Your Pet, Our Passion.
Γάτα που κάθεται στο μπάνιο

Μπάνιο και Γάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

4 λεπτού διάβασμα

Οι γάτες συνήθως δεν χρειάζονται μπάνιο, αλλά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Αν έχουν λερωθεί με κάτι και δεν μπορούν να καθαριστούν μόνες τους ή αν έχουν μακρύ τρίχωμα που απαιτεί προσεκτική περιποίηση, ένα καλό μπάνιο μπορεί να τις ωφελήσει.

Ωστόσο, το μπάνιο της γάτας μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς οι περισσότερες το αντιπαθούν και το βρίσκουν μία πολύ αγχωτική εμπειρία.

Έτσι, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που το μπάνιο της γάτας είναι αναπόφευκτο, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν και τρόποι να κάνετε την εμπειρία πιο άνετη και για τους δύο σας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για το πότε και πώς να κάνετε μπάνιο μια γάτα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας

Γενικά, οι γάτες θα πρέπει να κάνουν μπάνιο μία φορά κάθε 4-6 εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο συχνά περιποιούνται τον εαυτό τους και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Εάν η γάτα σας βρίσκεται πιο συχνά σε εξωτερικούς χώρους και λερώνεται ενώ παίζει, καλό είναι να βοηθήστε στη διαδικασία περιποίησης, καθώς μόνες τους δεν θα μπορέσουν να καθαριστούν σωστά. Το ίδιο ισχύει και όταν η γάτα είναι ηλικιωμένη ή υπέρβαρη.

Ωστόσο, οι άτριχες φυλές απαιτούν πιο συχνή περιποίηση λόγω των ελαίων που εκκρίνονται από το δέρμα τους και μένει πάνω σε αυτό, επομένως θα πρέπει να έχετε στο νου σας το ενδεχόμενο να τις κάνετε μπάνιο μία φορά την εβδομάδα.

Πριν κάνετε μπάνιο τη γάτα σας

Συγκεντρώστε ότι χρειάζεστε σε ένα μέρος, ώστε μόλις ξεκινήσετε το μπάνιο της γάτας, να έχετε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα μαζί σας. Συγκεκριμένα θα χρειαστείτε:

  • Ένα μεγάλο πλαστικό κουβά, νεροχύτη ή μπανιέρα (με αντιολισθητικό πατάκι) για να το χρησιμοποιήσετε σαν τη μπανιέρα της γάτας σας.
  • Ειδικό σαμπουάν για γάτες ή γατάκια. Βρείτε ένα ήπιο προϊόν χωρίς σκληρά χημικά ή αρώματα. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ανθρώπινο σαμπουάν, καθώς είναι ακατάλληλο για το τρίχωμα και το δέρμα της γάτας λόγω της διαφοράς στα επίπεδα pH.
  • Μαλακτικό τριχώματος για γάτες εάν απαιτείται. Και πάλι, μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό σχεδιασμένο για ανθρώπινα μαλλιά.
  • Μια ή δύο πετσέτες.
  • Μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχών κόμπους και μπερδεμένες τρίχες.

Πώς να κάνετε μπάνιο μία γάτα

Επιλέξτε την κατάλληλη στιγμή

Για να διασφαλίσετε ότι το μπάνιο θα είναι μια θετική εμπειρία για τη γάτα σας, πρέπει να επιλέξετε τη σωστή ώρα. Εάν είναι σε εγρήγορση, με πολλή ενέργεια, μπορεί να βρεθείτε γρήγορα σε πολύ δύσκολη θέση, οπότε είναι καλύτερο να κάνετε το μπάνιο της όταν είναι πιο κουρασμένη. Προσπαθήστε να εκτονώσετε την ενέργεια της με μερικά παιχνίδια και μετά επιχειρήστε το μπάνιο.

Προετοιμάστε τη γάτα σας

Στη συνέχεια, θα πρέπει να κόψετε τα νύχια τους για να αποφύγετε τυχόν γρατζουνιές και να βουρτσίσετε καλά το τρίχωμα τους για να απαλλαγείτε από το νεκρό δέρμα και τρίχωμα. Είναι επίσης καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε βαμβάκι στα αυτιά τους, το οποίο θα πρέπει να το εισάγετε με προσοχή πριν από το μπάνιο, για να αποφύγετε τυχόν υπερβολική ροή νερού στα αυτιά η οποία μπορεί να τους προκαλέσει ενόχληση.

Τοποθετήστε όλα όσα χρειάζεστε σε κοντινή απόσταση

Για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε ομαλά, τοποθετήστε ένα χαλάκι από σιλικόνη ή μια διπλωμένη πετσέτα στον νεροχύτη ή τη μπανιέρα. Έτσι, η γάτα σας θα μπορεί να στέκεται σωστά σε μια αντιολισθητική επιφάνεια, χωρίς να γλιστράει κάτι που θα τη βοηθήσει να είναι πιο ήρεμη.

Όταν προσπαθείτε να αφαιρέσετε από το τρίχωμα της γάτας σας κάτι που προκαλεί ερεθισμό ή δυσφορία  να χρησιμοποιείτε πάντα γάντια για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Εάν, ωστόσο, έχουν έρθει σε επαφή με τοξικές ουσίες, είναι καλύτερο να τα πάτε πρώτα στον κτηνίατρο.

Είναι επίσης καλό να έχετε μαζί σας και λιχουδιές, ώστε να μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως κίνητρο για καλή συμπεριφορά. Καθώς το φαγητό και τα snacks είναι μια ευχάριστη εμπειρία, η γάτα θα μάθει να συνδέει το μπάνιο με θετικά συναισθήματα.

Κάνοντας μπάνιο και στεγνώνοντας την γάτα σας

Αρχικά, γεμίστε τη μπανιέρα με ζεστό (όχι καυτό) νερό και βάλτε τη γάτα σας σιγά σιγά.  Μην γεμίσετε υπερβολικά, καθώς αυτό θα κάνει τη γάτα σας πιο ανήσυχη! Επίσης, ο ήχος του τρεχούμενου νερού συνήθως αναστατώνει τις γάτες, επομένως θα ήταν καλύτερο να το κάνετε αυτό πριν τις φέρετε στο μπάνιο. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγετε τη χρήση της κεφαλής του ντους όταν κάνετε μπάνιο γάτες και αντ' αυτού χρησιμοποιήστε μια μικρή κανάτα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και για την άνεσή τους.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα σαμπουάν για γάτες χωρίς άρωμα και φτιάξτε ένα διάλυμα με 1/6  σαμπουάν και 5/6 νερό. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η γάτα σας να αναπτύξει αλλεργία σε ορισμένα σαμπουάν, επομένως φροντίστε να τα δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό σημείο πριν τα χρησιμοποιήσετε σε ολόκληρο το σώμα τους.
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι να το κάνετε αργά και να ελαχιστοποιήσετε τους δυνατούς ήχους που μπορεί να αναστατώσουν τη γάτα. Για τον καθαρισμό του προσώπου, χρησιμοποιήστε πάντα μια βρεγμένη πετσέτα και σκουπίστε απαλά.

Για το τελευταίο μέρος του μπάνιου της γάτας σας, τυλίξτε τη σε μια μεγάλη πετσέτα για να στεγνώσει. Ένα πιστολάκι μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, αρκεί να το χρησιμοποιήσετε στη χαμηλότερη ρύθμιση, αλλά εξαρτάται και από την ευαισθησία της γάτας στον θόρυβο. Οι περισσότερες γάτες συνήθως βρίσκουν τον θόρυβο πολύ ενοχλητικό, επομένως είναι καλύτερο να τις τρίψετε καλά με μια ωραία, μαλακή πετσέτα.

Μετά από κάθε μπάνιο, μαζί με την προσφορά λιχουδιών, αφιερώστε χρόνο για να επαινέσετε την καλή τους συμπεριφορά και να τους δείξετε πολλή στοργή. Και έτσι η γάτα σας είναι τώρα καθαρή και έτοιμη να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του μπάνιου στις γάτες

Υπάρχουν πολλά οφέλη από το μπάνιο της γάτας, από ένα πιο υγιές τρίχωμα και τη μειωμένη παρουσία πιτυρίδας μέχρι την εξάλειψη των παρασίτων ή των νεκρών τριχών. Το μπάνιο της γάτας σας μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία της και θα βελτιώσει επίσης σημαντικά την μυρωδιά της και την ποσότητα των τριχών που χάνει, ειδικά αν μιλάμε για μακρύτριχες γάτες.

Χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για τη φροντίδα της γάτας σας; Διαβάστε τον οδηγό μας για το πώς να περιποιείστε σωστά τη γάτα σας, στη συνέχεια.