Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Γάτα που κάθεται στο κρεβάτι

Νεφρικές παθήσεις στις γάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

6 λεπτού διάβασμα
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets

Οι νεφροί των γατών διαδραματίζουν διάφορους σημαντικούς ρόλους στη διατήρηση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας, όπως η απομάκρυνση των τοξινών, η διατήρηση της αρτηριακής τους πίεσης και η παραγωγή ορμονών για νέα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Με τόσα πολλά να κάνουν, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο τα νεφρά τους να φθείρονται μετά από τόσο σκληρή εργασία. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τη νεφρική ανεπάρκεια, από νεφρικές παθήσεις( σπειραματοπάθεια , πυελονεφρίτιδα κ.α.) μέχρι και όγκους, και τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

Εάν η γάτα σας έχει οξεία νεφρική ανεπάρκεια ή πιο σωστά οξεία νεφρική βλάβη, αυτό σημαίνει ότι η λειτουργικότητα των νεφρών της ξαφνικά δεν είναι σωστή.  Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αιτίες όπως κάποια λοίμωξη ή επειδή η γάτα σας έφαγε κάτι επικίνδυνο για αυτήν, όπως αντιψυκτικό (παραφλού). Η οξεία νεφρική νόσος στις γάτες μπορεί να είναι είτε μόνιμη είτε αναστρέψιμη, ανάλογα με το ποια είναι η αιτία.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες είναι πιο σταδιακή νόσος και συνήθως αναπτύσσεται σε διάστημα αρκετών μηνών ή και ετών. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ανάπτυξης χρόνια νεφρικής ανεπάρκειας στις γάτες, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της κληρονομικής προδιάθεσης, του υπερθυρεοειδισμού και των όγκων, και δυστυχώς μέχρι να διαγνωστεί η νεφρική βλάβη είναι μερικές φορές μη αναστρέψιμη.

Στα αρχικά στάδια της νεφρικής νόσου στις γάτες, οι υγιείς περιοχές του νεφρού αντισταθμίζουν την όποια βλάβη αυξάνοντας το ήδη επιβαρυμένο φόρτο εργασίας τους. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι υγιείς περιοχές αρχίζουν να ελαττώνονται και τελικά απλά δεν υπάρχουν αρκετές εναπομείνασες υγιείς περιοχές για να μπορέσουν οι νεφροί να αποδώσουν όπως θα έπρεπε. Σε αυτό το στάδιο η γάτα σας θα εμφανίσει σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας (δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες).

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες είναι μια προοδευτική ασθένεια που ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί με κύρια όπλα στη φαρέτρα του, τον συνδυασμό ιατρικών θεραπειών και  μιας ειδικής κλινικής διατροφής.

Σημάδια νεφρικής νόσου στις γάτες

Μεγάλες ποσότητες πολύ αραιωμένων ούρων και αυξημένο το αίσθημα της δίψας

Καθώς τα νεφρά της γάτας σας γίνονται λιγότερο ικανά να συγκεντρώνουν τα ούρα της, ως συνέπεια θα ουρεί περισσότερο και θα πίνει περισσότερο νερό για να αντικαταστήσει τη χαμένη ποσότητα υγρών.

Μειωμένη όρεξη και ληθαργικότητα

Οι τοξίνες που κανονικά θα αποβάλλονταν με τα ούρα τους, στις γάτες με νεφροπάθεια συσσωρεύονται και μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα ναυτίας που θα οδηγήσει σε εμετό, αναγωγές ή  στο να μην τρώνε το φαγητό τους. Αυτό μπορεί επίσης, να τις κάνει να φαίνονται υποτονικές με περιορισμένη διάθεση για δραστηριότητα, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε παράλληλα και δυσοσμία του στόματος.

Να είστε προσεκτικοί προτού σκεφτείτε πιθανή νεφροπάθεια, καθώς τα ίδια συμπτώματα μπορεί να συνδέονται και με άλλες ασθένειες, οπότε, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο σας είναι επιτακτική, για μια σωστή διάγνωση και για συμβουλές σχετικά με τη θεραπεία της νεφρικής νόσου.

Διάγνωση της νεφρικής νόσου της γάτας από τον κτηνίατρό σας

Στο πλαίσιο της έρευνάς του για να διαπιστώσει αν η γάτα σας έχει νεφρική νόσο, ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να εξετάσει ένα δείγμα ούρων της γάτας σας. Αυτό θα δείξει αν τα ούρα της γάτας σας είναι συμπυκνωμένα, δηλαδή, αν χάνει πρωτεΐνες από τα ούρα και αν υπάρχουν άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως υποκείμενες λοιμώξεις, που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μπορεί επίσης να γίνει μια εξέταση αίματος για να αποκτηθεί ένα πλήρες προφίλ υγείας της γάτας σας και για να διαπιστωθεί εάν η συσσώρευση τοξινών έχει επιδράσει σε άλλα όργανα.

Δείγμα ούρων γάτας

Η καλύτερη ώρα για να παρθεί δείγμα ούρων είναι το πρωί. Θα πρέπει να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι και, όπως πάντα, να της παρέχετε ένα καθαρό μπολ με φρέσκο νερό.  Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι συλλογής ούρων αλλά ο ενδεικνυόμενος είναι με κυστοκέντηση στο ιατρείο.

Θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας στις γάτες

Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα της γάτας σας, η θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας είναι συνήθως ένας συνδυασμός ιατρικών και διαιτητικών παρεμβάσεων.

Φάρμακα για τα νεφρά της γάτας

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μπορεί να θεραπεύσει τη νεφρική νόσο. Ωστόσο, ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να κρίνει ποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και των ανεπιθύμητων καταστάσεων που μπορεί να αναπτύξουν οι γάτες με νεφρική ανεπάρκεια, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αναιμία.

Κατάλληλη κλινική δίαιτα για γάτες με νεφρική ανεπάρκεια

Μια ειδική δίαιτα είναι μεγίστης σημασίας καθώς μπορεί να μειώσει τα σημάδια της νεφρικής ανεπάρκειας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μια προσαρμοσμένη συνταγογραφούμενη δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ειδικές ανάγκες της γάτας σας ανάλογα με το στάδιο της νεφρικής νόσου στο οποίο βρίσκεται. Η πρωτεΐνη στην τροφή των γατών με νεφρική νόσο χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα εύπεπτη, ώστε να περιοριστούν οι ποσότητες που αποβάλλονται από τα νεφρά. Επίσης, τα ποσοστά φωσφόρου πρέπει να είναι μειωμένα εν αντίθεση με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη για την υποστήριξη των νεφρών της γάτας σας, τα οποία είναι χρήσιμο να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Ένα από τα μειονεκτήματα μιας συνταγογραφούμενης δίαιτας είναι ότι παρασκευάζεται σύμφωνα με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και ενδείκνυται να χορηγείται ως αποκλειστική πηγή θρέψης για την ασθενή γάτα. 

Αυτός ο γευστικός περιορισμός μπορείς να οδηγήσει στην απόρριψη της τροφής στην αρχή, κάτι που είναι πολύ πιθανό δεδομένου ότι η αίσθηση της γεύσης της είναι 200.000 φορές πιο ευαίσθητη από τη δική μας. Είναι πολύ σημαντικό να επιμείνετε για το καλό της. Στο τέλος θα αλλάξει γνώμη.

PURINA Pro Plan Veterinary Diets NF Kidney Function, διαθέτει μια πλήρη σειρά σχεδιασμένη να υποστηρίζει τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των γατών με Νεφρική ανεπάρκεια, με σκοπό την μακροχρόνια παροχή πλήρους και ισορροπημένης τροφής που θα μπορεί να παρέχει υποστύλωση στην  βεβαρυμμένη νεφρική λειτουργία αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει πολλές διαφορετικές υφές και γεύσεις για να ικανοποιήσει τους απαιτητικούς ουρανίσκους των γατών μας.

Όταν ταΐζετε γάτες με νεφρική νόσο,  ενδείκνυται να εισαγάγετε τη νέα τροφή σταδιακά, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν σιγά-σιγά στις νέες γεύσεις και τις διαφορετικές υφές. Εκτός αν ο κτηνίατρός σας πει το αντίθετο, αναμείξτε τη νέα δίαιτα καλά με την αρχική τροφή της γάτας σας σε ποσοστό 20%-80%.

Στη συνέχεια, αυξήστε την ποσότητα της νέας δίαιτας κατά πολύ μικρές ποσότητες κάθε μέρα, ενώ, ταυτόχρονα, μειώστε την ποσότητα της αρχικής τους τροφής. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι προσφερόμενες ημερήσιες δόσεις διαφέρουν από την παλιά σας τροφή στη νέα, οπότε, είναι σκόπιμο να ελέγξτε το πινακάκι στην νέα συσκευασία ή να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας σχετικά με το μέγεθος των μερίδων.

Όσο η γάτα σας συνηθίζει τις νέες ποσότητες και γεύσεις, μπορεί να προτιμάει μικρότερα γεύματα και πιο τακτικά από ένα ή δύο μεγαλύτερα γεύματα. Μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να υπογραμμίσουμε αφορά τις λιχουδιές. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η καθημερινή προσφορά λιχουδιάς όταν η γάτα βρίσκεται σε περίοδο ειδική κλινικής δίαιτας, οπότε το πιο τακτικό τάισμα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να κάνετε τη νέα διατροφή της γάτας τους πιο εύγευστη και δελεαστική, ζεσταίνοντας την υγρή τροφή σε φούρνο μικροκυμάτων (ποτέ καυτή) για να απελευθερωθούν τα αρώματα και να μαλακώσει η υφή της. Εάν η νέα διατροφή της γάτας σας είναι ξηρή και έχει συνηθίσει σε υγρή τροφή, δοκιμάστε να τη μουλιάσετε για λίγο σε ζεστό νερό για να τη μαλακώσετε ελαφρώς ή να κάνετε ταυτόχρονη χρήση υγρής και ξηρής τροφής , της ίδιας σειράς κλινικής δίαιτας, ώστε να δημιουργήσετε μια ελκυστική υφή και παράλληλα να ενισχύσετε την ενυδάτωση της.

Η διαδικασία αλλαγής μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά αξίζει όλη την προσπάθεια για να διατηρήσετε τη γάτα σας όσο το δυνατόν πιο υγιή και δραστήρια γίνεται. Στο τέλος, θα μπορείτε τόσο εσείς όσο και η γάτα σας, να απολαμβάνετε τα οφέλη της προσπάθειας σας σε καθημερινή βάση.