Your Pet, Our Passion.
Ο σκύλος ποτίζεται από το ντους στο μπάνιο

Ξηροδερμία Σκύλων: Αιτίες και Tips για να την αντιμετωπίσετε

5 λεπτού διάβασμα

Ο όρος «ξηροδερμία» στο σκύλο μπορεί να αποτελεί έκπληξη για πολλούς, αλλά όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν επίσης να εμφανίσουν αυτή την πάθηση. Αν και αυτό συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, η παρουσία της μπορεί να είναι σημάδι άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Είναι αντιαισθητικό για εμάς, αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι ταλαιπωρεί τους ίδιους του σκύλους. Στο τέλος της ημέρας, ο ερεθισμός του δέρματος είναι αρκετά οδυνηρός, για όλους.

Έτσι, αν έχετε παρατηρήσει πρόσφατα αυτές τις ενοχλητικές λευκές νιφάδες να εμφανίζονται στο τρίχωμα του σκύλου σας, έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα βελτιώνοντας παράλληλα σημαντικά και την ευημερία του κατοικιδίου σας.

Τι προκαλεί ξηροδερμία στους σκύλους

Η ξηροδερμία είναι μια σχετικά κοινή και διαχειρίσιμη πάθηση στα κατοικίδια, η οποία προκαλείται από τους σμηγματογόνους αδένες τους που παράγουν τα έλαια δέρματος. Η σμηγματόρροια, ή η παραγωγή πολύ ελαίου από αυτούς τους αδένες, προκαλεί ανισορροπία του δέρματος, με αποτέλεσμα τις μικρές νιφάδες ξηρού δέρματος που είναι γνωστές ως ξηροδερμία. Η πάθηση μπορεί επίσης να προκληθεί από το αντίθετο αποτέλεσμα, την παραγωγή πολύ λίγου ελαίου, που προκαλεί παρόμοια ανισορροπία και ερεθισμό του δέρματος. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες, μεταξύ πολλών άλλων, που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Μια ανθυγιεινή διατροφή

Όπως και στους ανθρώπους, η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην ευημερία του κατοικίδιου σας. Έτσι, εάν δεν λαμβάνει αρκετές βιταμίνες, νερό ή λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος και του τριχώματος του, είναι πολύ πιθανό να υποφέρει, κάτι που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Ελάχιστη ή  υπερβολική περιποίηση

Σε ποιον δεν αρέσει να περιποιείται περιστασιακά το σκύλο του; Ωστόσο, η λέξη-κλειδί εδώ είναι το «περιστασιακά» – το να λούζετε τα σκυλιά σας πολύ συχνά ή να μην τα λούζετε όσο συχνά απαιτείται μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα.

Χαμηλά επίπεδα υγρασίας

Η ζωή σε ξηρό κλίμα μπορεί να επηρεάσει το τρίχωμα του σκύλου σας. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα, το δέρμα του σκύλου σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ξηροδερμίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δερματικές παθήσεις συνήθως επιδεινώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες.
 
Εποχιακές ή περιβαλλοντικές αλλεργίες

Εάν ο σκύλος σας είναι μικρός και δεν έχει άλλα προβλήματα εκτός από την ξηροδερμία, μπορεί είτε να έχει κάποια εποχική αλλεργία ή αλλεργία σε κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν αξιόπιστο κτηνίατρο θα σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή διάγνωση καθώς και μια θεραπεία εφόσον χρειαστεί.
 
Βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις

Η ξηροδερμία στους σκύλους μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα λοιμώξεων. Αυτό θα απαιτούσε σίγουρα μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, καθώς είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν η προέλευση είναι βακτηριακή ή μυκητιακή, ώστε να μπορείτε να χροηγήσετε την κατάλληλη θεραπεία για την πάθηση.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της ξηροδερμίας στους σκύλους

Η ξηροδερμία είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστεί. Μόλις παρατηρήσετε αυτές τις λευκές νιφάδες να προσκολλώνται στη γούνα του κατοικιδίου σας, το πρώτο σας βήμα θα πρέπει να είναι να ελέγξετε με προσοχή το δέρμα τους. Εάν γλείφουν, δαγκώνουν ή ξύνουν συνεχώς το δέρμα τους, θα πρέπει να ψάξετε για κόκκινίλες που προκαλούνται από τον ερεθισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης συνειδητοποιήσετε κάποια ιδιαίτερη οσμή, απώλεια μαλλιών ή και ξηραμένες πληγές. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε φορά που ο σκύλος σας εμφανίζει οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά ή φαίνεται ψυχολογικά πεσμένος, η σωστή κίνηση είναι πάντα να εξετάζετε το πρόβλημα για να προσπαθήσετε να βρείτε την αιτία.

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στην ξηροδερμία

Γενικά, κάθε σκύλος μπορεί να εμφανίσει ξηροδερμία και οι περισσότεροι θα την εμφανίσουν εποχιακά, αλλά υπάρχουν ορισμένες ράτσες που έχουν μία γενετική προδιάθεση.  Αυτοί είναι σκύλοι που έχουν τρίχωμα μεσαίου ή μακριού μήκους. Για παράδειγμα μπορεί να είναι:

  • Golden retrievers 
  • Cavalier King Charles spaniels 
  • Yorkshire terriers 
  • Jack Russell terriers 
  • Norfolk terriers 
     

Ποια είναι μια καλή θεραπεία για την ξηροδερμία στους σκύλους

Αν και δεν θα μπορείτε να μοιραστείτε το δικό σας σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας με τον σκύλο σας, υπάρχουν μερικές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα. Στις προτεραιότητες σας θα πρέπει να είναι μία σωστή διατροφή για να βεβαιωθείτε ότι ο καλύτερος σας φίλος παίρνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι και υγιείς.

Μια άλλη αποτελεσματική λύση είναι η χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι σας, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι το δέρμα του κατοικιδίου σας θα παραμείνει ενυδατωμένο, βοηθώντας το να σταματήσει να βγάζει αυτές τις ενοχλητικές νιφάδες δέρματος.

Επιπλέον, καθώς η συνηθισμένη ρουτίνα περιποίησης τους μπορεί επίσης να προκαλεί την ξηροδερμία, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε να την αλλάξετε λίγο για να δείτε πώς αντιδρά το δέρμα του σκύλου σε λίγο περισσότερη ή λίγο λιγότερη περιποίηση.

Εάν έχετε ήδη δοκιμάσει τα πάντα και δεν βλέπετε αποτελέσματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας και να ζητήσετε τη συμβουλή του. Ας ελπίσουμε ότι η ξηροδερμία θα φύγει σε ελάχιστο χρόνο και το σκυλάκι σας θα μπορέσει να επιστρέψει στον παλιό χαρούμενο εαυτό του το συντομότερο δυνατό. Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για κοινά προβλήματα στην υγεία του σκύλου; Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω οδηγό σχετικά με τα βασικά δερματικά προβλήματα σε σκύλους που πρέπει να προσέξετε.