Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Εικονική γάτα ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Μήπως η γάτα σας είναι υπέρβαρη;

6 λεπτού διάβασμα

Οι ενήλικες γάτες έχουν μια φυσική τάση να παίρνουν βάρος, ιδίως όταν ζουν μέσα στο σπίτι ή είναι μεγαλύτερες από επτά ετών. Και τα προβλήματα βάρους μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη και η αρθρίτιδα.

Φυσικά, αν μια γάτα γίνει υπέρβαρη, το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε τις λιχουδιές, τα μεζεδάκια και τα «έξτρα». Όμως μπορούν να βοηθήσουν και οι ειδικές «light» τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτές περιέχουν λιγότερα λιπαρά, αλλά όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορέσετε να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνει χωρίς να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού που της δίνετε ή να χάσει θρεπτικά στοιχεία. Οι light τροφές βοηθούν τις υπέρβαρες γάτες να χάσουν βάρος, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν και τις μεγαλύτερες σε ηλικία, λιγότερο δραστήριες, γάτες να κρατηθούν υγιείς και σε φόρμα.

Πώς καταλαβαίνετε αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη. Ως σημείο αναφοράς, χρησιμοποιήστε το Πίνακα Σωματικής Κατάστασης. Ο τακτικός έλεγχος από τον κτηνίατρό σας είναι σημαντικός, αλλά για να ελέγξετε μόνοι σας αρκεί να περάσετε απλά τα χέρια σας γύρω από τα πλευρά και την κοιλιά της γάτας. Στο ιδανικό βάρος θα πρέπει να μπορείτε να αισθάνεστε, αλλά όχι να βλέπετε, τα πλευρά της αρκετά εύκολα, χωρίς να τα καλύπτει παχύ στρώμα λίπους. Η μέση του ζώου, πίσω από τα πλευρά του, θα πρέπει να είναι ορατή ξεκάθαρα όταν το κοιτάτε από ψηλά και να μη σχηματίζονται πτυχώσεις στα πλάγια όταν περπατά.

Η γάτα σας είναι σχετικά υπέρβαρη

όταν η μέση της δεν φαίνεται καθαρά ή εύκολα, όταν πιάνετε λίγο πάχος κάτω από την κοιλιά της, αλλά μπορείτε ακόμη να αισθανθείτε τα πλευρά της κάτω από ένα στρώμα λίπους.

Η γάτα σας είναι παχύσαρκη

όταν δεν φαίνεται η μέση της, όταν δεν πιάνετε τα πλευρά της και η κοιλιά της φαίνεται στρογγυλή με πολύ λίπος που κουνιέται πέρα-δώθε όταν περπατάει.

Επιστροφή στο ιδανικό βάρος

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή της ή της ξεκινήσετε δίαιτα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι σημαντικό η γάτα σας να ζυγιστεί και να ελεγχθεί για τυχόν προβλήματα υγείας πριν από οποιαδήποτε αλλαγή ή περιορισμό στη διατροφή της. Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος, αρχίστε κόβοντας όλες τις λιχουδιές και τους μεζέδες για δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος. Σιγουρευτείτε ότι όλοι στην οικογένεια ξέρουν τους κανόνες και ότι δεν θα τους παραβούν επειδή τη λυπούνται! Εάν έχετε περισσότερες γάτες, ταΐστε την χωριστά για να αποφύγετε την πιθανότητα να κλέψει φαγητό. Το να χωρίσετε το φαγητό της γάτας σε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας, αλλά πρέπει να σημειώνετε τι και πόσο την ταΐζετε. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να μειώσετε την ποσότητα της τροφής της ή να αλλάξετε τη διατροφή της, ακολουθώντας ειδική δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Ποτέ μην αφήσετε τη γάτα σας να «λιμοκτονήσει» ή να περιορίσετε την τροφή χωρίς κτηνιατρική καθοδήγηση, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Κάποιες εξειδικευμένες μάρκες τροφών για γάτες διαθέτουν επίσης τροφές ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της στειρωμένης γάτας ή της γάτας που ζει μέσα στο σπίτι. Συνήθως, οι τροφές αυτές είναι προσαρμοσμένες στις μειωμένες θερμιδικές ανάγκες της μικρής και ενήλικης στειρωμένης γάτας και τη βοηθούν να διατηρείται λεπτή, με καλά ρυθμισμένο τον μεταβολισμό της γλυκόζης και υγιές ουροποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, η τροφή δεν είναι παρά μόνο κομμάτι της εξίσωσης. Ο τρόπος ζωής μπορεί να είναι και αυτός σημαντικός. Πολλές φορές ο λόγος πρόσληψης βάρους μπορεί να είναι η έλλειψη άσκησης, οπότε να ενθαρρύνετε τη γάτα σας να μένει δραστήρια και να καίει περισσότερες θερμίδες. Το παιχνίδι μαζί της μπορεί να βοηθήσει και σε πολλές γάτες αρέσει πολύ να κυνηγούν ένα μπαλάκι ή να χρησιμοποιούν κάποιο παιχνίδι «ψαρέματος».

Ελαφριά διατροφή

Θα πρέπει να σκεφτείτε επίσης τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η αλλαγή σε μια ειδικά σχεδιασμένη «light» τροφή. Οι ειδικές «ελαφριές» τροφές είναι λιγότερο συμπυκνωμένες και περιέχουν λιγότερες θερμίδες, οπότε ίσως να μη χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα της τροφής.

Οι τροφές αυτές είναι εμπλουτισμένες με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά όχι θερμίδες, οπότε ακόμη κι αν πρέπει να μειώσετε την ποσότητα της τροφής, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η γάτα σας θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται στη σωστή αναλογία. Προσέξτε ότι αν αυτή τη στιγμή η γάτα σας ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρός σας, θα πρέπει να τον συμβουλευτείτε πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή.

Δεκαπέντε ημέρες μετά, ελέγξτε τη σωματική κατάσταση του ζώου ξανά και συνεχίστε τη δίαιτα μέχρι να φτάσει σε μια ιδανική σωματική κατάσταση και στο ιδανικό βάρος. Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι επικίνδυνη και μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Για να είναι επιτυχής η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι αργή και σταδιακή και μπορεί να πάρει μήνες, οπότε οπλιστείτε με υπομονή. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους υπό τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε στενά την απώλεια βάρους της γάτας σας με βοήθεια και καθοδήγηση. Oταν το πετύχετε, μπορεί να θέλετε να προσαρμόσετε ελαφρώς τις ποσότητες της τροφής για να σταθεροποιήσετε το βάρος της.

Συνεχής δραστηριότητα

Τα υπέρβαρα γατάκια γίνονται υπέρβαρες γάτες και οι υπέρβαρες γάτες δεν είναι υγιείς. Οι υπέρβαρες γάτες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνους οστεοαρθρίτιδας και να παρουσιάσουν προβλήματα όπως ο διαβήτης και παθήσεις του ουροποιητικού. Η διατήρηση μιας ιδανικής σωματικής κατάστασης είναι σημαντική για τη γάτα σας. Η άσκηση θα βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους της και η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Για να διατηρήσετε ένα υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, επενδύστε σε κάποια παιχνίδια, ένα πλαίσιο αναρρίχησης εσωτερικού χώρου ή ένα ονυχοδρόμιο. Φροντίστε να παίζετε μαζί της τακτικά και να θυμάστε πως στις γάτες αρέσει οτιδήποτε κινείται, αφού τους δίνει την ευκαιρία να εξασκήσουν τις περίφημες κυνηγετικές τους ικανότητες.

Το σπίτι και το κοινωνικό περιβάλλον όπου ζει η γάτα είναι επίσης σημαντικά για τη δραστηριότητά της. Υπάρχουν στο σπίτι σας πολλές κατασκευές όπου μπορεί να σκαρφαλώσει ή να πηδήξει; Κρύβετε τα παιχνίδια της γάτας σας αφού παίξετε μαζί της, ώστε η επανεμφάνισή τους να έχει πάντα ενδιαφέρον; Αν το σπίτι σας έχει περισσότερα επίπεδα, δοκιμάστε να βάλετε το μπολ για την τροφή της σε διαφορετικό όροφο από εκείνον όπου κοιμάται για να την ενθαρρύνετε να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες όσο το δυνατόν περισσότερο.