Όταν ο σκύλος σας είναι χαρούμενος, είστε χαρούμενοι και εσείς – και όταν είναι έγκυος, το να φροντίζετε να είναι όσο πιο υγιής και ήρεμη γίνεται είναι ακόμη πιο σημαντικό, τόσο για εκείνη όσο και για τα μωρά που περιμένει!
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τον σκύλο σας και να διασφαλίσετε ότι όλα εξελίσσονται ομαλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μια συναρπαστική περίοδος! Ο σκύλος σας θα χρειάζεται την αγάπη και την προσοχή σας περισσότερο από ποτέ. Να θυμάστε ότι καθώς αλλάζει το σώμα της, θα πρέπει να αλλάξετε λίγο τον τρόπο με τον οποίο τη φροντίζετε, για να είστε σίγουροι ότι έχει όλα όσα χρειάζεται.
Τάισμα και διατροφή
Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να δίνετε σε μια έγκυο σκυλίτσα να τρώει, δεν είστε οι μόνοι: αυτή είναι μια ερώτηση που έχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θηλυκού σκύλου! Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι τροφές για ενήλικους σκύλους δεν θα της παρέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, οπότε θα πρέπει να αλλάξετε λίγο τη τροφή της για να τη βοηθήσετε να πάρει ό,τι χρειάζεται από το φαγητό της.
Μετάβαση σε τροφή για κουτάβια
Για να είναι δυνατή, υγιής και χαρούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η σκυλίτσα σας θα χρειαστεί επιπλεόν ενίσχυση σε πρωτεΐνη και ενέργεια που μπορεί να τη βρει σε μια κανονική τροφή για κουτάβια. Σας προτείνουμε να κάνετε σιγά-σιγά τη μετάβαση σε μια υψηλής ποιότητας τροφή για κουτάβια λίγο πριν ζευγαρώσει, εντάσσοντας σταδιακά την καινούργια τροφή στη διατροφή της, μέσα σε 7-10 ημέρες, για να αποφύγετε την πιθανότητα στομαχικών διαταραχών. Θα πρέπει να συνεχίσει να τρώει αυτήν τη νέα τροφή και μετά τη γέννα, μέχρι να απογαλακτιστούν πλήρως τα κουτάβια της.
Η διατροφή του σκύλου σας θα εξαρτηθεί επίσης από τη σωματική κατάστασή του και τα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να έχει ή να είχε στο παρελθόν, οπότε συμβουλευτείτε κτηνίατρό σας πριν αλλάξετε την τροφή του.
Αν ο σκύλος σας ακολουθεί ειδική διατροφή για λόγους υγείας ή αν έχει ευαίσθητο στομάχι, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του.
Αύξηση ποσότητας τροφής
Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορεί να έχουν και αυτοί «πρωινές ναυτίες» τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, γι’ αυτό δώστε στο σώμα του σκύλου σας τον χρόνο να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση πριν αυξήσετε την ποσότητα της τροφής.
Γύρω στην πέμπτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αρχίστε να αυξάνετε τις μερίδες, λίγο περισσότερο κάθε εβδομάδα, μέχρι να φτάσουν την ένατη εβδομάδα περίπου 30% μεγαλύτερες από το κανονικό. Μέχρι τότε, το βάρος θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 25%, κάτι απολύτως φυσιολογικό, ή και λίγο περισσότερο αν περιμένει μεγάλο αριθμό κουταβιών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του εγκυμονούντος σκύλου επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα μας.
Άφθονο νερό
Το νερό σε αυτήν τη φάση είναι τόσο σημαντικό για τον σκύλο σας όσο και η σωστή διατροφή, ειδικά αν τρώει μόνο ξηρά τροφή. Η ενυδάτωσή του είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε να έχει στη διάθεσή του άφθονο καθαρό νερό. Για να τον διευκολύνετε, ιδίως όταν θα βρίσκεται πλέον σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορείτε να βάλετε μπολ με νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού όπου περνά πολύ χρόνο.
Άσκηση
Αν τον σκύλο σας είναι έγκυος, οι τακτικές βόλτες θα τον βοηθήσουν να κρατήσει τις αντοχές, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμος για την άφιξη των μικρών! Αποφύγετε, ωστόσο, την εντατική άσκηση, τις επιδείξεις ή ακόμη και τα μαθήματα υπακοής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να τον στρεσάρουν, ενώ τα σπρωξίματα ή τα χτυπήματα που μπορεί να δεχθεί
στο σώμα του από άλλους σωματώδεις σκύλους μπορεί να κάνουν ζημιά στα αγέννητα κουτάβια του.
Το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε τη μέλλουσα μαμά να παραμείνει σε φόρμα, κάτι που θα την κάνει πολύ πιο ικανή να διαχειριστεί τον τοκετό και τη γέννα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, προσπαθήστε οι βόλτες σας να είναι μικρότερες, αλλά πιο συχνές, αφού η μαμά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κουράζεται ευκολότερα όσο προχωρά η εγκυμοσύνη της. Βάλτε σαν στόχο να κάνετε τρεις με πέντε σύντομες βόλτες την ημέρα.
Εμβολιασμοί
Δεδομένου ότι η μητέρα δίνει αντισώματα στα κουτάβια της μέσα από το γάλα της, ο σκύλος σας θα πρέπει ιδανικά να έχει κάνει όλα τα εμβόλια που πρέπει πριν ζευγαρώσει, έτσι ώστε τα επίπεδα των αντισωμάτων του να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό σημείο.
Αν δεν έχει κάνει όλα του τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Κάποια εμβόλια επιτρέπονται και στην εγκυμοσύνη, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή τόσο για τη μαμά όσο και για τα αγέννητα κουτάβια της.
Παράσιτα
Σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του εγκυμονούντος σκύλου είναι να συνεχίσει τις προληπτικές θεραπείες για ψύλλους και σκουλήκια.
Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει παράσιτα (roundworms, hookworms) στα αγέννητα κουτάβια της, οπότε συνεχίστε να δίνετε στον σκύλο σας προληπτική αγωγή που να είναι, όμως, ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε το συγκεκριμένο θέμα με τον κτηνίατρό σας, αφού τα κουτάβια μπορεί να χρειάζονται και αυτά τακτική αντιπαρασιτική θεραπεία κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους.
Επιπλοκές
Ευτυχώς, οι σκύλοι έχουν συνήθως ομαλές εγκυμοσύνες και γέννες χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στους σκύλους δεν αποκλείονται, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ποιες προειδοποιητικές ενδείξεις πρέπει να προσέξετε.
Εκλαμψία
Οι σκύλοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά σε σχέση με τις γάτες. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου.
Τα συμπτώματα της εκλαμψίας είναι σπασμοί των μυών, νευρικότητα και ανησυχία. Αν δείτε τον σκύλο σας να παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας, γιατί η εκλαμψία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου σας αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Καισαρική τομή
Αν δείτε ότι τον σκύλο σας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να γεννήσει χωρίς αποτέλεσμα, τότε ίσως χρειαστεί να γεννήσει με καισαρική τομή.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η καισαρική τομή μπορεί να είναι προγραμματισμένη– αυτό συμβαίνει συνήθως με φυλές που συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος κεφαλής, όπως τα Παγκ (Pug) και τα Τσιουάουα (Chihuahua). Λόγω του σχήματος του κεφαλιού τους, τα Μπουλντόγκ (Bulldog) γεννιούνται πάντα με καισαρική.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στους σκύλους, δείτε τη σελίδα μας για το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια του τοκετού στους σκύλους.
Δημιουργία «φωλιάς»
Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης της, ο σκύλος σας θα θέλει έναν ιδιωτικό χώρο για να χαλαρώσει και να γεννήσει ήρεμα. Μπορείτε να τον βοηθήσετε δημιουργώντας μια «φωλιά» όπου θα μπορεί να αισθάνεται ζεστά, άνετα και ασφαλής, για να φέρει στον κόσμο τα κουτάβια του.
Ένα χαρτόκουτο με καθαρές κουβερτούλες, σεντόνια ή πετσέτες λειτουργεί ιδιαίτερα καλά. Τοποθετήστε τη φωλιά του σε ένα ήσυχο σημείο, για να μην τον ενοχλούν τα υπόλοιπα κατοικίδια ή τα παιδιά! Πολλές φορές οι μέλλουσες μαμάδες επιλέγουν κάποιο άλλο σημείο για να γεννήσουν, αντί της φωλιάς που τους φτιάξατε, αλλά προσπαθήστε να τον ενθαρρύνετε ευγενικά να επιστρέψει στο σημείο που επιλέξατε εσείς.
Κρατήστε τη φωλιά σε θερμοκρασία δωματίου (μην ξεχνάτε να ελέγξετε μήπως υπάρχουν ρεύματα) για να είστε σίγουροι ότι η μαμά και τα κουτάβια της θα είναι άνετοι στη φωλιά τους.