακομίσετε στο σπίτι με τη γάτα σας, πρέπει να της δώσετε τουλάχιστον μία εβδομάδα για να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον της, πριν την αφήσετε να βγει σε εξωτερικούς χώρους. Ορισμένες γάτες εξοικειώνονται με τη νέα τους κατοικία πολύ γρήγορα, ενώ άλλες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν. Θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό, αν είστε σε θέση, να περάσετε λίγο χρόνο μαζί της στο σπίτι τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες, για να την βοηθήσετε να εγκατασταθεί καλύτερα. Μη βιάζεστε, αφήστε την να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να συνηθίσει τους ήχους και τις μυρωδιές στο νέο της περιβάλλον. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη εγκατάσταση σε νέο περιβάλλον, διαβάστε το άρθρο σχετικά με την υποδοχή της γάτας σας στο σπίτι.

Όταν μετακομίζετε με τη γάτα σας, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

  • Αν δεν έχετε μετακομίσει πολύ μακριά από την περιοχή όπου ζούσατε, ίσως αντιληφθείτε ότι η γάτα σας προσπαθεί να επιστρέψει στο παλιό μέρος όπου γνωρίζει το περιβάλλον και τις μυρωδιές.

Αν όντως αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, κρατήστε τη γάτα σας στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού λίγο περισσότερο μέχρι να το αναγνωρίσει ως τη νέα ασφαλή περιοχή της. Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τους νέους ένοικους/ιδιοκτήτες της παλιάς διεύθυνσής σας και να τους ζητήσετε να μην ταΐσουν τη γάτα σας ή να την αφήσουν να μπει στο σπίτι, όταν τους επισκεφθεί! Θυμηθείτε επίσης ότι το κολάρο της μπορεί να ενεργοποιεί ακόμα το παλιό πορτάκι της, γι' αυτό είναι σκόπιμο να αντικαταστήσετε το κολάρο της με ένα που λειτουργεί μόνο στο νέο σας σπίτι.

  • Όταν πάτε τη γάτα σας στον καινούργιο κήπο και στους εξωτερικούς χώρους, κρατήστε τις επισκέψεις αυτές σύντομες και έχετε την προσοχή σας στη γάτα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να την αφήσετε έξω λίγο πριν από την ώρα του φαγητού. Αφού η γάτα σας έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει για λίγα λεπτά, μπορείτε να κάνετε γνωστούς για εκείνη θορύβους, όπως ο ήχος από το γέμισμα των μπολ της ή το άνοιγμα της σακούλας με την τροφή της, για να την δελεάσετε να επιστρέψει μέσα στο σπίτι. Μετά το πέρας μιας εβδομάδας ή δύο, επεκτείνετε σταδιακά τη διάρκεια των επισκέψεων στους εξωτερικούς χώρους, αλλά μην αφήνετε την γάτα σας έξω αφού νυχτώσει ή χωρίς επιτήρηση, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται άνετα στο νέο περιβάλλον της.
  • Τέλος, πάρτε επιπλέον προφυλάξεις, αν γνωρίζετε για κάποιο επερχόμενο γεγονός που θα μπορούσε να τρομάξει τη γάτα σας, όπως πυροτεχνήματα ή καταιγίδα. Αυτά τα περιστατικά μπορεί να αποπροσανατολίσουν οποιαδήποτε γάτα, πόσο μάλλον μια γάτα που είναι ήδη ανήσυχη. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει ένα ασφαλές, ζεστό μέρος για να μπορέσει να κρυφτεί. Οι συνθετικές φερορμόνες και μερικά χάδια από εσάς θα την βοηθήσουν να παραμείνει ήρεμη και θα την αποτρέψουν από το να πανικοβάλλεται και να προσπαθεί να τρέξει πίσω στο παλιό σας σπίτι.

Σύντομα η γάτα σας θα ανακαλύψει ότι το νέο της σπίτι είναι εξίσου φιλόξενο με το παλιό και θα αρχίσει να εξερευνά τον καινούριο της κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή και πολλή κατανόηση.