Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Γάτα τζίντζερ που περιμένει φαγητό

Εργαλείο εκτίμησης σωματικής κατάστασης

7 λεπτού διάβασμα

Μάθετε ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μια γάτα και ελέγξτε το σημερινό μέγεθος της γάτας σας με το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης.

Ξέρουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε αν η γάτα σας έχει πάρει λίγο βάρος. Και ενώ μπορεί να σκέφτεστε «τι σημασία έχει, είναι απλά λίγο πιο αφρατούλα», σε ό,τι αφορά την υγεία, το μέγεθος μετράει πραγματικά! Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονές μας ανέπτυξαν το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης, για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στη γραμμή της γάτας σας και να την κρατήσετε υγιή για πολλά χρόνια ακόμη.

Eτοιμοι να το δοκιμάσετε; Ανάλογα με τον σωματότυποτης γάτας σας που θα επιλέξετε, εμείς θα σας πούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ως προς το βάρος της.

Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης από την PURINA®

Σχετικά με το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της συνολικής υγείας της γάτας σας, ξέρουμε ότι είναι σημαντικό να μη βλέπουμε μόνο αυτό που δείχνει η ζυγαριά. Κοιτάξτε την από μακριά, από όλες τις γωνίες – και μη φοβηθείτε να την πιάσετε. Δείτε με τα χέρια σας πόσο λεπτό (ή όχι!) είναι το σώμα της. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν βρίσκεται σε καλή φόρμα.

Μην ανησυχήσετε αν η γάτα σας αντιδράσει νευρικά την πρώτη φορά – με λίγη επιμονή, ένα-δυο χάδια και ίσως μία ή δύο λιχουδιές, θα χαλαρώσει γρήγορα.

Θέλετε βοήθεια; Παρακολουθήστε στο βίντεο πώς η Zara, κτηνίατρος της PURINA®, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ελέγχουμε τη σωματική κατάσταση μιας γάτας εδώ.

Υγιές βάρος, χαρούμενη ζωή

Το να βοηθήσετε τη γάτα σας να μείνει σε φόρμα δεν έχει να κάνει τόσο με την εμφάνισή της, όσο με το να παραμείνει χαρούμενη, υγιής και γεμάτη ενέργεια. Αν η γάτα σας πάρει παραπάνω κιλά, αυτό μπορεί να επηρεάσει δραστικά τα επίπεδα άσκησής της και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, οι υπέρβαρες γάτες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν:

  • Αρθρίτιδα, προβλήματα και πόνους στις αρθρώσεις.
  • Διαβήτη τύπου 2.
  • Καρδιακές παθήσεις.
  • Μειωμένη αντοχή στην άσκηση και μειωμένη ζωτικότητα.
  • Διατρέχουν περισσότερους κινδύνους σε περίπτωση αναισθησίας και χειρουργείου.
  • Μειωμένη ηπατική λειτουργία, λόγω λίπους στο συκώτι.

Αν δεν δώσετε σημασία στο βάρος της γάτας σας, ετοιμαστείτε να ξοδέψετε αρκετό χρόνο (και χρήμα) σε κτηνιάτρους, ενώ αυτό μπορεί να επηρεάσει και τα χρόνια που θα είναι υγιής.

Παράδειγμα βαθμολογίας σωματικής κατάστασης

Δεν είστε σίγουροι ότι αξιολογείτε σωστά την κατάστασή της; Το βάρος της γάτας σας από μόνο του δεν θα σας πει αν βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση. Τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα!

Οι ιδιοκτήτες μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το ποιο βάρος είναι υγιές. Η απλή αλήθεια είναι: όσο πιο λεπτή τόσο το καλύτερο. Oμως, κάθε γάτα είναι διαφορετική και έχει διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά το φαγητό και την άσκηση. Και ανάλογα με τον σωματότυπο και το μέγεθός τους, δύο γάτες μπορεί να ζυγίζουν το ίδιο, αλλά η μία να είναι υπέρβαρη και η άλλη λιποβαρής. Oλα εξαρτώνται από την κατάστασή τους.

Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω παραδείγματα και δείτε πώς αξιολογείται η κατάστασή τους χρησιμοποιώντας το Εργαλείο Εκτίμησης Σωματικής Κατάστασης που σας παρέχουμε. Oπως θα προσέξετε, δεν έχει σημασία μόνο το βάρος, αλλά και το μέγεθος και ο σωματότυπος.

Οδηγός τρόπου ζωής για τη γάτα σας

Οι περισσότερες οικογένειες ταΐζουν πότε-πότε τα κατοικίδιά τους με μεζεδάκια ανάμεσα στα γεύματα – είναι τόσο δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτά τα ικετευτικά μάτια! Αυτό, όμως, μπορεί να κάνει δύσκολη την παρακολούθηση της ποσότητας που έχει καταναλώσει η γάτα σας – δεν ξέρετε ποτέ ποιος άλλος μπορεί να της έδωσε στα κρυφά μια λιχουδιά.

Επομένως, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένοι με το βάρος του ζώου τους. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα της PURINA® έδειξε ότι το 70% των ιδιοκτητών ζυγίζουν τα κατοικίδιά τους μόνο στον κτηνίατρο, με το 30% να πιστεύει ότι το κατοικίδιό του είναι υπέρβαρο. Και το ανησυχητικό είναι ότι δύο στους τρεις λένε ότι δεν σκέφτηκαν ποτέ την πιθανότητα μιας light διατροφής ή μιας διατροφής προσαρμοσμένης στην ηλικία, το μέγεθος ή τον τρόπο ζωής του ζώου.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Οι ειδικοί μας θα απαντήσουν με χαρά στις απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το βάρος και την υγεία του κατοικίδιού σας – απλά επικοινωνήστε μαζί μας.

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος

Για να κρατήσετε τη γάτα σας σε φόρμα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που δίδονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας κάθε τροφής. Φροντίστε να προσαρμόζετε τις μερίδες της ανάλογα. Και να ζυγίζετε πάντα την τροφή της γάτας σας: τις περισσότερες φορές, με το να υπολογίζετε στο περίπου την ποσότητα, καταλήγετε να την ταΐζετε παραπάνω απ’ όσο πρέπει!

Μια λιχουδιά πότε-πότε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να καλοπιάσετε (ή ακόμη και να εκπαιδεύσετε) τη γάτα σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε περισσεύματα από το φαγητό σας. Να θυμάστε, όμως, να προσέχετε τις λιχουδιές που μπορεί να της δώσατε – θα πρέπει να συνυπολογίζονται όλες στην ημερήσια διατροφή της γάτας σας.

Η άσκηση και το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για να κρατάτε το κατοικίδιό σας (αλλά και τον εαυτό σας!) υγιές και σε φόρμα. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να περνάτε χρόνο μαζί και να κάνετε ακόμη πιο δυνατή τη σχέση σας. Για χρήσιμες ιδέες σχετικά με το πώς να κρατήσετε τη γάτα σας υγιή και δραστήρια, μπορείτε να διαβάσετε μερικά στο άρθρο μας Υγεία και Διατήρηση Βάρους.