Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
spaniel puppy enjoying garden games

Κάντε το σπίτι και τον κήπο σας ασφαλή για τον σκύλο σας

5 λεπτού διάβασμα

Οι περισσότεροι εκτροφείς θα σας ζητήσουν να περιμένετε μέχρι το κουτάβι σας να γίνει οκτώ εβδομάδων για να σας αφήσουν να το πάρετε στο σπίτι σας, κάτι που μπορεί να σας φανεί αιωνιότητα! Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά να κάνετε περιμένοντας το κουτάβι σας και θα χρειαστείτε αυτόν τον χρόνο να για ετοιμάσετε το σπίτι σας για το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Ακόμη και στην περίπτωση που περιμένετε έναν ενήλικο σκύλο, θα χρειαστεί να κάνετε έναν έλεγχο για πιθανούς κινδύνους και να σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα ασφαλές σπίτι και έναν ασφαλή κήπο για τον σκύλο σας

Εξωτερική ασφάλεια

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνετε κατά την προετοιμασία για ένα νέο κουτάβι και θα χρειαστείτε πολύ χρόνο εκ των προτέρων για να προετοιμάσετε το σπίτι και τον κήπο σας για τη νέα σας άφιξη. Ακόμα κι αν φέρνετε στο σπίτι έναν ενήλικο σκύλο, θα πρέπει να ελέγξετε για κινδύνους στο σπίτι και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σπίτι ανθεκτικό σε σκύλους και έναν κήπο ανθεκτικό σε σκύλους.

Το κουτάβι προστατεύει το σπίτι σας

  • Τοποθετήστε παιδικές κλειδαριές στα ντουλάπια κουζίνας στο επίπεδο του δαπέδου, ειδικά εάν υπάρχουν υλικά καθαρισμού μέσα.
  • Ενώ έχετε πρόχειρο το τρυπάνι σας, στερεώστε τις πύλες μωρών στο πάνω και στο κάτω μέρος των κλιμακοστασίων σας για να αποτρέψετε τα κουτάβια ή τα ηλικιωμένα σκυλιά να πέσουν κατά λάθος ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρη του σπιτιού όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.
  • Ένα κλουβί σκύλου κατάλληλου μεγέθους δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να κάνετε το νέο σας σκυλί να αισθάνεται ασφαλές στο δικό του «κρησφύγετο», αλλά μπορεί να τον κρατήσει ασφαλή από πιθανούς κινδύνους όταν δεν μπορεί να επιβλεφθεί.
  • Αφαιρέστε ή αποφύγετε τις οικιακές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των τοξικών φυτών (Φιλόδενδρο, Γκι, Αλεξανδρινό), των ισχυρών χημικών καθαριστικών και των περιβαλλοντικών εντομοκτόνων.
  • Κρατήστε κλειστές τις πόρτες του φούρνου, του ψυγείου, του φούρνου μικροκυμάτων, του πλυντηρίου πιάτων, του στεγνωτηρίου και του πλυντηρίου. Τα μικρά κουτάβια μπορούν να σέρνονται στα πιο περίεργα μέρη και συχνά βρίσκουν ένα ζεστό στεγνωτήριο ακαταμάχητο, οπότε βάλτε σημειώσεις στις πόρτες για να υπενθυμίσετε στους ανθρώπους να ελέγξουν μέσα πριν τα χρησιμοποιήσουν.
  • Τα σκυλιά δεν έχουν την ίδια αίσθηση ύψους και βάθους με τους ανθρώπους, οπότε όταν ο σκύλος προστατεύει το σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι δεν μπορεί να πηδήξει έξω ή να πέσει κατά λάθος από παράθυρα υψηλότερου ορόφου.
  • Καθώς το ενεργητικό κουτάβι σας δακρύζει γύρω από το σπίτι, είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσει και να πέσει, προκαλώντας τραυματισμούς. Προσδιορίστε τα μέρη όπου μπορεί να είναι σε θέση να κινηθούν γρήγορα και βάλτε κάποια αντιολισθητική ψάθα ή χαλί σε τυχόν ολισθηρά ή ξύλινα δάπεδα.
  • Τα αναμμένα κεριά, το θυμίαμα ή οι καυστήρες πετρελαίου ζητούν προβλήματα όταν βρίσκονται γύρω από ένα περίεργο κουτάβι - σβήστε όλες τις γυμνές φλόγες και βάλτε έναν φρουρό γύρω από τυχόν πυρκαγιές.
  • Κρύψτε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια πίσω από τα έπιπλα, καθώς αυτά μπορεί να είναι πολύ δελεαστικά για το κουτάβι σας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αγοράσετε ένα παχύ προστατευτικό καλωδίων για να περάσετε τα καλώδια από τα περισσότερα καταστήματα υλικού.
  • Εφοδιαστείτε με παιχνίδια μάσησης για να απομακρύνετε το κουτάβι σας από τα πόδια της καρέκλας, τα κινητά τηλέφωνα ή τα ηλεκτρικά είδη.
  • Μόλις ο σκύλος σας γυρίσει σπίτι, κρατήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό - μερικοί σκύλοι απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στο να πίνουν από το μπολ!

Το κουτάβι προστατεύει τον κήπο σας

Ο κήπος σας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος όπου ο σκύλος σας μπορεί να τρέξει ελεύθερα χωρίς κανένα μέσο διαφυγής. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει έναν κήπο ανθεκτικό στους σκύλους πριν φέρετε τον νέο σκύλο ή κουτάβι σας στο σπίτι. Μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε περιλαμβάνουν:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο φράκτης σας είναι αρκετά ψηλός για να χωρέσει ένα ενεργητικό σκυλί (οι περισσότερες μεσαίου μεγέθους φυλές χρειάζονται φράχτη έξι ποδιών)! Ψάξτε για κενά όπου το κουτάβι σας θα μπορούσε να στριμωχτεί μέσα ή κάτω και βεβαιωθείτε ότι τα πάνελ φράχτη είναι βυθισμένα καλά στο έδαφος, ώστε να μην μπορούν να σκάψουν κάτω από αυτό, και είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντιστέκονται σε ένα κουτάβι που πηδάει.
  • Τα τεριέ, ειδικότερα, είναι διαβόητοι εκσκαφείς, οπότε κάντε τακτικούς ελέγχους γύρω από την περίμετρο των κήπων σας και κάντε οποιεσδήποτε επισκευές αμέσως. Μπορείτε να ανακατευθύνετε το ανεπιθύμητο σκάψιμο δίνοντάς τους ένα κουτάβι, άμμο ή λάκκο λάσπης όπου μπορούν να σκάψουν στο περιεχόμενο της καρδιάς τους.
  • Μερικά σκυλιά δεν μπορούν να αντισταθούν στο τράβηγμα φυτών και λουλουδιών, οπότε, αν είστε δεινός κηπουρός, ίσως χρειαστεί να περιφράξετε τις πετούνιες βραβείων σας!
  • Αφαιρέστε τις σκάλες ή οτιδήποτε μπορεί να αισθανθεί ο σκύλος σας την επιθυμία να ανέβει και περιφράξτε ή καλύψτε σταθερά πισίνες, υδρομασάζ και λίμνες όταν δεν χρησιμοποιείται.
  • Εάν ο σκύλος σας πρόκειται να περάσει μέρος της ημέρας ή της νύχτας του στον κήπο, δώστε του ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο καταφύγιο. Αυτό μπορεί επίσης να διπλασιαστεί ως αντηλιακό τις πιο ζεστές μέρες. Εάν η θερμοκρασία φτάσει σε ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα, φέρτε το σκυλί σας σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν είναι συνήθως σκύλος εξωτερικού χώρου.
  • Αποφύγετε τη χρήση τσιπς κακάο στον κήπο ως εναλλακτική λύση στο φλοιό, καθώς αυτά είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά.
  • Ο κήπος σας θα πρέπει να περιλαμβάνει φυτά φιλικά προς τα σκυλιά και να αποφεύγετε κάποια άλλα για να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης και ερεθισμού του δέρματος. Τα πιο συνηθισμένα φυτά που πρέπει να αποφύγετε ή να αφαιρέσετε από τον κήπο σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό ή δηλητηρίαση είναι το κρίνο, η αζαλέα, ο νάρκισσος, η ντομάτα, το αλεπού, το πουρνάρι και η ορτανσία. Εάν ο σκύλος σας τρώει μέρος ενός δηλητηριώδους φυτού, πηγαίνετε κατευθείαν στον κτηνίατρο, παίρνοντας το φυτό μαζί σας αν είναι δυνατόν.
  • Θα πρέπει πάντα να αποθαρρύνετε το κουτάβι σας από το να μασάει οτιδήποτε βρίσκει στον κήπο. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε ότι έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σφαιρίδια γυμνοσάλιαγκα, ζιζανιοκτόνο ή δηλητήριο αρουραίων (εκτός αν είναι φιλικό προς τα κατοικίδια), καθώς είναι εξαιρετικά τοξικά.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν μπορεί να μπει στο γκαράζ, καθώς πολλά προϊόντα αυτοκινήτου, όπως το αντιψυκτικό, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για αυτόν.
  • Εάν έχετε πύλες στον κήπο σας, υπενθυμίστε σε όλους τη σημασία του κλεισίματός τους. Μπορείτε να συνδέσετε συσκευές που κλείνουν αυτόματα, αλλά να τις ρυθμίσετε σε απαλό κλείσιμο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν στον σκύλο σας.

Προστασία του σκύλου σας όταν βρίσκεστε έξω

  • Ακόμη και το τράβηγμα έξω από το δρόμο σας μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς τα σκυλιά έχουν μεγάλη ικανότητα να κρύβονται μακριά από τους καθρέφτες σας. Κρατήστε τα μακριά από κινούμενα οχήματα – ακόμα και από το δικό σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει το λουρί του σκύλου σας πριν ανοίξετε οποιαδήποτε πόρτα, ώστε να μην μπορεί να κάνει μια τρελή εξόρμηση.
  • Κρατώντας το σκυλί σας δροσερό το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικό. Ποτέ μην τα αφήνετε σε ζεστό αυτοκίνητο.
  • Μεταφέρετε άφθονο φρέσκο, καθαρό νερό. Θα το χρειαστούν όταν πηγαίνουν βόλτες.
spaniel drinking water in the garden

 

  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ληφθεί το χειμώνα, καθώς πολλά gritters όχι μόνο διανέμουν αλάτι αλλά και αντιψυκτικό, το οποίο θα είναι τοξικό εάν καταποθεί από το σκυλί σας.
  • Ορισμένες επιφάνειες δρόμων και πεζοδρομίων μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα πόδια του σκύλου σας, όπως και οι σπόροι γρασιδιού, οπότε το σκούπισμα μετά από κάθε βόλτα θα βοηθήσει.
  • Μην αφήνετε φαγητό χωρίς επίβλεψη στην επιφάνεια εργασίας της κουζίνας σας. Όχι μόνο είναι πολύ δελεαστικό για έναν σκύλο να αντισταθεί, αλλά και πολλά από τα τρόφιμά μας μπορεί να είναι τοξικά για τα σκυλιά, όπως η σοκολάτα, τα σταφύλια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια αποθαρρυντική λίστα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι κοινή λογική και σύντομα θα πρέπει να γίνει δεύτερη φύση με λίγη πρακτική. Όπως φέρνοντας στο σπίτι ένα νέο μωρό, η πρόληψη θα είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Στη συνέχεια, ανακαλύψτε χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε κουτάβια και παιδιά και να ξεκινήσετε καλά τη σχέση τους.