Your Pet, Our Passion.
Η γάτα χτενίζεται με μια βούρτσα

Ξηροδερμία στις γάτες: Αιτίες και Tips για την αντιμετώπιση της

4 λεπτού διάβασμα

Οι γάτες είναι από τα πιο ανθεκτικά και τολμηρά ζώα, από το να σκαρφαλώνουν άφοβα στα δέντρα μέχρι να προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους, δεν είναι τυχαίο που να λέμε ότι έχουν εννέα ζωές! Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα έμβια όντα, μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες και παθήσεις. Μία από αυτές είναι η ξηροδερμία της γάτας, δηλαδή μικρές, λευκές νιφάδες που πέφτουν από το δέρμα. Η ξηροδερμία δεν είναι απλά αντιαισθητική, αλλά μπορεί και να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στη γάτα σας, ειδικά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Ευτυχώς, η ξηροδερμία μπορεί να εντοπιστεί νωρίς και με τη σωστή θεραπεία, μπορεί να φύγει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Για να βεβαιωθείτε ότι είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ελέγξτε μερικές από τις πιθανές αιτίες και συμπτώματα της ξηροδερμίας στις γάτες, καθώς και μερικές συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε από αυτές τις ενοχλητικές λευκές νιφάδες:

Τι προκαλεί την ξηροδερμία στις γάτες

Η ξηροδερμία συνήθως οφείλεται στους σμηγματογόνους αδένες του κατοικιδίου σας που παράγουν πολύ ή πολύ λίγο λάδι, προκαλώντας ανισορροπία στο δέρμα. Παρόλο που είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί η γάτα σας έχει αυτό το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν αρκετές πιθανές αιτίες πίσω από αυτήν την κατάσταση.

Μια ανθυγιεινή διατροφή
Τα τρόφιμα καλής ποιότητας είναι πρωταρχικής σημασίας για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Μια μη ισορροπημένη διατροφή, που είναι φτωχή σε λιπαρά οξέα, μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στις γάτες. Ελέγξτε ότι η τροφή της γάτας σας περιέχει ωμέγα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο ή στο λιναρόσπορο, τα οποία σίγουρα θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ξηροδερμίας.

Ελάχιστη ή υπερβολική περιποίηση
Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι γάτες είναι αρκετά καθαρά ζώα δεδομένου ότι είναι γενικά σχολαστικοί καλλωπιστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειάζονται μπάνιο όπως τα σκυλιά. Το βούρτσισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα του κατοικιδίου σας εάν γίνεται πολύ συχνά, επομένως πρέπει να προσέχετε και οι ίδιοι για να μην το «παρακάνετε». Επίσης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αν η γάτα «αναβάλλει» τις συνήθειες περιποίησης της τελευταία ή αν, αντίθετα, έχει αρχίσει να περιποιείται υπερβολικά. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο αυτές συμπεριφορές μπορούν να υποδεικνύουν ότι κάτι πάει λάθος.

Χαμηλή υγρασία
Το ξηρό περιβάλλον και η έλλειψη ενυδάτωσης,  θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ξηροδερμία στις γάτες. Ομοίως, το να ζεις σε έναν ασυνήθιστα ζεστό χώρο, μπορεί κατά τους πιο κρύους μήνες, να συμβάλει σε ξηρότερο δέρμα που θα προκαλούσε με τη σειρά του Ξηροδερμία.

Εποχιακές ή περιβαλλοντικές αλλεργίες
Όσοι έχουν αλλεργίες στη σκόνη ή εποχιακές αλλεργίες γνωρίζουν το πόσο ενοχλητικό είναι να εκτίθενται στις αλλεργιογόνες ουσίες και ειδικά στη γύρη όταν αυτή υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά η ξηροδερμία μπορεί να είναι σύμπτωμα τέτοιων αλλεργιών στις γάτες. Ωστόσο, η γάτα σας μπορεί επίσης να είναι αλλεργική σε κάποιο συστατικό του φαγητού της, οπότε φροντίστε να το ελέγξετε ως πιθανή αιτία.

Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
Η αιτία που προκαλεί ξηροδερμία στις γάτες θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο σοβαρό, όπως μια λοίμωξη. Εάν πιστεύετε ότι η ξηροδερμία της οφείλεται σε κάποια μόλυνση, είναι καλύτερο να τηλεφωνήσετε σε έναν αξιόπιστο κτηνίατρο και να ζητήσετε έναν πιο λεπτομερή έλεγχο.
 

Ποια η διαφορά μεταξύ Ξηροδερμίας και Πιτυρίδας στις γάτες

Οι δύο όροι μπορεί να ακούγονται ίδιοι αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά. Ενώ η ύπαρξη πιτυρίδας είναι απολύτως φυσιολογική και προκαλείται από μία φυσική διαδικασία, γνωστή και ως «απολέπιση», για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, η ξηροδερμία είναι μία πάθηση του δέρματος. Επιπλέον οι νιφάδες πιτυρίδας είναι τόσο μικροσκοπικές που ούτε που θα τις καταλάβετε πάνω στο τρίχωμα της γάτας σας.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της ξηροδερμίας στις γάτες

Η ξηροδερμία συνήθως συνοδεύεται από πολλά πιθανά συμπτώματα όπως απώλεια μαλλιών, κνησμό ή ερυθρότητα του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας περιποιείται τον εαυτό της περισσότερο από ό,τι συνήθως, αυτό θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει ένα πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Γενικά, εάν διαπιστώστε πως η γάτα σας φαίνεται αδιάθετη, με έλλειψη όρεξης και ενέργειας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για έλεγχο και κατάλληλη θεραπεία για την ξηροδερμία της γάτας.

Ποια είναι μια καλή θεραπεία

Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της υγείας του δέρματος της γάτας σας. Εάν η ξηροδερμία εξακολουθεί να μην υποχωρεί και αν η γάτα σας δεν πίνει αρκετό νερό, θα πρέπει να εξετάσετε την παροχή υγρής τροφής. Μια άλλη λύση μπορεί να είναι και η αγορά ενός υγραντήρα που θα διασφαλίζει ότι υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα για να ενυδατωθεί σωστά το δέρμα της.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί και με την υπερβολική περιποίηση: το να περιποιείστε τη γάτα σας μία φορά κάθε έξι εβδομάδες είναι αρκετό. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε κακή περιποίηση, δοκιμάστε να βουρτσίζετε το κατοικίδιό σας μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα να παράγει περισσότερα έλαια και παράλληλα θα αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και την περίσσεια τρίχας.
 
Τις περισσότερες φορές, η ξηροδερμία είναι ένα μικρό πρόβλημα, αλλά αν το παρατηρήσετε μαζί με οποιαδήποτε άλλη ασυνήθιστη συμπεριφορά στη γάτα σας, τότε ίσως θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν πιο σοβαρές αιτίες.
 
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με άλλα δερματικά προβλήματα που μπορεί να αναπτύξει η γάτα σας, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με τα κοινά δερματικά προβλήματα της γάτας.