Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Σκύλος χαλάρωσε στο κρεβάτι

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια του τοκετού στους σκύλους

4 λεπτού διάβασμα

Η σκυλίτσα σας ετοιμάζεται να γίνει περήφανη μανούλα και σύντομα θα έχει να φροντίζει τα αξιολάτρευτα νεογέννητα κουτάβια της. Συναρπαστικό! Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες στους σκύλους δεν έχουν προβλήματα και οι σκυλίτσες γενικά είναι εξαιρετικές μανούλες.

Παρότι τα προβλήματα τοκετού στους σκύλους είναι πολύ σπάνια, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν από τον τοκετό, κατά τη διάρκειά του, αλλά και μετά. Α έχετε κάποια ανησυχία , σε οποιοδήποτε στάδιο, ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει με χαρά τι πρέπει να κάνετε.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στους σκύλους

Αν και οι σκύλοι συνήθως έχουν την τύχη να έχουν εύκολες εγκυμοσύνες, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν επιπλοκές. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν αντιληφθείτε κάτι από τα παρακάτω:

  • Αν ο σκύλος δεν έχει όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν υπάρχει κάτι άλλο που δείχνει ότι δεν είναι καλά. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο η όρεξη ενός σκύλου να μειώνεται μετά τις 30 πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης ή λίγο πριν από τη γέννα, αλλά θα πρέπει να είναι ζωηρός και καλά σε όλα τα άλλα επίπεδα.
  • Αν παρατηρήσετε μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, αιμορραγία ή δύσοσμες εκκρίσεις, σε οποιαδήποτε φάση της εγκυμοσύνης.
  • Αν δεν φαίνεται καλά, είναι πεσμένη, κλαίει ή πονάει.
  • Αν αποβάλλει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Αν έχουν περάσει πάνω από 70 ημέρες εγκυμοσύνης από τότε που ζευγάρωσε.

Προειδοποιητικές ενδείξεις για επιπλοκές στον τοκετό του σκύλου

Ευτυχώς, οι περισσότεροι τοκετοί στους σκύλους δεν είναι τόσο δύσκολοι όσο οι δικοί μας. Η σκυλίτσα σας είναι πολύ ικανή να τα βγάλει πέρα μόνη της με τον τοκετό, αλλά δεν αποκλείονται οι επιπλοκές. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας αν:

  • Ο τοκετός δεν ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από την ώρα που έπεσε η θερμοκρασία της. Η πτώση της θερμοκρασίας σώματος στους σκύλους δείχνει συνήθως ότι τα κουτάβια είναι καθ’ οδόν, οπότε αν δεν έρχονται, ίσως κάτι να μην πάει καλά.
  • Παρά το γεγονός ότι έχει δυνατές συσπάσεις για 20-30 λεπτά, η σκυλίτσα σας δεν έχει γεννήσει κουτάβι. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας και να είστε έτοιμοι να πάρετε μαζί σας τα κουτάβια που ίσως έχουν ήδη γεννηθεί αν μπείτε χειρουργείο.
  • Δεν έχει γεννηθεί κανένα κουτάβι μέσα σε τέσσερις ώρες από τη στιγμή που είδατε ο σκύλος να έχει πράσινες ή κόκκινες/καφέ κολπικές εκκρίσεις (μετά τις δύο ώρες, να είστε έτοιμοι να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρο).
  • Περάσουν πάνω από δύο ώρες και η σκυλίτσα σας ξεκουράζεται ή έχει μόνο αδύναμες συσπάσεις μεταξύ των κουταβιών και ξέρετε ότι κυοφορεί και άλλα.
  • Μπορείτε να δείτε το κουτάβι στην είσοδο του κόλπου της, αλλά παρά τις ωθήσεις της, δεν καταφέρνει να γεννηθεί.
  • Ο σκύλος σας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο του τοκετού περισσότερο από 12 ώρες (το δεύτερο στάδιο είναι όταν γεννιούνται τα κουτάβια).

Μετά τον τοκετό και τη γέννηση των μικρών

Ζήτω! Τα κουτάβια σας είναι πλέον μαζί σας! Η περίοδος αυτή θα είναι πολύ συναρπαστική για εσάς και το κατοικίδιό σας, αλλά θα πρέπει να συνεχίσετε να είστε σε επιφυλακή, αφού μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα και μετά τον τοκετό. Συνεχίστε να παρακολουθείτε την περήφανη μανούλα και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο αν:

  • Ο σκύλος σας δεν έχει αποβάλει όλους τους πλακούντες που θα περιμένατε (θα πρέπει να είναι όσοι και τα κουτάβια).
  • Ο σκύλος σας έχει μυϊκούς σπασμούς, νευρικότητα, ανησυχία και άκαμπτο, επώδυνο βηματισμό ή σπασμούς, κάτι που ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας ασβεστίου (υπασβεστιαιμία).
  • Έχει πυρετό, δεν είναι καλά, είναι δεν έχει όρεξη, είναι αδύναμος ή δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα κουτάβια του. Οτιδήποτε από αυτά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μόλυνσης στη μήτρα του.
  • Ο σκύλος σας συνεχίζει να έχει εξωθήσεις, παρότι γέννησε όλα τα μικρά που περιμένατε.
Σκύλος λαχανιασμένος στον καναπέ

  • Έχει πυρετό, δεν είναι καλά, δεν έχει όρεξη, είναι αδύναμος ή δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τα κουτάβια της. Οτιδήποτε από αυτά θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα μόλυνσης στη μήτρα της.
  • Οι μαστοί του είναι κόκκινοι, σκληροί και πονούν ή οι εκκρίσεις από τις θηλές του μυρίζουν, είναι καφετιές ή περιέχουν αίμα.
  • Υπάρχει κάτι που δείχνει ότι ο σκύλος σας δεν είναι καλά, δεν τρώει, έχει κατάπτωση, διάρροια ή χάνει βάρος.
  • Έχει δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις με πολύ αίμα – οι μαύρες/κοκκινωπές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα.
Σκύλος ταύρος στο γρασίδι

  • Πεθάνουν παραπάνω από ένα κουτάβι ή ανησυχείτε για την υγεία των υπόλοιπων.
  • Κάποιο από τα κουτάβια της φαίνεται καταπτοημένο ή απρόθυμο να θηλάσει.

Είναι πάντα καλύτερο να κάνετε την έρευνά σας πριν αρχίσει ο τοκετός, για να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς θα αντιληφθείτε εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Αν έχετε πάρει τον σκύλο σας από εκτροφέα, λογικά θα σας δώσει με χαρά κάποιες συμβουλές – στο κάτω-κάτω, θα έχει μεγάλη εμπειρία! Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία κατά τη διάρκεια του τοκετού του σκύλου σας ή μετά τη γέννα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Κουτάβια που ταΐζουν