Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γάτα που κοιτάζει ψηλά στο μπολ

Τι να ταΐσετε ένα γατάκι

10 λεπτού διάβασμα

Καλώς ήρθε το νέο μικρό γατάκι στη ζωή σου! Τώρα που είστε στο σπίτι σίγουρα θα αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήστε να μεγαλώσει υγιές και δυνατό.

Μπορεί να είναι μικροσκοπικά τώρα, αλλά πρόκειται να αναπτυχθούν γρήγορα! Μέσα σε έξι μήνες, θα έχουν φτάσει το 75% της ενήλικης σωματικής μάζας τους, γι 'αυτό και είναι πολύ σημαντικό η διατροφή τους να αποτελείται από τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Για να τους βοηθήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου, η ομάδα φροντίδας κατοικιδίων της Purina, έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη τροφή για το γατάκι σας.

Τι να ταΐσετε τα γατάκια: οι επιλογές

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο εύρος επιλογής εκεί έξω, ακόμα και για μικρά γατάκια, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής ή την κατάσταση του κατοικιδίου ζώου σας, υπάρχει μια τροφή για γατάκια που τους ταιριάζει.

Το καλύτερο φαγητό για γατάκια είναι αυτό που έχει παρασκευαστεί ειδικά για την ηλικία του. Οι τροφές για γατάκια είναι ειδικά παρασκευασμένες με πολύ υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σιδήρου για να βοηθήσουν στην κατασκευή ισχυρών οστών και δοντιών. Η τροφή για γατάκια περιέχει επίσης περισσότερη βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τελικά, αν δεν έχει κάποια ιδιατερη ανάγκη (π.χ. ευαίσθητη πέψη), η απόφαση για το αν θα δώσετε στο γατάκι σας ξηρά τροφή, υγρή τροφή ή ένα μείγμα και των δύο, εξαρτάται τελείως από σας (και τον νέο σας τριχωτό φίλο φυσικά!)

Τα Πλεονεκτήματα Της Ξηράς Τροφής Για Γατάκια

  • Οι ξηρές, πλήρεις τροφές για γατάκια, είναι εύκολο να μετρηθούν, να σερβιριστούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα, συγκριτικά με τις υγρές τροφές.
  • Βοηθούν επίσης το γατάκι σας να διατηρεί τα δόντια του υγιή. Το γατάκι σας θα μασάει πιο ενεργά την ξηρά τροφή και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια στις μεγαλύτερες γάτες.
  • Οι μικρότερες κροκέτες, στις περισσότερες ξηρές τροφές, βοηθούν τα γατάκια να μασήσουν και να καταπιούν ευκολότερα.
  • Μπορείτε να δώσετε στο γατάκι σας ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται.

Τα Πλεονεκτήματα Της Υγρής Τροφής Για Γατάκια

  • Ορισμένα γατάκια απλά προτιμούν τη μυρωδιά και την υφή της υγρής τροφής, καθώς μυρίζει πεισσότερο και είναι πιο μαλακή από την ξηρά τροφή.
  • Η υγρή τροφή μπορεί επίσης να είναι πολύ βολική με τις μονομερίδες και τα πιατάκια, που δίνουν στο γατάκι σας ένα φρέσκο, εύκολο στο σερβίρισμα γεύμα κάθε φορά.
  • Το γατάκι σας θα έχει αυξημένη επιθυμία για νερό.

Πώς να ταΐζετε τα γατάκια

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, οπότε η προσαρμογή στην καθημερινότητα όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι το καλύτερο και για εσάς και για το γατάκι σας. Ταϊστε το γατάκι σας στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα κάθε μέρα, σε ένα ήσυχο μέρος όπου θα μπορεί να χαλαρώσει, μακριά από το πιατάκι του.

Επιλέξτε μια επιφάνεια που μπορεί εύκολα να καθαριστεί ή χρησιμοποιήστε έναν δίσκο για γατάκια, καθώς και ένα καθαρό μπολ, διότι οι γάτες είναι πολύ ιδιαίτερα πλάσματα. Ορισμένα γατάκια ίσως προτιμούν να τρώνε από ένα επίπεδο μπολ ή πιατάκι - αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει να επιβραδύνει τα γατάκια που τρώνε γρήγορα!

Εάν έχετε περισσότερα από ένα γατάκια, βεβαιωθείτε ότι τα μπολ τους είναι σε λογική απόσταση για να αποφύγετε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Εάν τα γατάκια σας δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, ίσως χρειαστεί να έχετε εντελώς ξεχωριστές περιοχές για το καθένα.

Αλλάζοντας τροφή στο γατάκι

Το γατάκι σας μπορεί να έχει πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε την αλλαγή της τροφής του, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς στο στομάχι. Για να διατηρήσετε το νέο σας φίλο ευτυχισμένο και υγιή, είναι καλύτερο να παραμείνετε στις τροφές που σας πρότεινε ο εκτροφέας ή η φιλοζωική οργάνωση, εκτός αν φυσικά δεν ήταν ισορροπημένη από άποψη διατροφής. Εάν το γατάκι σας αρρωστήσει, απορρίπτει ξαφνικά την τροφή του ή αρχίζει να τρώει λιγότερο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αν ο κτηνίατρος σας προτείνει ότι πρέπει να αλλάξετε τροφή στο γατάκι σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σταδιακά για να μην επηρεαστεί η σωστή πέψη στο γατάκι σας. Δοκιμάστε αυτά τα βήματα:

  • Προσφέρετε στο γατάκι σας την νέα και την παλιά τροφή ξεχωριστά για να τις δοκιμάσει.
  • Oταν δοκιμάσει την καινούργια τροφή, ανακατέψτε λίγη από αυτή με την προηγούμενη τροφή του.
  • Μόλις τις δοκιμάσουν, ανακατέψτε λίγο από την νέα τροφή με την παλιά τους.
  • Κατά τη διάρκεια των 7-10 ημερών, αυξήστε τις αναλογίες έως ότου τα ταΐζετε μόνο με τη νέα τροφή. Μην βιαστείτε, σε ορισμένες περιπτώσεις η αλλαγή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
  • Εάν η διατροφή της γάτας σας χρειάζεται να αλλάξει για λόγους υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον καλύτερο τρόπο και χρόνο, έτσι ώστε να κάνετε τις αλλαγές στη διατροφή τους.
τρόφιμα μετάβασης

Εάν μεταβαίνετε από μια υγρή σε μια ξηρά τροφή, να θυμάστε ότι το γατάκι σας θα μασήσει πιο ενεργά, θα χρειαστεί περισσότερο νερό και θα μπορούσε να κάνει επανειλημμένες επισκέψεις στο μπολ αντί να τρώει όλη την ποσότητα αμέσως.

Οι ξηρές τροφές δίνουν στο γατάκι σας περισσότερη ενέργεια από τις υγρές, επομένως μπορεί να χρειαστεί να δώσετε στο γατάκι σας περισσότερη υγρή τροφή για να πάρετε την ίδια ποσότητα θερμίδων. Oποια και αν είναι η ηλικία της γάτας σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετό γλυκό νερό ανά πάσα στιγμή.

Πότε να αρχίσετε να δίνεται στο γατάκι σας τροφή για ενήλικες γάτες

Τα γατάκια μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα στους έξι έως οκτώ μήνες, αλλά είναι ακόμα γατάκια μέσα τους! Τα οστά τους είναι όλο και πιο δυνατά και το σώμα τους θα συνεχίσει να γεμίζει.

Συνεχίστε να τα ταΐζετε με την θρεπτική τροφή για γατάκια μέχρι να είναι περίπου 12 μηνών, όπου και θα μπορούν να κάνουν τη μετάβαση σε τροφές για ενήλικες γάτες. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για τη διατροφή μιας ενήλικης γάτας για περισσότερες πληροφορίες.

από γατάκι σε ενήλικη τροφή

Οι τροφές της PURINA® για γατάκια

Η Purina παράγει πολλές από τις κορυφαίες τροφές γάτας σε ξηρά και υγρή μορφή. Για την παραγωγή τους αξιοποιήθηκε όλη η επιστημονική πρόοδος όσον αφορά την ποιότητα, την γεύση και την διατροφή και έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν σε εσάς και το κατοικίδιό σας μια εξαιρετική επιλογή συνταγών για κάθε στάδιο ζωής και τρόπο ζωής.

Μαθετε Περισσοτερα

PURINA® Pro Plan® Junior

H PURINA® Pro Plan® περιέχει OPTISTART®, ένα διατροφικό μείγμα που αποδεδειγμένα ενδυναμώνει την υγεία του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο των πεπτικών διαταραχών στα νεαρά γατάκια. Χάρη στο βόειο πρωτόγαλα, σταθεροποιείται η εντερική χλωρίδα κατά τη διάρκεια στρεσσικών επεισοδίων. Επίσης περιέχει DHA, που βοηθά στην υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου και της όρασης. Κατάλληλη και για γάτες που εγκυμονούν ή θηλάζουν. Διατίθεται σε ξηρή τροφή και συσκευασίες 400g, 1,5Kg, 3Kg ή σε φακελάκια υγρής τροφής των 85g.

Friskies® Junior με Κοτόπουλο & Πρόσθετο Γάλα

Το γατάκι σας χρειάζεται μια ειδική διατροφή για υγιή και ευτυχισμένη ανάπτυξη. Δώστε του ένα εξαιρετικό ξεκίνημα με Friskies® Junior. Κατάλληλη και για γάτες που εγκυμονούν ή θηλάζουν.

Διατίθεται σε ξηρή τροφή και συσκευασίες 400g, 1.5Kg και 10Kg ή κονσέρβα υγρής τροφής και συσκευασία των 400g.

PURINA® Cat Chow®

Πλήρης τροφή για γατάκια. Κατάλληλη επίσης για γάτες που εγκυμονούν και θηλάζουν.

  • Αποτελεί έναν ειδικό συνδυασμό φυσικών συστατικών για υγεία κάθε μέρα.
  • Περιέχει DHA για να βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της όρασης.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε για την υποστήριξη της φυσικής της άμυνας.

Διατίθεται σε ξηρά τροφή και σε συσκευασίες 1.5 κιλού και 15 κιλών και σε υγρή τροφή, σε φακελάκια 85 γραμμαρίων.

Gourmet® Gold Μους Kitten Με Μοσχάρι

To γατάκι σας λατρεύει να ανακαλύπτει καθημερινά νέες και διαφορετικές γεύσεις και υφές. Για αυτό το λόγο η GOURMET Gold δημιούργησε τη Μους για Γατάκια – μια εύγευστη συνταγή που θα το κακομάθει με μια διαφορετική γευστική εμπειρία σε κάθε γεύμα. Μια μαλακή μους με μοσχάρι, προσεκτικά προετοιμασμένη για να προσφέρει στο γατάκι σας την απόλαυση μιας φίνας, απαλής αίσθησης, καλύπτοντας παράλληλα όλες τις διατροφικές ανάγκες της ανάπτυξης.