Kαλωσορίζοντας τον σκύλο σας στο σπίτι



Είτε φέρνεις στο σπίτι ένα μικρό κουτάβι, είτε έναν μεγάλο ενήλικα, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη ώρα για όλους. Καθώς περιμένεις για τη μεγάλη μέρα, πιθανό να χρειαστεί να σταματήσεις να κάνεις ορισμένα πράγματα, εδώ θα δεις μερικά από αυτά.
Πριν έρθει ο καινούργιος σκύλος σας

Μόλις εμφανιστεί στην εξώπορτά σας, θα ξεχάσετε ό, τι έχει να κάνει με θέματα διαχείρισης, οπότε να είστε έτοιμοι πριν έρθει ο καινούργιος σκύλος ή το κουτάβι σας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να φροντίσετε πριν από την άφιξή του, οπότε επικεντρωθείτε πλήρως σε αυτά τις πρώτες ημέρες:
- Πριν πάρετε έναν σκύλο, μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσετε ποιος είναι ο καλύτερος κτηνίατρος στην περιοχή σας και να τον καταχωρίσετε αμέσως. Είναι καλύτερο να είστε στις λίστες του το συντομότερο δυνατό, για την περίπτωση που ο σκύλος σας αρρωστήσει, χρειάζεται κι άλλα εμβόλια ή πρέπει να στειρωθεί.
- Όσο είστε εκεί, ρωτήστε τον αν υπάρχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα καλύψουν τυχόν απρόσμενες κτηνιατρικές δαπάνες.
- Είναι σημαντικό για τον καινούργιο σκύλο σας να κοινωνικοποιηθεί με άλλους σκύλους, αλλά και με ανθρώπους. Ο κτηνίατρός σας θα ξέρει αν υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης για κουτάβια, ενώ μπορεί να κάνει και ο ίδιος. Τα προγράμματα εκπαίδευσης για κουτάβια είναι εξαιρετικά διασκεδαστικά και, επιπλέον, σκύλοι και ιδιοκτήτες συχνά δημιουργούν φιλίες που διαρκούν μια ζωή. Τσεκάρετε από πριν ότι η μέθοδος εκπαίδευσης που ακολουθούν βασίζεται αποκλειστικά στην ανταμοιβή και την επιδοκιμασία και ότι δεν χρησιμοποιούν τιμωρητικές μεθόδους, όπως στρατιωτικό βάδισμα ή πνίχτες. Αν υιοθετείτε ενήλικο σκύλο, το κέντρο περίθαλψης ίσως να μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή αν χρειαστείτε βοήθεια.
- Στο κολάρο του σκύλου σας θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ταυτότητα, την οποία πρέπει να φορά όποτε βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Εκτός από την ταυτότητά του, θα χρειαστεί επίσης να βάλει μικροτσίπ – μια ανώδυνη διαδικασία που θα κάνει μέσα σε δευτερόλεπτα ο κτηνίατρός σας. Το μικροτσίπ είναι ήδη υποχρεωτικό.
Μόλις τελειώσετε με τα διαχειριστικά, είναι ώρα να πάρετε τη λίστα με τα απαραίτητα για τον καινούργιο σκύλο ή το κουτάβι σας και να πάτε για ψώνια. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι εξαιρετικά απολαυστική και θα χρειαστείτε μεγάλη δύναμη θέλησης για να μην αγοράσετε ολόκληρο το μαγαζί! Παρ’ όλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε πολλά καινούργια πράγματα για τον καινούργιο σκύλο σας, τα πρώτα που πρέπει να κοιτάξετε είναι τα εξής:
- Δύο μπολ: ένα για την τροφή και ένα για νερό. Αυτά μπορούν να είναι κεραμικά ή ανοξείδωτα, αρκεί να καθαρίζονται καλά.
- Λουρί και κολάρο από νάιλον ή δέρμα. Για να μάθετε τον σκύλο σας να περπατά με λουρί, και να μην τραβάει, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ένα μαλακό κολάρο εκπαίδευσης. Τα κολάρα αυτά κάνουν πιο εύκολη την εκπαίδευση και εμποδίζουν τους μεγαλύτερους σκύλους να τραβούν τόσο που να κινδυνεύετε να πέσετε!
- Αξεσουάρ καλλωπισμού.
- Μερικά ασφαλή, διασκεδαστικά, ενδιαφέροντα παιχνίδια.
- Ένα κρεβατάκι. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από κρεβατάκια, οπότε βρείτε ένα κατάλληλο για το μέγεθος και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας – ορισμένα καταστρέφονται ευκολότερα από κάποια άλλα! Ό,τι τύπο κι αν επιλέξετε, βάλτε το σε ένα ζεστό και ήσυχο χώρο, χωρίς ρεύματα.
- Ένα μεταλλικό κλουβάκι εσωτερικού χώρου ή ένα κλουβάκι μεταφοράς. Ιδιαίτερα τα κουτάβια συχνά αγαπούν την ασφάλεια που τους προσφέρει ένα κλουβάκι που γίνεται ένα είδος κρησφύγετου για εκείνα. Αν ρίξετε από πάνω του μια κουβερτούλα και βάλετε μέσα το κρεβατάκι τους, γίνεται ο ασφαλής χώρος όπου μπορούν να κρυφτούν και να ξεκουραστούν όταν έχουν ανάγκη από λίγη ηρεμία και ησυχία. Τα κλουβάκια επιταχύνουν επίσης τη διαδικασία εκπαίδευσης στο σπίτι, αφού οι σκύλοι δεν θέλουν να λερώνουν τον δικό τους χώρο.
- Τροφή. Ρωτήστε τι είδους τροφή έδινε στο κουτάβι σας ο εκτροφέας ή το κέντρο περίθαλψης και ακολουθήστε την ίδια διατροφή σας τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Αργότερα, μπορείτε να του αλλάξετε σταδιακά τροφή αν θέλετε ή αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για να το κάνετε.

Όταν είναι πλέον σπίτι

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Όλοι στο σπίτι θα είναι σίγουρα γεμάτοι ενθουσιασμό και θα θέλουν απεγνωσμένα να παίξουν με το νέο μέλος της οικογένειας. Φροντίστε μόνο να δώσετε στον νέο τετράποδο φίλο σας λίγο χρόνο για να βρει τον ρυθμό του και σύντομα θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.
Υπάρχουν λίγα ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνετε τώρα που ο καινούργιος σκύλος σας είναι σπίτι:
- Φροντίστε να μπορείτε να του αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μπορέσει να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον του και να αποκτήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα. Παίρνοντας λίγες ημέρες άδεια ή δουλεύοντας από το σπίτι, θα μπορέσετε να περάσετε σημαντικό ποιοτικό χρόνο με το νέο σας κατοικίδιο.
- Δώστε του όνομα. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα στην απόκτηση ενός καινούργιο σκύλου είναι η επιλογή του ονόματός του από τη νέα του οικογένεια. Όταν καταλήξετε στο όνομα, αρχίστε να το χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και κάθε φορά που αλληλεπιδράτε μαζί του. Σύντομα θα αρχίσει να το αναγνωρίζει και θα μάθει να έρχεται κοντά σας όταν το φωνάζετε!
- Συμφωνήστε στους κανόνες του σπιτιού. Τους κανόνες αυτούς θα πρέπει να τους τηρούν όλοι στην οικογένεια –για παράδειγμα, αν ένας του επιτρέπει να ανεβαίνει στα έπιπλα, αλλά κάποιος άλλος όχι, ο σκύλος σας θα μπερδευτεί. Τα σκυλάκια είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουν κακές συνήθειες αν δεν τα ελέγχετε, οπότε αν το αφήσετε μία φορά να σας παρακαλάεινα του δώσετε φαγητό στο τραπέζι, να περιμένετε ότι θα σας γίνει «τσιμπούρι» σε κάθε γεύμα! Κανόνες πρέπει να μπουν και για τους ανθρώπους της οικογένειας. Αν, για παράδειγμα, ξέρετε ότι στο κουτάβι σας αρέσει να μασουλάει πράγματα, πάτε γυρεύοντας αν αφήσετε ένα ακριβό ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ή ένα κινητό τηλέφωνο σε σημείο όπου μπορεί να το φτάσει.
- Να είστε ήρεμοι. Είναι πολύ εύκολο να κατακλύσετε τον καινούργιο σκύλο με χάδια, ιδίως για τα νεαρά μέλη της οικογένειας. Όσο το καινούργιο σκυλάκι σας προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον, να επιτηρείτε διαρκώς τα ενθουσιασμένα παιδιά, για να μπορεί ο σκύλος σας να παίρνει τις αποστάσεις που τόσο έχει ανάγκη.
- Να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το νέο σκυλάκι σας. Αν έχετε πάρει άδεια από τη δουλειά για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί, φροντίστε να αρχίσετε να το αφήνετε μόνο του στο σπίτι, αρχικά για λίγο και σταδιακά όλο και περισσότερη ώρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Δεν θέλετε η επιστροφή σας στη δουλειά να του προκαλέσει σοκ, ούτε να βρείτε γυρίζοντας τα έπιπλά σας μασημένα επειδή το κατοικίδιό σας έπαθε κρίση πανικού.
- Αν πήρατε τον σκύλο σας από κάποιο κέντρο περίθαλψης, μιλήστε με το προσωπικό του κέντρου για να πάρετε μια ιδέα για τις προτιμήσεις που μπορεί να έχει το νέο σας κατοικίδιο. Μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε ή να του δώσετε για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί γρηγορότερα.
- Να θυμάστε ότι το κατοικίδιό σας μπορεί να αναστατωθεί λίγο από όλον αυτόν τον ενθουσιασμό και τις αλλαγές που του συμβαίνουν, οπότε μπορεί να φαίνεται αρχικά λίγο αποτραβηγμένο. Σύντομα θα προσαρμοστεί πλήρως στη νέα του οικογένεια. Αν το δείτε να συνεχίζει να είναι αποτραβηγμένο, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
Ο εκτροφέας και ο κτηνίατρός σας θα σας δώσουν με χαρά ό,τι βοήθεια και συμβουλές χρειάζεστε για τη φροντίδα του καινούργιου σκύλου ή του κουταβιού σας, την υγεία και την προσαρμογή του. Το μόνο που έχετε τώρα να κάνετε εσείς είναι να απολαύσετε τη γνωριμία σας και να παίζετε μαζί του, να τον εκπαιδεύετε, να διασκεδάζετε μαζί και να τον παρακολουθείτε να μεγαλώνει και να γίνεται ο καλύτερος φίλος σας!