Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γάτα τζίντζερ που σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο

Microchip Στη Γάτα σας

4 λεπτού διάβασμα

Εκτός από αγάπη και προσοχή, θα θελήσετε να δώσετε στη γάτα σας την καλύτερη δυνατή προστασία σε περίπτωση που χαθεί ή εξαφανιστεί. Με το microchip στη γάτα σας, της δίνετε περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σε σας.

Γιατί είναι σημαντικό το microchip στη γάτα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να εξαφανιστεί. Μπορεί να τρομοκρατηθεί από κάτι και να φύγει, ή ίσως να αποπροσανατολιστεί ή να αποσπαστεί σε ένα νέο περιβάλλον εάν, για παράδειγμα, έχετε μετακομίσει σε νέο σπίτι. Φυσικά, η γάτα σας μπορεί να φοράει ένα κολάρο και μια ετικέτα αναγνώρισης, αλλά αυτά θα μπορούσαν να χαθούν ή να αφαιρεθούν, ενώ ένα microchip θα παραμείνει πάντα ασφαλές στη θέση του.

Εκτός από το να σας βοηθήσει στην επανένωση με το χαμένο κατοικίδιο σας, ένα microchip γάτας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει εάν ποτέ βρεθείτε σε διαμάχη για το ποιος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του.

Τι είναι το microchip;

Η εισαγωγή microchip γάτας είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επανενωθείτε με τον τετράποδο φίλο σας. Αν βρεθεί η γάτα σας, ένας κτηνίατρος ή ένα καταφύγιο ζώων μπορεί να σαρώσει το ενσωματωμένο microchip της για να βρει τα στοιχεία σας και τα στοιχεία της γάτας σας από τη βάση δεδομένων microchip. Είναι πραγματικά τόσο απλό!

Πώς λειτουργεί το microchip;

Απλό και ανώδυνο

Αφού έχετε συζητήσει με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το microchip, θα εισάγουν στη συνέχεια ένα μικροσκοπικό microchip - περίπου το μέγεθος ενός μεγάλου κόκκου ρυζιού - κάτω από το δέρμα της γάτας σας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά γρήγορη και θεωρείται σχετικά ανώδυνη - η αίσθηση λέγεται ότι είναι παρόμοια με την αίσθηση ενός ανθρώπου που τρυπάει τα αυτιά του.

Μόλις το microchip είναι στη θέση του, δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω - η γάτα σας δεν θα μάθει ποτέ ότι είναι εκεί!

Το microchip γάτας διαθέτει έναν μοναδικό 15ψήφιο κωδικό, ο οποίος στη συνέχεια καταγράφεται σε μια εθνική βάση δεδομένων μαζί με τα στοιχεία σας, όπως το όνομα, τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης. Να θυμάστε λοιπόν ότι αν αργότερα μετακινήσετε ή αλλάξετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, πρέπει να ενημερώσετε τα αρχεία σας επικοινωνώντας με την εταιρεία microchip. Υπάρχει μερικές φορές ένα κόστος που χρειάζεται για να αλλάξετε τα στοιχεία σας, αλλά ορισμένοι πάροχοι ενδέχεται να μη χρεώνουν αυτό το κόστος για την πρώτη αλλαγή.

Εάν ο τετράποδος φίλος σας περιπλανιέται μια μέρα και βρεθεί από έναν ευγενικό ξένο, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον παραδώσουν σε ένα καταφύγιο ή κτηνιατρική χειρουργική όπου ο κτηνίατρος ή ο υπεύθυνος θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή σάρωσης για να δει αν η γάτα σας έχει microchip. Αυτή η σάρωση είναι εντελώς ακίνδυνη και, όπως με ένα barcode, θα εμφανιστεί ο μοναδικός 15ψήφιος κωδικός σας μαζί με τις λεπτομέρειες της βάσης microchip της οποίας καταχωρείται η γάτα σας. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων ασφαλείας, ο καταχωρητής των microchip θα εμφανίσει τα στοιχεία επικοινωνίας σας στον κτηνίατρο ή τον υπεύθυνο και σύντομα θα επανασυνδεθείτε με τη γάτα σας.

Πότε πρέπει να πάρω στη γάτα μου microchip;

Από 10-12 εβδομάδες και μετά

Ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος τους, οι περισσότερες γάτες μπορούν να έχουν microchip από την ηλικία των 10-12 εβδομάδων και μετά. Μπορεί λοιπόν να διαπιστώσετε ότι μια γάτα που υιοθετείτε από ένα καταφύγιο ζώων έχει ήδη microchip και ορισμένοι εκτροφείς προσφέρουν επίσης microchip ως μέρος της υπηρεσίας τους σε νέους ιδιοκτήτες. Ο εκτροφέας σας, ο κτηνίατρος ή ο νοσηλευτής μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις διαφορετικές επιλογές σας αν αναζητείτε για τη γάτα σας.

Εάν πηγαίνετε μακριά και παίρνετε τη γάτα σας μαζί σας, υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να χαθεί, γι 'αυτό είναι καλή ιδέα να έχετε στη γάτα σας microchip πριν φύγετε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, διαβάστε τον οδηγό μας για να ταξιδέψετε με μια γάτα για περισσότερες πληροφορίες.

Μόλις η γάτα σας αποκτήσει microchip, θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για όλη τη ζωή.

Πόσο κοστίζει το microchip στη γάτα;

Το κόστος του microchip ποικίλλει ανάλογα με το πότε γίνεται και ποιος το κάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ένα σταθερό κόστος για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος χωρίς συνεχιζόμενες χρεώσεις. Ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις προσφέρουν δωρεάν microchip και μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο κτηνίατρος σας κάνει περιστασιακά κάποιες προσφορές, οργανώνει περιστασιακές προωθήσεις, οπότε αξίζει να κάνετε την έρευνά σας. Όσον αφορά την τιμή, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, τον εκτροφέα ή το καταφύγιο διάσωσης για συγκεκριμένες δαπάνες.

Είναι υποχρεωτικό το microchip;

Κατά τη στιγμή της σύνταξης, υπάρχει νομική επιβολή στην Ελλάδα για την εισαγωγή microchip. Καθώς οι κανονισμοί υπόκεινται σε αλλαγές, σας συνιστούμε να είστε ενημερωμένοι, συμβουλευόμενοι τον κτηνίατρό σας και ελέγχοντας κυβερνητικούς ιστότοπους.