Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Αποκτώντας μια γάτα
Γάτα και σκύλος στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη

Πρέπει να πάρω γάτα ή σκύλο;

5 λεπτού διάβασμα

Είμαστε ένας λαός που αγαπά τα κατοικίδια ζώα και δικαίως! Οι γάτες και οι σκύλοι, προσφέρουν άνευ όρων αγάπη, στοργή και φιλία, καθώς και μια σειρά από θεραπευτικά οφέλη, όπως η βελτίωση της γενικής υγείας και ευεξίας! Άλλωστε, σε ποιον δεν αρέσει μια αγκαλιά από έναν γούνινο φίλο στο τέλος μιας μεγάλης μέρας;

Η επιλογή ανάμεσα στο να πάρετε μια γάτα ή έναν σκύλο, μπορεί να είναι μια σκληρή απόφαση, αλλά γενικά, τα σκυλιά χρειάζονται περισσότερη προσοχή, ενώ οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες. Αλλά αν θέλετε να έχετε μια αγκαλιά με τον γούνινο φίλο σας και όχι μόνο όταν το θέλει η γάτα σας, τότε ίσως ένας σκύλος είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Μια μελέτη του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, έδειξε ακόμη ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να επιβιώσει από μια καρδιακή προσβολή, ενώ μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατέχουν ένα κατοικίδιο ζώο αντιμετωπίζουν το άγχος και την απώλεια καλύτερα από εκείνους που δεν έχουν. Έτσι, η κατοχή ενός κατοικιδίου κάνει καλό για περισσότερους λόγους από μια απλή αγκαλιά!

Τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα θηλαστικών στην Ελλάδα είναι οι γάτες και οι σκύλοι και είμαστε ομοιόμορφα χωρισμένοι όσον αφορά τα πιο αγαπημένα: περίπου το 20% των νοικοκυριών της Ελλάδας κατέχουν γάτες και το 21% σκύλους.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε μια γάτα ή έναν σκύλο

Είσαι άνθρωπος που προτιμά τους σκύλους ή τις γάτες; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη μια προτίμηση του σε κάποιο κατοικίδιο που προτιμούν, ίσως επειδή έχουν μεγαλώσει με ορισμένα ζώα και είναι πιο άνετα μαζί τους ή απλώς και μόνο επειδή αισθάνονται ότι συνδέονται καλύτερα είτε με μια γάτα είτε με έναν σκύλο. Αλλά όταν πρόκειται να επιλέξετε μεταξύ των δύο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πέρα από την προτίμησή σας.

Οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, επομένως αυτή η απόφαση επηρεάζεται τόσο από τον τύπο του τρόπου ζωής που έχετε όσο και από το ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο.

Δεν έχει να κάνει με το δίλημμα «σκύλος ή γάτα», αλλά περισσότερο με το ζώο που θα ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας, λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα δραστηριότητάς σας, τον χώρο που έχετε στο σπίτι, εαν έχετε παιδιά, αλλά και πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε σε ένα κατοικίδιο ζώο.

Φυσικά, αυτή η απόφαση μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσκολη από την ποικιλία που υπάρχει στις διαθέσιμες ράτσες. Η κατοχή ενός σκύλου Τσιουάουα για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετική από την κατοχή ενός μεγάλου σκύλου ράτσας Dane! Δεν είστε βέβαιοι ποια ράτσα σας ταιριάζει; Αναζητήστε τη βιβλιοθήκη με τις ράτσες σκύλων μας ή τη βιβλιοθήκη με τις ράτσες γάτας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές ράτσες των γατών και των σκύλων ή ίσως να σκεφτείτε την υιοθεσία μιας διασταυρωμένης ή μικτής ράτσας σκύλου ή μιας γάτας από ένα φιλοζωικό καταφύγιο.

"Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, γι 'αυτό η απόφαση επηρεάζεται τόσο από τον τύπο του τρόπου ζωής που έχετε όσο και από το ποιο κατοικίδιο είναι το αγαπημένο σας."

Σημάδια που δείχνουν ότι οι σκύλοι σας ταιριάζουν

Αν είστε ένας ενεργητικός τύπος που βγαίνει συχνά και αγαπάει την ενεργό άσκηση, ένας σκύλος μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Τα σκυλιά χρειάζονται πολλή άσκηση, καθαρό αέρα και τακτικές βόλτες. Έτσι, ταιριάζουν καλύτερα σε ανθρώπους που έχουν κήπο, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή έχουν εύκολη πρόσβαση σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους.

Τους καλά εκπαιδευμένους σκύλους, μπορείτε να τους πάρετε σε ταξίδια και να απολαύσουν τις ημέρες και το ταξίδι. Σε αντίθεση με τις γάτες, δεν είναι μοναχικά ζώα, οπότε δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους όλη την ημέρα. Αν εργάζεστε για πολλές ώρες ή έχετε μια πολύ απαιτητική εργασία, σκεφτείτε αν μπορείτε να τους δώσετε την πλήρη προσοχή που τους αξίζει. Αν επιλέξετε να πάρετε έναν σκύλο, θα πρέπει επίσης να αφιερώσετε χρόνο για να τον εκπαιδεύσετε και να τον περιποιήστε.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ράτσας σκύλων, που διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα, ταμπεραμέντο και τρίχωμα. Γι 'αυτό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτές τις μεμονωμένες διαφορές, αν σκέφτεστε να πάρετε ένα σκυλί. Τελικά, αν έχετε το χώρο και το χρόνο, θα ανταμειφθείτε με ένα κατοικίδιο ζώο που είναι ένας συναισθηματικός, παιχνιδιάρικος, προστατευτικός και πιστός συνοδός της ζωής.

Σημάδια που δείχνουν ότι οι γάτες σου ταιριάζουν

Αν έχετε περιορισμένο εσωτερικό χώρο, έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής ή απλά θέλετε ένα πιο ανεξάρτητο κατοικίδιο ζώο, ίσως να είστε πιο κατάλληλοι για να πάρετε μια γάτα παρά έναν σκύλο. Οι γάτες είναι σχετικά ήσυχες και χαίρονται να μένουν μόνες τους για να κοιμούνται και να διασκεδάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ειδικά εάν τους επιτρέπεται η έξοδος σε εξωτερικούς χώρους. Δεν χρειάζονται βόλτα και έτσι οι γάτες είναι συχνά κατάλληλες για λιγότερο δραστήριους ανθρώπους. Απολαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και αγαπούν να παίζουν. Η τακτική φροντίδα είναι επίσης σημαντική, ειδικά αν έχετε μια μακρύτριχη γάτα.

Οι γάτες δεν χρειάζονται πραγματικά τόσο χώρο όπως οι σκύλοι, ειδικά αν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε έναν κήπο. Ακόμη και χωρίς εξωτερική πρόσβαση, οι γάτες μπορούν να είναι ικανοποιημένες εφόσον τους παρέχεται η κατάλληλη τροφή και έχουν πρόσβαση σε κούτες, παιχνίδια και κάτι να γρατζουνάνε, έτσι ώστε να κρατήσουν το μυαλό και το σώμα τους απασχολημένο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως αν πάρετε μια γάτα, θα αλληλεπιδράτε συχνά μαζί της. Έτσι, αν πάτε μακριά, θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος για να την φροντίσει.

Αν και δεν τείνουν να δείχνουν την απεριόριστη ενέργεια που έχουν οι σκύλοι, οι γάτες αποδεικνύονται συχνά πιο αυτάρκεις και αποτελούν αγαπημένα, στοργικά, χαλαρά και διασκεδαστικά κατοικίδια.

Ακόμη δε μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ γάτας ή σκύλου;

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τις γάτες και τους σκύλους εξίσου, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να ζήσουν και οι δύο στο ίδιο νοικοκυριό, αρκεί να τους δώσετε τον χρόνο να γνωρίσει ο ένας τον άλλον.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την προσαρμογή νέων κατοικιδίων στην ζωή σας, δείτε τους οδηγούς μας σχετικά με την προσαρμογή του σκύλου σας με άλλα κατοικίδια ζώα ή την προσαρμογή της γάτας σας με άλλα κατοικίδια ζώα. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια γάτα ή έναν σκύλο και είστε σε θέση να προσφέρετε ένα καλό σπίτι και στα δύο, ένα κουτάβι και ένα γατάκι που μεγαλώνουν μαζί, συνήθως μαθαίνουν να ζουν ο ένας με τον άλλον αμέσως και μπορεί να γίνουν ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι!