Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
γάτα τζίντζερ στους ώμους της γυναίκας

Ασυνήθιστα συμπτώματα υγείας της γάτας που πρέπει να προσέξετε

4 λεπτού διάβασμα

Καταλαβαίνουμε ότι ως στοργικοί ιδιοκτήτες γάτας, θέλετε το κατοικίδιό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο και υγιές. Όμως, δεδομένου ότι οι γάτες δεν μπορούν να μας πουν τι τους συμβαίνει ότι δεν αισθάνονται καλά, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.

Αντίθετα με τους σκύλους, οι γάτες έχουν την τάση να αποφεύγουν την επαφή όταν δεν είναι καλά και όχι να αναζητούν παρηγοριά. Μάλιστα, αυτό το ένστικτο αυτοπροστασίας που διαθέτουν μπορεί να τις κάνει ακόμη και επιθετικότερες, με τάσεις εξαφάνισης, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την παρακολούθησή τους.

Μπορείτε να αποφύγετε τα προβλήματα υγείας της γάτας κάνοντάς της τσεκ-απ στον κτηνίατρο κάθε 6-12 μήνες, ειδικά όταν έχει κλείσει τα 8 της χρόνια. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γάτα σας, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι κάτι ανησυχητικό, υπάρχουν διάφορα ασυνήθιστα συμπτώματα υγείας της γάτας που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε πότε θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο.

Ο οδηγός που ακολουθεί ρίχνει φως σε κάποιες κοινές ασθένειες της γάτας και συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία της γάτας σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Αλλαγές στην όρεξη

Αν η γάτα σας τρώει λιγότερο από το κανονικό, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι τόσο αθώό όπως το γεγονός ότι κυνηγά έξω από το σπίτι ή η ενδεχόμενη πολλή ζέστη επηρεάζει την όρεξή της. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που αυτό μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας της γάτας που δεν φαίνονται – ειδικά για τις μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν η ανορεξία της γάτας σας συνοδεύεται από λήθαργο, εμετούς, διάρροια, απώλεια βάρους ή κάποια άλλη ένδειξη ασθένειας της γάτας.

Η αύξηση της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, ο διαβήτης ή μια γαστρεντερική νόσος.

Εμετοί και αδιαθεσία

Οι εμετοί που κάνει η γάτα για να αποβάλλει τρίχες ή γρασίδι που κατάπιε μπορεί να είναι φυσιολογικοί αν είναι κάτι που το κάνει συχνά. Αν η συχνότητα των εμετών αυξηθεί, αν βγάζει την τροφή ή αίμα, αν δυσκολεύεται να καταπιεί ή πνίγεται/αναγουλιάζει, πρέπει να συμβουλευτείτε επειγόντως τον κτηνίατρό σας.

Οι εμετοί μπορεί να είναι ένδειξη πολλών διαφορετικών ασθενειών της γάτας, συμπεριλαμβανομένων γαστρεντερικών προβλημάτων και παθήσεων των νεφρών και του ήπατος. Οι εμετοί που συνοδεύονται από λήθαργο, υποτονικότητα, διάρροια ή ανορεξία είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα βοηθήσει λογικά το ζωάκι σας να αναρρώσει.

Προβλήματα με την τουαλέτα

Αν η γάτα σας έχει επίμονη διάρροια ή αν οι κενώσεις της είναι μαύρου χρώματος ή περιέχουν φρέσκο αίμα ή βλέννα, μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν η γάτα σας έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν παρουσιάζει επίσης εμετούς, λήθαργο, ανορεξία ή απώλεια βάρους με προβλήματα στις κενώσεις, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Αν πάλι η γάτα σας δυσκολεύεται να πάει τουαλέτα, κανονίστε και σε αυτήν την περίπτωση να την πάτε για τσεκ-απ. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό να αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων υγείας της γάτας.

Αν η γάτα σας μπαινοβγαίνει πολύ στην αμμοδόχο της, κάνει προσπάθεια να ουρήσει αλλά δεν τα καταφέρνει (ή βγάζει ελάχιστη ποσότητα), κλαίει όταν είναι στην αμμοδόχο ή έχει αίμα στα ούρα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού.

Κάποιες λοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα, είναι αρκετά συνηθισμένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Σοβαρότερες, όμως, λοιμώξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε Νόσο της Κατώτερης Ουροφόρου Οδού της Γάτας (FLUTD), η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία της αν δεν αντιμετωπιστεί. Αν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα που θα μπορούσε να υποδεικνύει λοίμωξη του ουροποιητικού, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για ένα τσεκ-απ το συντομότερο δυνατό για να θεραπευθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού που μένει χωρίς αντιμετώπιση θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη για το κατοικίδιό σας, οπότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο από την πρώτη στιγμή που θα δείτε κάτι.

Υπερβολική αύξηση βάρους

Αν αυξηθεί απότομα το βάρος της γάτας σας, μπορεί να γίνει παχύσαρκη, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, κινητικά προβλήματα και άλλες ασθένειες. Θα πρέπει να μπορείτε να αισθανθείτε μέσω της αφής τα πλευρά της γάτας σας –αν όχι, τότε μπορεί να είναι υπέρβαρη.

Κάντε κλικ εδώ στο εργαλείο εκτίμησης σωματικής κατάστασης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να ελέγχετε τη σωματική κατάσταση της γάτας σας.

Αν νομίζετε ότι η γάτα σας πρέπει να χάσει βάρος, μιλήστε πρώτα στον κτηνίατρό σας, αφού αυτός θα μπορέσει να σας πει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τη βοηθήσετε σταδιακά να επανέλθει σε φόρμα. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή της γάτας σας πρέπει να γίνει προσεκτικά, για να αποφευχθεί η πιθανότητα στομαχικών διαταραχών.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις κατάλληλες τροφές.

Αν πιστεύετε ότι το μόνο που συμβαίνει είναι ότι έχει μεγαλώσει το στομάχι της, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να την εξετάσει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και όχι σε πάχος.

Αύξηση δίψας / ούρησης

Αν έχετε πρόσφατα αλλάξει την τροφή της γάτας σας από υγρή σε ξηρά τροφή, είναι πιθανό να πίνει περισσότερο νερό μέχρι να συνηθίσει την αλλαγή.

Αν η γάτα σας αρχίσει ξαφνικά να πίνει περισσότερο νερό ή να ουρεί περισσότερο χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στη διατροφή της, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάποια ασθένεια, όπως ο διαβήτης ή άλλα προβλήματα υγείας της γάτας που συνδέονται με τα νεφρά της. Αν συνήθως δεν βλέπετε ποτέ τη γάτα σας να πίνει νερό, αλλά τώρα τη βλέπετε συχνά στο μπολ με το νερό της, ή αν δείτε ότι η άμμος της είναι πιο βρεγμένη απ’ ό,τι συνήθως, κανονίστε ένα τσεκ-απ με τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε επίσης εδώ, πως να δίνετε σωστά νερό στη γάτα σας.

Δέρμα και τρίχωμα

Η κατάσταση του δέρματος είναι ένας καλός γενικός δείκτης για την υγεία της γάτας σας. Το δέρμα της θα πρέπει να είναι λείο και ροζ ή μαύρο και το τρίχωμά της απαλό και γυαλιστερό.

Αν ξύνεται ή πλένεται υπερβολικά, αν έχουν εμφανιστεί κακαδάκια στο δέρμα της ή αν μαδάει το τρίχωμά της, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου δερματικού προβλήματος. Η πιτυρίδα ή το θαμπό τρίχωμα μπορεί να υποδεικνύουν μια υποκείμενη ασθένεια που μπορεί να μη σχετίζεται με το δέρμα ή το τρίχωμα, αλλά τα επηρεάζει.

Το πολύ ξύσιμο, που συνοδεύεται από μικρά μαύρα στίγματα στη γούνα της, μπορεί να σημαίνει ότι έχει ψύλλους, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα.

Αν παρατηρήσετε τυχόν καφετιές εκκρίσεις ή ερυθρότητα στο εσωτερικό ή γύρω από τα αυτιά της γάτας σας, επισημάνετέ το στον κτηνίατρό σας.