Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
γάτα που κοιτάζει το γάλα

Τι πίνει η Γάτα; Κοινοί μύθοι για το γάλα

5 λεπτού διάβασμα

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι γάτες πρέπει να πίνουν αποκλειστικά νερό. Παρά τη λαϊκή αντίληψη, το γάλα δεν είναι καλό για τις γάτες, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε να δίνετε γαλακτοκομικά προϊόντα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Είναι σημαντικό η γάτα σας να ενυδατώνεται όλη την ώρα, ειδικά επειδή μπορεί να αγνοήσουν την δίψα τους εάν δεν τους αρέσει το νερό τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το τι μπορούν και δεν μπορούν να πιουν οι γάτες, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης τους για το γάλα.

Μπορούν οι γάτες να πίνουν γάλα;

Οι ενήλικες γάτες δεν πρέπει να πίνουν γάλα. Παρά την γενική πεποίθηση, το γάλα μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία τους. Τα γατάκια πρέπει να πίνουν γάλα μόνο όταν είναι πολύ μικρά, αλλά αυτό είναι το γάλα που προέρχεται από τη μητέρα τους (ή ένα ειδικά σχεδιασμένο γάλα για γατάκια εάν είναι απαραίτητο). Εν ολίγοις, δεν υπάρχει ανάγκη να δοθεί γάλα στις γάτες ή τα γατάκια.

Εάν δώσετε γάλα στην γάτα σας, μπορεί να αποφασίσει να το πιεί, ειδικά εάν υπάρχει κάποια κρέμα στην κορυφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες εκτιμούν την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Eξάλλου, το λίπος είναι ένα πολύτιμο συστατικό στην άγρια ​​φύση, ιδιαίτερα εάν ένα ζώο δεν τρώει καθημερινά! Ωστόσο, η γάτα σας θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη διατροφή, δηλαδή το επιπλέον λίπος δεν είναι απαραίτητο για την υγεία της, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστικό φαίνεται. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος που πωλείται σε σούπερ μάρκετ, δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα λίπους, επομένως υπάρχει ελάχιστο όφελος για τη γάτα σας.

Οι ενήλικες γάτες έχουν επίσης δυσκολία στην πέψη του γάλακτος. Τα γατάκια έχουν ένα ένζυμο στο στομάχι τους που τους επιτρέπει να διασπάσουν τη λακτόζη, αλλά οι ενήλικες γάτες δεν το κάνουν. Αντ 'αυτού, η λακτόζη στο γάλα μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο στομάχι όταν αρχίζει η ζύμωση. Τα γατάκια μπορούν να πίνουν γάλα εάν τους δώσετε, αλλά σπανίως είναι απαραίτητο.

Ορισμένα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, πωλούν ειδικό γάλα για γάτες, το οποίο έχει μειώμένη λακτόζη. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια υπέροχη λιχουδιά για το κατοικίδιο σας, και μπορεί επίσης να το βοηθήσει να παραμείνει ενυδατωμένο. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να δώσετε στη γάτα σας ειδικό γάλα για γάτες εάν δεν το επιθυμείτε.

Εάν η γάτα σας πιεί οποιοδήποτε άλλο γάλα, να την παρακολουθείτε. Εάν εμφανίσει αδιαθεσία, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Τι πίνουν τα γατάκια;

Oταν τα γατάκια είναι πολύ μικρά και πριν απογαλακτιστούν, χρειάζονται μόνο το γάλα της μητέρας τους. Αυτό θα είναι αρκετό για να τους βοηθήσει να μεγαλώσουν υγιεινά, χωρίς να χρειάζονται κάτι άλλο στη διατροφή τους. Το γάλα της μητέρας τους περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα γατάκι μέχρι να αρχίσει η διαδικασία απογαλακτισμού.

Εάν η γάτα σας είναι ορφανή ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να πίνει γάλα της μητέρας της, μπορούν να πάρουν ό, τι χρειάζονται από το ειδικό γάλα για γάτες. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κανονικό γάλα, καθώς δεν περιέχει όλα όσα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Τα γατάκια γενικά αρχίζουν να απογαλακτίζονται σε ηλικία περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Τότε είναι η σωστή στιγμή να αρχίσουμε να τους προσφέρουμε λίγο στερεό φαγητό. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τους παρέχετε φρέσκο, ​καθαρό, πόσιμο νερό.

Είναι πιθανό να παίρνουν λίγο από το φαγητό τους και λίγο από το γάλα της μητέρας τους (ή το ειδικό γάλα για γατάκια) και νερό. Να βεβαιώνεστε τακτικά πως τα δοχεία συμπληρώνονται πάντα.

Τι πίνουν οι ενήλικες γάτες;

Οι ενήλικες γάτες πρέπει να πίνουν νερό μόνο ως μέρος μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής. Πόσο πίνουν εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος, το εάν τρώνε υγρή ή ξηρή τροφή και πολλά άλλα πράγματα.

Αν αποφασίσετε να δώσετε είδικό γάλα για γάτες από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων ως λιχουδιά, βεβαιωθείτε ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και ότι η λιχουδιά τους είναι μέρος της καθημερινής διατροφής τους.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι φρέσκο, καθαρό νερό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για τη γάτα σας ή το απογαλακτισμένο γατάκι σας ανά πάσα στιγμή. Εάν δεν πίνουν νερό από το μπολ τους, αντί να τους δώσετε γάλα, μάθετε πώς να τους ενθαρρύνετε να πίνουν με ένα τέλειο μπολ.