Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Cat looking up at bowl

Τροφικές αλλεργίες στις γάτες

4 λεπτού διάβασμα
Pro Plan logo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets

Οι πραγματικές αλλεργίες είναι ευτυχώς πολύ σπάνιες στις γάτες και μπορεί συχνά να συγχέονται με τις πιο συχνές (και λιγότερο σοβαρές) τροφικές δυσανεξίες. Μάθετε πώς να εντοπίζετε εάν η γάτα σας έχει αλλεργία και τι μπορείτε να κάνετε για να την επαναφέρετε στον ευτυχισμένο και υγιή εαυτό της και πάλι.

 

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες στις γάτες;

Οι τροφικές αλλεργίες στις γάτες περιλαμβάνουν την αντίδραση συχνά σε ένα συστατικό που έχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, όπως το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τα ψάρια. Παρόλο που οι αλλεργίες συχνά διαγιγνώσκονται σε νεαρές γάτες, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, οπότε αξίζει να ελέγχετε την γάτα σας για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι τροφικές αλλεργίες στις γάτες είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθούν, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες ειδικές εξετάσεις για αλλεργίες, τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι συγκεκριμένα και πολλές φορές είναι αντιφατικά.

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών στις γάτες μπορεί συχνά να μπερδευτούν με άλλες ιατρικές καταστάσεις, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή της γάτας σας για να βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε πραγματικά κάποια αλλεργία και όχι κάποια άλλη ασθένεια.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στη γάτα;

Τα τυπικά συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών των γατών περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα στο δέρμα όπως φαγούρα και ερυθρότητα, φαλακρές περιοχές ή εκδορές του δέρματος, που προκαλούνται συνήθως από την ίδια τη γάτα.
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού.
  • Προβλήματα με τις μπάλες που δημιουργούνται από τις τρίχες, λόγω της κατάποσης των τριχών κατά το ξύσιμο ή την περιποίηση.
  • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια.
  • Αναπνευστικά προβλήματα (αν και αυτά είναι σπάνια).

Αν και μια επίμονη γρατζουνιά μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση, ή μπορεί να έχει γίνει από κάποιον ειδικό περιποίησης, μπορεί επίσης να προκληθεί από δερματίτιδα από τους ψύλλους (αντίδραση στο σάλιο των ψύλλων). Ποτέ μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μια αλλεργία.

Μόλις ο κτηνίατρός σας αποκλείσει άλλες ιατρικές παθήσεις, πιθανότατα θα σας συστήσει δοκιμές τροφών για να διαπιστώσετε σε τι μπορεί να είναι αλλεργική ή ανεκτική η γάτα σας. Αυτές οι δοκιμές πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον κτηνίατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας συνεχίζει να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

 

Πώς μπορούν οι κτηνίατροι να εξετάσουν την γάτα για αλλεργίες;

Εάν ο κτηνίατρός σας υποψιάζεται ότι η γάτα σας έχει αλλεργία στην τροφή της, πιθανότατα θα συστήσει την δοκιμή μιας άλλης τροφής. Έτσι, θα ταϊζετε προσωρινά τη γάτα σας με μια ήπια, υποαλλεργική τροφή, όπου οι πρωτεΐνες σε οποιοδήποτε συστατικό είναι τόσο μικρές, που δεν μπορούν (ή πολύ σπάνια) να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Η ειδική δίαιτα θα διαρκέσει μια καθορισμένη χρονική περίοδο, ανάλογα με τα συμπτώματα της γάτας σας. Εάν, για παράδειγμα η γάτα αντιμετωπίζει προβλήματα στο δέρμα, μπορεί να της χορηγηθεί περιορισμένη διατροφή για 4 έως 12 εβδομάδες, μερικές φορές ίσως και περισσότερο. Τα γαστρεντερικά προβλήματα εμφανίζουν συνήθως σημεία βελτίωσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ενώ η γάτα σας βρίσκεται σε ειδική δίαιτα, δεν πρέπει να τρώει τίποτα άλλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να της δίνει κανείς από την οικογένεια φαγητό ή λιχουδιές, ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι!

Οι γάτες που βρίσκονται αρκετές ώρες σε εξωτερικούς χώρους, είναι καλύτερο να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, καθώς η κατανάλωση άλλων τροφών δεν πρόκειται να βοηθήσει. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να παραμείνει η γάτα στη διατροφή και περιστασιακά μπορεί να ξεφύγει. Εάν συμβεί αυτό, να είστε ειλικρινείς με τον κτηνίατρό σας, καθώς πρέπει να γνωρίζει όλα τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αρνήσεων για να φάει την ειδική τροφή.

 

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο

Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, ο κτηνίατρός σας θα ελέγξει τη γάτα σας για να δει πώς είναι και να δει πώς τα πήγε κατά τη διάρκεια της νέας διατροφής της. Ειδικότερα, θα θέλει να γνωρίζει εάν τα συμπτώματα βελτιώθηκαν, άλλαξαν ή παρέμειναν τα ίδια. Αν δεν υπήρξε βελτίωση, οι πιθανότητες είναι ότι το κατοικίδιο σας δεν έχει αλλεργία στις τροφές για γάτες και ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει τι άλλο θα μπορούσε να της προκαλεί την αναστάτωση αυτή.

Εάν υπήρξε βελτίωση, τότε τα νέα είναι καλά για εσάς και τη γάτα σας! Ο κτηνίατρος σας θα σας πει τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια και ανάλογα με το πρόβλημα της γάτας σας, θα ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή για την επανεισαγωγή των πρωτεϊνών στην διατροφή της. Εάν τα συμπτώματά της επιστρέψουν όταν τρώει μια συγκεκριμένη τροφή, ίσως έχετε βρει τον ένοχο.

Τότε, θα πρέπει να βρείτε μια διαφορετική, διατροφικά ισορροπημένη τροφή, μακροπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα, που δεν περιλαμβάνει το συστατικό που την ενοχλεί.

Μερικές φορές, όμως, δεν είναι τόσο απλό και μπορεί να υπάρξει περισσότερος από ένας τύπος τροφής που ευθύνεται για την αλλεργία στην γάτα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να εμπλακεί ο κτηνίατρός σας και να μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας. Μπορεί να είναι μια σκληρή διαδικασία, αλλά θα αξίζει στο τέλος καθώς το κατοικίδιο σας θα μπορεί να τρώει την τροφή του, χωρίς να ανησυχείτε για οποιεσδήποτε δυσάρεστες συνέπειες!

Αν ανησυχείτε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει αλλεργία σε τροφές για γάτες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως.

Σχετικά άρθρα:

Pro Plan Vet Diets
5 λεπτού διάβασμα

Ο διαβήτης στις γάτες